Är du, eller kommer du att bli, pensionär? Har du i så fall kollat dina bromsar? För det är högst troligt att din broms fungerar alldeles utmärkt. Fast kanske inte som du vill.

Pensionärerna ska få sänkt skatt. Det låter utmärkt, äntligen är det inte bara de yrkesverksamma som får del av denna ynnest.

Det lustiga är dock att trots sänkt skatt så får pensionärerna inte mer pengar – de får mindre!

Hur kommer det här sig? Jo, det är den berömda ”bromsen” i pensionssystemet som slår till. Regeringens generositet är i själva verket bara en dimridå för att med retorik dölja att pensionärerna kommer att få mindre pengar i plånboken.

Pensionärernas andel av befolkningen ökar och varje regering inser att ilskna pensionärer kan vara en maktfaktor att räkna med i kommande val. Därför gäller det att lura dem att tro att de får mer pengar att röra sig med genom sänkt skatt. I själva verket får de ett antal hundralappar mindre.

När folk får mer pengar, exempelvis genom skattelättnader, ökar priserna. Ju mer pengar folk har att röra sig med ju högre priser. De som säljer saker och ting är ju inte dumma, de inser att när folk har mer pengar finns det utrymme för prishöjningar.

Detta innebär att det blir ännu större förlust för pensionärerna, dels sjunker deras pensioner, dels höjs priserna. Vilket givetvis innebär att klyftorna mellan pensionärer och yrkesverksamma ökar än mer.

En ska måste man ge den borgerliga regeringen beröm för, de är duktiga på att med retorik dölja sin verkliga politik.

För visst låter det bra med sänkt skatt för pensionärer trots att just sänkt skatt är orsaken till att pensionärerna får mindre pengar att röra sig med.

Regeringen är mästare på lura väljare att rösta mot sina egna intressen.

AB, 1, 2, 3, , 3, 4, 5, 6, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SvD, 1, 2, 3, 4, 5

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Please copy the string oFC8uc to the field below: