Nu när den svenska jätteövningen Aurora 17 (döpt efter pansarkryssaren) är i full gång så passar svenska media på att lämna litet konsumentupplysning om den Ryska övningen Zapad.

Trots Rysslands uppgifter om att övningen omfattar ca 12 000 man så påstår sig västmakterna veta att det i själva verket handlar om minst 100 000 man. Källan till denna uppgift lär härstamma från Tyskland.

Trots att ”många bedömare i väst fruktar att Rysslands president Vladimir Putin ska använda den för att angripa … sina grannländer” kan vi med säkerhet bortse från dessa bedömares omdöme med tanke på att de alltid haft fel i sina bedömningar.

Nato bemöter det ”upplevda hotet” med att ha placerat ut fyra bataljoner i Baltikum och Polen men säger inget om vad det upplevda hotet består i.

Att Ryssland ser ett hot med Natoförband som övar med amerikanska stridsvagnar bokstavligen ett stenkast från den ryska gränsen i Estland kan nog däremot upplevas som ett riktigt ”upplevt hot”.

Det är skrattretande att västliga militärer påstår att skillnaden mellan Aurora 17 och Zapad är att Zapad handlar om anfall medan Aurora endast handlar om försvar.

Om det är några som genom historien vet värdet av att kunna försvara sig så är det Ryssland. Man kan ju bara fundera på hur många gånger Ryssland blivit anfallet.


Propagandan är viktig för att få folket att inte tänka själva. De ska bara tänka som makthavarna vill.

Rent löjligt är exemplen på rysk aggression genom påkpekanden om att ryska flygplan flugit nära en amerikans jagare och ett svenskt signalspaningsplan. Vad man inte berättar är att dessa händelser ägde rum nära den ryska gränsen i Svarta havet och vid Kaliningrad.

När Rysslandsforskaren Oscar Jonsson förväntar sig mycket provocerande beteende av Ryssland under deras övning så kan man ju fundera på om inte ryssarna har större anledning att förvänta sig provokationer från väst med tanke Natos utplacering av vapen och trupp i Baltikum och Polen.

Finns det anledning till oro?
Nej, inte med tanke på att de som utmålat Ryssland som ett hot alltid i alla tider haft fel.

Lita inte på konsumentupplysning om Ryssland.

./.

Ett svar på “Konsumentupplysning i Aftonbladet.”
  1. Jinge skriver:

    Kim Jong-un tycks ha betydande kognitiva problem…

  2.  
Lämna ett svar

Please copy the string zVenLa to the field below: