Förra gången var det USA som gällde för de svenskar som var arbetslösa eller hade så låg lön att de inte kunde försörja sig. Om dessa finns det böcker skrivna som numera är klassiker. Ja, det finns till och med muséer om de svenska utvandrarna.

Det är något som inte stämmer. Regeringen för en politik i vilken den så kallade ”arbetslinjen” påstås gälla. Men stämmer det? Givetvis inte. När en fjärdedel av de svenska ungdomarna mellan 15 – 24 år saknar arbete så får nog arbetslinjen mer ses som ett stort skämt.

I Norge har man ingen arbetslinje. Däremot har man arbeten. Det får alltså ses som rätt naturligt att svenska arbetslösa struntar i att vänta på att arbetslinjen ska börja ge resultat. I stället drar de västerut.

På två år har antalet emigranter till Norge ökat med 25 procent. Det säger något om hur Norges regering klarar av att se till att det finns jobb även till invandrare. Men så är deras regering inte borgerlig till skillnad mot den svenska.

Detta faktum har fått Svenskt näringsliv att öppna ögonen för vad exporten av välutbildad svensk arbetskraft kan innebära för företagen i Sverige, nämligen minskad tillväxt. Vilket i sin tur skadar det svenska näringslivet.

Tja, det är kul att direktörerna i näringslivet upptäckt att hur man än vänder sig har man ändan bak. Det skulle de tänkt på innan valdagen 2006.

Det konstiga är att Norge inte ens är med i EU, organisationen som, bara vi blev medlemmar, skulle rädda företagen kvar i Sverige. Ja, det är värre än så, lusekoftornas folk har inte ens en arbetslinje.

Dessutom är lönerna högre i Norge än i Sverige och ändå har de jobb upp över öronen. Vet Centerpartiet om det med tanke på att partiet likt hela alliansregeringen vill sänka lönerna?

Varför inte lyssna en stund på vad Svenskt näringsliv har att säga om saken i DN:

”Det är jätteoroväckade att akademiker och andra ungdomar ser en anledning att lämna Sverige. För företagen, som behöver de här medarbetarna längre fram, blir en direkt konsekvens att viktig kompetens och potential försvinner ut ur landet. Långsiktigt innebär det lägre tillväxt och välstånd för landet som helhet, säger Malin Sahlén, nationalekonom, hos Svenskt Näringsliv.”

Tja, vi har chansen att rätta till problemet i mitten av september!
./.

DN, 1, SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Svar på “Klokare grannar”
 1. Martin skriver:

  Konstigt, vem kunde tro att vi skulle få bananrepubliksproblem när vi gjorde landet till en bananmonarki. Den nuvarande regeringen förstår sig inte ens på sina egna ekonomiska teorier, det är därför alla deras ”reformer” får exakt motsatt effekt emot den tänkta.

 2. Lasse skriver:

  Martin:

  Jag tror nog att regeringen mycket väl förstår sig på sina ”reformer”. Det är meningen att det ska bli motsatt effekt mot vad de säger. Däremot är det meningen att väljarna inte ska förstå det.

 3. Kerstin skriver:

  Fram med förbud att lämna landet och gränskontroll alltså.
  Varför inte också ta efter en annan demokrati, Israels system att kräva ersättning för genomgången utbildning i det fall man vill emigrera. Det skulle kunna förhindra att välutbidade lämnar landet och dessutom bidra till att man kan sänka lönerna även för dessa, allt till de svenska företagens fromma.

  Vadå, Sovjet? Jamen Sovjet är ju idealet för storföretagen (se bara på hur EU utvecklas), bara det är megaföretagen som bestämmer.

 4. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Va?! Är det så i Israel att de kräver ersättning för utbildning i händelse av emigration? De hade jag ingen aning om.

  Jag har hört likande utrop om krav på ersättning i Sverige genom åren, men det har nog mer varit på skämt.

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string Bwb63B to the field below: