Julen innebär för det uppväxande släktet att man får julklappar. Julen är alltså den högtid som grundlägger människors vilja att få allt de pekar på. Att få det man vill ha är positivt. Att inte få det man vill ha är negativt.

I en kommun la häromdagen en politiker en motion i fullmäktige om en ny busslinje. Han vill att kommunen utreder om det skulle löna sig med en busslinje till en grannort. Dessutom ville han att kommunen gjorde en enkät bland befolkningen för att höra om invånarna ville ha denna nya busslinje?

Svaret på frågan är så självklart att den inte ens behöver ställas. Svaret är nämligen ja. Alla vill nämligen alltid ha allting. I stället bör man omformulera frågan. Vill du betala en krona mer i kommunalskatt för att få en busslinje till grannorten, skulle nog ge mer ärliga svar som kanske inte är fullt så självklara.

Alla vill nämligen alltid ha allting. Genast! Borgarna har räknat ut detta och utnyttjat det effektivt. Vill du ha sänkt skatt? Javisst! Vill du ha sänkt skatt om det innebär sämre skola, äldrevård, kollektivtrafik och sjukvård? Nja, inte säkert.

Varje val man gör innebär oftast en kompromiss i någon form. Valfrihet är bra. Valfrihet är inte alls bra om man inte har förmåga att kunna välja. Förmågan till valfrihet är, om inte alltid så åtminstone alltför ofta, knuten till vars och ens personliga ekonomi.

Vill jag att arbetslöshetsförsäkringen ska sänkas för att ge mig sänkt skatt? Tja, visst, räknar jag med att inte bli arbetslös så är försämrad a-kassa en vinstlott. Blir man arbetslös är det i stället en nitlott. Valet man måste göra är om man vill delta i lotteriet?

Förstod man att den efterfrågade sänkta skatten innebär sämre sjukvård, a-kassa och äldrevård för en själv? Har man inte insett det när man gjorde sitt val bör man betrakta sig som nyttig idiot. Vilket många av dem som röstade borgerligt och nu klagar på sämre offentliga verksamheter ska göra.

Vi har också att göra ett val om vi vill leva i ett välfärdssamhälle eller inte. För att kunna göra det valet behövs kunskap om vad som gör ett samhälle till ett välfärdssamhälle. Har vi den kan vi göra ett aktivt val, har vi inte kunskapen är det inte säkert vi gör rätt val.

Vi kan faktiskt göra val som går tvärt emot vad vi tänkt oss och tror att vi valt. Vi kan grunda våra val på propaganda som låter bra men som i själva verket inte berättar sanningen. Kanske gör vi val som går helt emot våra egna intressen utan att förstå det.

Välfärdssamhällen skapas av jämlikhet. Utan jämlikhet har vi inte en chans att skapa ett välfärdssamhälle. I ett jämlikt samhälle vågar människor ta beslut de inte vågar i ojämlika.

Det måste man förstå för att kunna välja.

./.

Vad var det vi sa? Läs Birger Schlaug och bli förvånad.

AB, 1, 2, 3, 4, DN, 1, 2, 3, 4, 5, SvD, 1, Exp, 1, SVT, 1, 2, 3, 4, SMP

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Konsten att välja rätt är svår”
 1. kalebass skriver:

  Mycket bra skrivet! Skulle inte kunna säga det bättre själv. Jag tror inte den ”vanliga” människan förstår sambandet riktigt, mellan vilket parti man röstar på och vad som sker i samhället. Vid debatter i tv är det många gånger svårt att förstå vad som sägs egentligen. Alla tycks se mer på personen som talar än på vad som sägs. Gör personen ett sympatiskt intryck eller fladdrar blicken, osv.. Ideologin bakom partierna tror jag kommer i bakgrunden.
  Solidaritet är dessutom ett ord som inte många begriper, var och en tänker på sitt, och röstar efter egen vinning, eller på vad dom tror skulle gagna dom. Som kanske framkommer så har jag inget större förtroende för den stora, grå, tysta majoriteten.
  Jag säger som den gamle greken(?) ” folk har den regering dom förtjänar”… Med förhoppning om en GOD fortsättning…

 2. Martin skriver:

  Lägre skatter låter alltid bra, men det är en knepig matematisk beräkning som måste göras innan man säger, JA, ta mindre av mina pengar. Beräkningen som måste göras är blir summan av nån procent mindre skatt större eller mindre än summan av kostnader i skattefinansierad verksamhet som jag behöver, kommer behöva? Svår matematik och det räcker inte med högstadiematten för att lösa ekvationen.

 3. Ulla Johansson skriver:

  Instämmer med ”Kalebass”. Mycket bra och klargörande text från Lasse. Svenskarna har inte läst på sin läxa i samhällskunskap. Förstår inte att sänkta skatter i slutändan betyder ett söndertrasande av våra sociala skyddsnät. Förstår uppenbarligen inte heller att propaganda är propaganda. Att ingen reagerar på borgarpressens devota hyllningar av Reinfeldt och Borg är dock ägnat att förvåna. Hyllningar som som är rent löjeväckande och något som vi aldrig sett i Sverige tidigare. Har vi till den grad blivit ”det sovande folket” att vi köper även den propagandan? Här länken till en hyllning av Anders Borg i Dagens Nyheter http://www.dn.se/livsstil/intervjuer/anders-borg – Läsningen gjorde mig illamående!
  Ulla Johansson

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string 4NSUCT to the field below: