Det är lätt att bli totalt förvirrad när man ser de olika tidningarnas rubriker angående konflikten i mellanöstern. Det är krig, vapenvila, och överenskommelser som bara några timmar senare visar sig vara totalt fel.

Ena stunden är freden nära, nästa är freden avlägsen, än heter det att parterna gått med på vapenvila för att senare meddelas att vapenvila inte är aktuellt. Möjligtvis kan detta bero på läget med bristfällig information, som i alla krig och konflikter.

Aftonbladet skriver idag att ”USA och Israel i avtal för fredligt Gaza”. Vilket jag tycker är litet tveksamt med tanke på att ett sånt avtal borde inkludera den demokratiskt valda regeringen i Gaza, nämligen Hamas.

Avtalet går enligt AB ut på att förhindra vapensmugglingen till Gaza. Om det nu förekommer någon smuggling av något större format? Det verkar ju som om Hamas i Gaza inte har några vapen alls. Israel kan ju i princip göra vad de vill med Gazaborna.

Det enda vapen som tydligen finns i Gaza är ju litet raketer, som ju är tämligen ofarliga för Israel. Åtminstone till rätt nyligen har det från Israeliskt håll, återgivet i svensk press, alltid hetat att de där raketerna tillverkas av Gazaborna själva. Inte att de smugglas in i över gränsen.

Själv misstänker jag att om Hamas fick bestämma vilka vapen som skulle smugglas så skulle det vara luftvärnsraketer. Inte fyrverkeriraketer, om än av det litet större modellen. Om det där med smugglingen är sant, alltså. Vilket man kan betvivla när man inser vilka vapen Hamas förfogar över.

Vid tidigare israeliska bombräder in över Gaza har det ofta hetat att motivet har varit att slå ut de verkstäder och vapensmedjor som tillverkar de raketer som Hamas militära gren skjutit in i Israel. Men det har väl varit propaganda förstår vi nu.

Att USA och Israel kommer överens om ett fredsavtal betyder ju inte att det blir fred mellan Israel och Palestinierna. Möjligtvis kan det innebära att Palestina avskärs från möjligheten att bekriga sin ockupant, men det är inte samma sak som fred. Åtminstone inte på lång sikt.

Ett fredsavtal som inte inbegriper den ena av de två parterna torde av samma part anses som totalt utan värde. Det måste man förstå. Ska det skrivas fredsavtal ska det naturligtvis vara mellan de som kämpar mot varandra.

Att två slår en tredje leder inte till långsiktig fred!

Se AB

Lästips: Björn NIlsson om ett testområde, Ali Esbati om att idag är vi alla palestinier, Jinge undrar också över medias beskrivning, Nicke undrar om inte H&M borde avbryta sin etablering i Israel.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Svar på “Konstigt fredsavtal”
 1. Bj?rn Nilsson skriver:

  De små raketerna är hemmabyggen, inte införda utifrån. Dessutom finns det ett antal organisationer (över vilka Hamas inte har kontroll, vilket Shachar i DN har erkänt) som skjuter raketer. Däremot har jag sett uppgifter om att riktiga raketer har tagit in utifrån, men de verkar inte ha använts. Det rör sig om samma typ som libaneserna använde i kriget 2006. I övrigt kan ”smugglingen” inte ha rört sig om så mycket mer än handeldvapen – samt helt vanliga livsförnödenheter. Snacket om ”smuggling” ser mest ut som bortförklaringar från de som vill svälta ut Gaza och göra området obeboeligt.

 2. Eli skriver:

  SL ska den 20 Januari förlänga sitt avtal med företaget Veolia som även bygger på ockuperad mark i Palestina. Här är det moderata landstingsrådet som är ansvarig för detta:

  christer.wennerholm@politik.sll.se

  När han fick frågan om vad han tyckte om det faktum att Veolia bryter mot internationella lagar från tidningen Nya Vänsteraktuellt så viftade han bort frågan med orden att “de ska följa lagarna i Sverige,det räcker”.

  Skriv och säg vad ni tycker! eller så kan ni kan kopiera ett mail jag skrivit och skicka till honom:

  Jag skriver till dig angående Veolias nya avtal. Veolia är ett företag som sköter drift och underhåll av en spårväg som byggs på ockuperad mark i Jerusalem och leder till en illegal israelisk bosättning på ockuperad palestinsk mark.

  Jag vill påminna dig om att enligt internationell rätt är det förbjudet för ockupationsmakten att bygga infrastruktur på ockuperade områden.
  SL har anslutit sig till FN:s Global Compact vilket innebär att man har förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna.
  Jag och många med mig, har svårt att se hur det går ihop med Veolias verksamhet på ockuperad mark.

  Som svensk skattebetalare har vill jag inte bidra till ett företag som aktivt begår brott mot internationell rätt.

  Kommer du att ta detta i beaktande den 20 januari då Veolia ska få sitt avtal med Stockholms lokaltrafik förlängt på SL:s styrelsemöte?
  Eftersom detta kontrakt ger Veolia 35 miljarder kronor av oss skattebetalarnas pengar anser jag att du bör undersöka hur opinionen egentligen ser ut för att stödja en verksamhet som bryter mot internationell lag och utövar förtryck mot den palestinska befolkningen.

  Jag ser fram emot ditt svar.

  Vänliga hälsningar,

 3. livelev skriver:

  Ordet smuggling måste anses rätt så missvisande i sig. När det gäller alla andra länder heter det ju import. Om, t.ex. Israel köper vapen från Sverige – är det smuggling? Om inte jag missförstått det hela alldeles så har alla stater rätt att köpa precis vad de vill från var som helst. Det kallas världsmarknad. Och ansvaret för vad man köper är gentemot det egna folket.
  Sedan kan varje stat också välja om och till vem de vill sälja. En eller flera stater kan gå ihop om att inte sälja till ett visst land. Det kallas embargo. Embargot gäller bara försäljning. Den stat som embargot riktar sig mot har fortfarande all rätt att importera från den som vill sälja.

  Det märkligaste i den här soppan är att de som vill hindra Gaza från att köpa saker är samma personer som brukar skrika sig blå för frihandel. Så mycket för den pricipen…

 4. amalia skriver:

  Jag håller med dig Lasse… Tror inte att de förekommer någon smuggling över gränserna, för man hade kunnat använda några bättre grejer. Du vet de som får ta all skit de e faktiskt de civila.

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string RUn31P to the field below: