Man upphör aldrig att förvånas över hur högerkrafter går i taket och formligen vräker ur sig oförskämdheter när de eller deras s k vänner får ta emot kritik.

Den förra bloggposten har uppenbarligen lockat fram råttorna ur sina hålor. Det har strömmat in kommentarer varav flertalet måste gå raka vägen till papperskorgen, i första hand för kommentatorernas egen skull. De vill säkert inte bli betraktade som idioter.

I stort sett går de slängda kommentarerna i själva sakfrågan ut på att Aftonbladet inte borde publicerat den omtalade artikeln eftersom Israel alltid har rätt och ”vänstern” alltid har fel. Dessutom tillkommer personangrepp, vilket gör att de måste slängas.

Många kommentatorer hävdar att artiklar utan bevis för att det som påstås inte skulle få publiceras. Vad det innebär för de tidningar som okritiskt förmedlade Tony Blair och Georg W Bush påståenden inför krigen i Irak och Afghanistan säger dock kommentatorerna inget om. Vilket är förståeligt, för då måste de nog börja använda hjärnan och det kan ställa till problem.

Spekulerar man om att Israel hanterat mördade palestinier på ett oetiskt sätt ska man inte få publicera sina frågeställningar. Publicerar man däremot lögner om att Irak kunde skjuta iväg robotar mot europeiska huvudstäder på 45 minuter så är det tydligen helt okej.

Vi kan ta några exempel från kommentar som släppts in:

”Ännu en artikel full av indicier, gissningar, spekulationer – för att inte tala om rena rama hatiska åsikter.

Man får ju tycka vad man vill, men när det börjar publiceras lögner, eller nära-nog-lögner, i sanningens namn – då är vi på en farlig jävla väg.”

Sagt av någon som säkert aldrig skulle komma på tanken att vi kunde vara på en ”farligt jävla väg” när Bush eller Blair, eller Per Ahlmark (FP) ljög om Iraks massförstörelsevapen.

”Det är ju fantastisk att se hur man i yttrandefrihetens namn står upp för Daniel Boströms rätt att utan att tillåta kritik publicera…”

Utan kritik!? Den här kommentatorn har tydligen missat det mesta som sagts om Boströms artikel.

”jag är suspekt till dina umgängeskretsar”, ”alltid låter bockfoten synas”

Vissa känner till mer än man trodde.

”Ni andra judehatare kan väl käka litet cyklonB jävla kretiner”

Ytterligare en som bekräftar Jan Guillious tes om intelligensnivån på många av dem som befolkar nätet.

”Tycker Wykman och Hökmark har helt rätt i att angripa AB för den där jäkla tramsartikeln. Alltså man går bara inte och trycker såpass allvarliga anklagelser utan några bevis – det håller inte med bara indicier. Klart missbruk av tryckfriheten och för det förtjänar de skit.”

Någon som tror att samma skribent tyckt samma sak om tryckfriheten när det gällde skriverierna om orsaken till kriget i Irak eller Afghanistan?

Räck upp en hand i så fall.

AB, SvD, 1, 2, 3, 4, Exp, 1, Dagen, 1, 2, 3, 4

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Svar på “Kommentar om kommentarer”
 1. blues skriver:

  Helt rätt. Problemet är att Internet vimlar av massa dumma och toma kommentarer – det verkar som att folk skriver enbart för skrivandets skull, inte för att föra en vettig debbat. Det ser ut som om en hel del ”skribenter” inte har en aning om ämnet utan bara skriker ut sin ångest, rädslan, hatet, okunnigheten, dummheten och mindrevärdskomplex. Det verkar så, så att kalla dem för idioter – varför inte?! Dessutom – deras språk, grammatik, syntax och allt som rör den språkliga delen – rena rama skitdassen.

  Brukar läsa dina inlägg (det om Israels ambasadör var bra) och tycker att du ska fortsätta som vanligt – ge järnet och kör hårt. Kritiken behövs alltid, speciellt den konstruktiva. Om någon inte fattar vad detta handlar om – det ska han skylla sig själv för och börja läsa nåt vettigt istället och fördjupa sig i vissa ämnen.
  Lycka till.

 2. Dimitra skriver:

  Tyvärr är det vanligt att folk tror att man kan skriva vad som helst i olika bloggar,,Det är ju ett smidigt sätt när man inte kan stå för det man säger och undvika övriga diskussioner,, det är bara att skriva,, undvika dialog och stänga ner länken,,
  Vi lever i en värld där bl.a Usa genom högervriden massmedia ger oss ramar om vad som är rätt och fel,, vilka som har rätt att känna sig kränkta och vilka som inte är värda ett ruttet lingon.
  Vad som är viktigt och vad som inte är viktigt,,ex. Jag läser i tidningen de senaste veckorna och ser stora rubriker om Afghanistans val och processen till ”demokrati” men nästan ingenting om militärkuppen i Honduras,, Varför?
  För nu ska vänstern hackas sönder i småbitar,, och jag tolkar det som en del av att eliminera varje motstånd och granskning av kapitalismens misslyckande,,,

  Israel är en ultra nationalistisk och fascistisk stat,,, det är i deras intresse att skylla vänstern för antisemitism och på så sätt även peka ut sina egna radikala grupper inom landet,,som förrädare,,som fiender till Israel

  Tack Lasse för din blogg,, jag har just upptäckt den ,, och jag kommer att vara här ofta

 3. Lasse skriver:

  blues:

  Jo, okunnighet och dumhet får man mängder av exempel på i kommentarer, jag brukar radera flertalet av dem. Dels är de ofta rent oförskämda och dels framgår det ofta att skribenten inte har en aning om vad han (det är oftast en han) talar om. För att inte tala om att flertalet inte begripit vad de just läst. Med ökad läsförståelse är jag tämligen säker att även en och annan ”idiotkommentar” skulle bli bättre.

 4. Lasse skriver:

  Dimitra:

  Just det, jag har också funderat på varför vi inte får läsa mer om kuppen i Honduras. Fast jag begriper naturligtvis orsaken.
  Ett tips, den enda tidning i Sverige som kan sägas ha en bevakning av vad som händer i Honduras efter kuppen är Flamman. De har dessutom en egen korrespondent på plats i landet, vlket ingen av de stora drakarna har. Det säger en del bara det!

 5. Kerstin skriver:

  Jo, innan jag började blogga anade jag inte vilka intellektuella kloaker som dolde sig i vårt avlånga land. Så den första tiden blev lite av en chock. Numer suckar jag bara och tänker: Ännu en mångalen typ” – och stryker.

 6. Jo'El skriver:

  Med tanke på att SVD senast för ett år sedan skrev rena lögner på en del andra områden tycker jag de är duktiga som känner att de kan snacka nu.
  Vi har inte bestämt om vi skall stämma dem för grovt förtal än. Vi vinner mot dem om vi gör det, men en stämning mot en tidning som svd tar tid och kraft som vi egentligen inte har.

  Att se detta härke till informationskrigsföringskanal sitta och prata om pressetik gör att det svartnar för ögonen. Som drabbad av SVD och övrig svensk media kan jag bara säga: Lär er skillnaden mellan journalism och intellektuell prostitution.

  Journalist = en tråd av historia genom hela sanningen
  IQ-prostituerad = en tråd av sanning genom hela historien

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string ShDhCY to the field below: