Kommer vi att få höra skivan en gång till? Regeringens svar på alla kriser är som att lyssna på en gammal 78-varvare som hakat upp sig: det finns inga pengar. Om och om igen.

Nu larmas det om att lärare börjar sägas upp i stor skala. Bara i år har ca tusen lärare varslats om uppsägning. I debatten mellan Sahlin och Reinfeldt häromdagen manade oppositionsledaren statsministern apropå kommunernas svårigheter att inte komma med svaret att det inte finns några pengar.

Ni har sänkt skatterna med ca 80 miljarder, så säg inte att det inte finns pengar, sa hon. Och hon hade rätt. Det är klart att det finns pengar. Det är lika klart att det inte finns pengar när regeringen skänker bort dem.

I stället för att satsa på god utbildning över hela riket låter regeringen privata entreprenörer inom skolväsendet stoppa skolans pengar i fickan under förespeglingen att det blir bättre undervisning med privata skolor. Sånt kostar.

Jan Björklund brukar ju vara upprörd över den påstådda oordningen och låga disciplinen i svenska skolor, vilket inte är sant. Vilket han alltid påstår är vänsterns fel. Kommer han att påstå att det är vänsterns fel när antalet lärarlösa lektioner ökar.

Ska vår framtid, i form av barnen, kunna få en god utbildning som förbereder dem för livets alla krav behövs det lärare. Det borde Jan Björklund inse. Det är faktiskt viktigare än skattesänkningar för de bäst välbeställda.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP), som normalt alltid skäller på vänstern för att de står för dålig utbildning säger nu att kommunerna måste prioritera. Mellan vaddå? Sämre åldringsvård mot bättre skola? Folkpartister vill tydligen välja mellan pest och kolera.

Det kallas valfrihet med folkpartistisk vokabulär.

Se också: AB, DN, DN1, DN2, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Kommunerna får välja mellan pest och kolera”
 1. Martin skriver:

  Jag tror vi måste poompa in mer resoorser..

 2. emilbe skriver:

  Då får man väl höja skatten. Ska det vara så svårt att inse det. Skattehöjarpartiet
  klagar på allt utan att ha en susning om sin egen politik. Det är nästan komiskt att lyssna på. Vi som jobbar är väldigt tacksamma för dom 80 miljarderna, det har skapat en möjlighet till individuellt sparande i ett land där detta varit tabu under lång tid.

 3. Mattias skriver:

  Problemet är att det inte är individuellt sparande som är viktigt just nu, utan individuell konsumtion. Och genom att arbetslösheten ökar till följd av att regeringen inte skjuter till kommunerna ngr pengar kommer konsumtionen att minska ytterligare.

 4. Christian skriver:

  Sveriges Kommuner och Landsting gjorde en undersökning i våras som visade att 9 av 10 är beredda att betala mer skatt ifall det går till bättre sjukvård. 8 av 10 sa höj skatten ifall det går till bättre skola.

  Håller helt med dig Lasse vad ska kommunerna prioritera är de barnen eller sjuka eller är det de äldre?

  Privatskolereformen har lett till ökade skillander,segregation och numera ett allt mer tydligt vinstintresse och det står alltid i motsats till samhälls intresset som torde vara kunskap åt allt.

  emilbe
  när man röstar ska man naturligtvis tänka på sin egen ekonomi men för mig handlar det också om vilket samhälle man vill ha i framtiden, vill man se ett samhälle som strävar efter att minska skillanderna och hålla
  ihop det. Eller vill man se ökade klfytor,

  rättvisa är inget absolut begrepp.

  Regeringens Krispolitik är dock ingen höjdare, Man varierar mellan att säga att man för europas mest expansiva krispolitik (vilket är direkt lögn sverige kommer på delad 10:e plats vad gäller stimulanser i ekonomin under krisen) och att mer sanningsenligt säga som det är vi för en restriktiv och ansvarsfull politik. När oppositionen krävde lånegarantier och stödinsatser till fordonsindustrin så avfärdade Freddan och Maud detta och menande på att vi skulle vara försiktiga med skattebetalarnas pengar, ”vi har blivit valda för att vi ska ge resurser till sjukvården,skolan inte till bil företag mena dem på, Nu väljer man allstå inte att skjuta till pengar till kommuner och landsting så dem kan behålla personal i just sjukvården,skolan och äldre omsorgen ett sånt hyckleri!

 5. Aimo skriver:

  För sjutton, 2010 är ju valår. Det måste ju finnas lite pengar kvar för regeringen då att spendera. Kommuner och offentliga insatser står ju inte i hög kurs för denna regering. Några friställda kommunalanställda skiter dom i.

 6. Bazooka skriver:

  Beträffand ””Sveriges Kommuner och Landsting gjorde en undersökning i våras som visade att 9 av 10 är beredda att betala mer skatt ifall det går till bättre sjukvård. 8 av 10 sa höj skatten ifall det går till bättre skola.” kan man nog ifrågasätta hur frågorna är ställda. Sossarna gjorde ju en undersökning, som visade på att vårdvalet var en katastrof. En annan undersökning visade på att de som utsattes för vårdvalet var ganska nöjda. Kommuner och Landsting vill ha mer pengar helt enkelt och då passar det bra med en undersöknings om stryker under argumenten. Tro aldrig på en undersökning som kommer från en intressent. Dessutom är det skitsnack att vården är dålig i Sverige. Vad gäller skolan kan jag slå vad om att säkert 1/3 av undervisningstiden försvinner pga av bristande respekt för läraryrket, vilket medför att ca 20% av lärarkåren ständigt är sjukskriven! Om bara eleverna kan tillskansa sig lite disciplin och medverka till lugn och ro så behövs det inga mer pengar.
  Det är som vanligt att vänstern ska löas alla problem med höjda skatter och bidrag.

 7. Christian skriver:

  Såvida du har inte har något som konkret kan understryka att undersökningen är gjort på ett felaktigt sätt kan jag inte annat än att avfärda det som nonsens. Dock håller jag med dig om att man kritiskt ska granska, men du verkar mest ha bestämt dig för att undersökningen är gjord på ett felaktigt sätt. Vore även intressant att få se undersökningen som visar på att vårdval stockholm är lyckat. Sedan vad du är villig att slå vad om ser jag som ganska ointressant. Så du menar att Kommuerna säger upp lärarna i sin kommun för bristande respekt för läraryrket, du kanske har missat att vi befinner oss i en djup kris. du tror inte att personalen är sjukskriven på grund av kraftiga besparningar vilket leder till färre lärare gör ett mer jobb, har man denna bakgrund klar behövs ingen socionomexamen för att förstå ökade sjukskrivningar i läraryrket. Sen är det självklart att det behövs lung och ro i klassrummet men där tror att vi har ganska olika upfattningar hur man ska nå. Sossarnas skolpolitik var misslyckad men det innebär ju inte att man ska gå åt fel hålla och föra en ännu sämre.

 8. Christian skriver:

  Dessutom nu när det är ett faktum att kommuerna spränger sina budgetar, vilka tycker du dem ska prioritera barnen,de sjuka eller de äldre?. Det är oavsett vad du tror ett fakta att kommuerna saknar resurser nu då kan man välja att tillsätta pengar till detta elelr sänka skatten främst till dem som har mycket,regeringen gör det sista och kallar det ansvarsfullt det är en gåta. för att det inte finns pengar är lögn då vi i detta nu lånar pengar för att sänka skatten.

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string DXq0oF to the field below: