Det var en märklig upplevelse att vara med vid varghatarnas demonstration på Mynttorget i går lördag. Demonstranterna sade sig vara för en levande landsbygd, vilket gick ut på att döda.

Det var ett hundratal demonstranter som samlats på Mynttorget för att kräva de svenska vargarnas och samtliga andra rovdjurs utrotande. Intresset från resten av allmänheten var knappast märkbart. Ingen av alla dem som passerade förbi stannade för att lyssna på kraven från varghatarna.

Forskningen visar att flickor har bättre betyg än pojkar. Tjejer har helt enkelt mer i huvudet än killar när de går ut skolan. Detta faktum var övertydligt bland demonstranterna på Mynttorget. De bestod till helt övervägande del av äldre män. Förmodligen rädda män. Dessutom ofta iklädda keps.

Mötet började med en jämförelse värdigt en intelligent manet. Talaren påstod att Stockholmarna haft en terrorist, nämligen han som på Drottninggatan sprängde sig till döds under julhandeln förra året. Landsbygdsbefolkningen hade under samma tid 300 terrorister att kämpa mot, alltså vargar. Det kan man kalla lågpannad jämförelse!

Nästa jämförelse, lika ointelligent, var att eftersom det förekom vargar på landsbygden borde staten släppa ut svartråttor i Stockholm. Det var ju svartråttor som spred digerdöden en gång i tiden.

Därmed skulle stockholmarna få känna på hur det var för landsbygdsborna att leva med vargar runt knuten.

De glömde att pesten även gick hårt åt landsbygdsbefolkningen. Men att de äldre män som deltog i demonstrationen skulle ha någon vidare tankeförmåga togs snabbt ur de som lyssnade på argumenten mot varg och andra rovdjur.
I övrigt hänvisade man till rykten från första halvan av 1800-talet.

Man förstår att tjejer har bättre betyg än killar med sådana argument mot rovdjuren. Det var inte många kvinnor som deltog i demonstrationen. Det var rent pinsamt. Vilket visas av att demonstranterna krävde att vargarna skulle lära sig att inte uppträda oskyggt, vilket inte accepterade av demonstranterna.

Det verkligt pinsamma var att man krävde en ”sanningskommission” som skulle granska vargfrågan sedan 70-talet. Vi som lyssnade till kraven insåg att sanningen var det sista varghatarna ville veta något om.

Riktigt humoristiskt blev det när en talare sade att folket röstat ja till EU för att kunna resa och köpa billig sprit, men inte för att EU skulle lägga sig i Sveriges rovdjurspolitik.

Se det var en sanning som berättar det mesta om den politiska tankeförmågan hos landsbygdens gräsrötter. Att de inte förstod vad de röstade för är det många som insett. Frågan är när de gör det själva?

Demonstrationen var oerhört pinsam.


Terrorist på Mynttorget i regeringens omedelbara närhet, som tur är observerad av
övervakningskamera, men inga poliser, som ju känner till sina tokstollar.


Det var kanske ett hundratal varghatare som bussats in till Mynttorget. Slipper vi dem ser vi gärna vargar i stan. De senare har åtminstone intelligens, vilket de ovan inte hade.

.


Varghatarna hade i något slags försök till skämtlynne klätt ut sina jakthundar med vädjanden till vargarna. Om det
hjälper mot biltrafiken som ju dödar hundratals fler jyckar än vad vargar klarar av förtäljer inte historien.


Frågan på plakatet är felställd. Frågan är vad som blir bättre utan rädda äldre män? Svar: det mesta.


Vad kostar vargarna? Ja, det kan man undra. Viktigare fråga
är vad landsbygdens ölmagars vårdkostnader uppgår till.


Förstår demonstranterna att detta krav innebär utrotning av ett djur i svensk natur som EU beslutat ska skyddas genom lag?


Män, män och åter män. Rädda män från landsbygden. Är det konstigt att de gillar
att se tv4:s program ”Bonde söker fru”? De lär få fortsätta söka med tanke på att
tjejerna nog vill ha mer innanför pannbenet på sina livskamrater än de här
gubbarna har kapacitet till. Se även varningen nedan.

——————

Vargarna behöver åtminstone inte kvinnor på landet vara rädd för, det finns annat de ska passa sig för.

SR, AB, 1, DN, 1, 2, SvD, 1, 2, GP, SkD, BT, 1, Jinge, VR, VF, 1, SMP

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

37 Svar på “Korkade äldre män – bilder”
 1. […] Lite foto och kommentarer kring manifestationen i Stockholm: Lasses Blogg […]

 2. Jan Wiklund skriver:

  Jo, förakt för lantisar är det säkraste kännetecknet på en osäker storstadsbo…

  Jag förstår din irritation, Lasse. Björnar är mycket farligare än vargar, men inte en käft pratar om björnar. Följaktligen verkar vargsnacket rena nippran. Men samtidigt har det blivit en symbolfråga. Hela landet har eventuellt glädje av bilogisk mångfald – men i det här fallet ombeds landsbygden betala hela räkningen för detta. Typisk storstadsarrogans, eller hur?

  Konflikten ligger förstås nån annan stans. Närmare bestämt i att landsbygden har specialiserats på näringar som är olönsamma för att de inte går att monopolisera. Ungefär som att syd har specialiserats på olönsamma näringar. I båda fallen handlar det om råvaror och mat, vilket inte går att tjäna några stora pengar på eftersom de lider under perfekt konkurrens.

  För att tematisera detta skulle det dock krävas en massa politisk ekonomi, sånt som bland annat marxister har specialiserat sig på. Men de vill inte bidra, de är alldeles för upptagna med att förakta lantisar. Så då blir det som det blir – högerpopulisterna tar hem spelet.

 3. Lasse skriver:

  Jan:

  Förakt för lantisar? Ha! Då skulle du höra det förakt mot stockholmare och politiker som uttalades på Mynttorget igår därför att de inte fattat att alla rovdjur måste utrotas för att landsbygden ska vara beboelig.

  Hela frågan om rovdjurens vara eller inte vara går i verkligheten bara ut på en sak; jakt! Rovdjuren är konkurrenter till jägarnas byten. Därför, och bara därför, ylar VISSA lantisar om vargens farlighet, som man vill använda som ursäkt för att utrota den.

  Såvitt jag förstod bestod gårdagens demonstration också av stockholmare som också var jägare.

  Man kan jämföra med hur många svenskar som de senaste hundra åren blivit dödade av rovdjur och av jägare…

  Dumhet ska alltid bekämpas!

 4. Pelle skriver:

  Vad som verkligen är korkat är när stollarna pratar om att hägna in alla fårhagar vilket i sin tur skulle kosta i runda slängar 2,5 MILJARDER för att rädda fårnäringen som omsätter 115 miljoner och den andra i världen bästa habitat för bilogisk mångfald(öppna beteshagar).Bästa habitatet är regnskogen för info.Detta innebär ju att NI tycker att det får kosta precis vad som helst för att ställa till ett rent Helvete för tamboskapsägare.Kostaden för vargen som dessutom långt ifrån är utrotningshotad tycks inte finnas några gränser i era ögon,Vore bättre att lägga dessa pengar på långt mycket viktigare saker,eller?
  Och nej det har inte blivit några människor dödade av vargar dom senaste hundra åren av den enkla anledningen att dom inte funnits i några större antal förrän nu.Tror inte heller du skulle vilja se hur vargen tar sina byten och äter upp dom levande,Tror säkert att det kan få finnas vargar i Sverige men dom som blir drabbade måste få försvara sina tamdjur och inte som nu att ta livet av en människa har lägre straffskala än vargen.

 5. Lasse skriver:

  Pelle:

  Hur många människor, inklusive skolbarn, har blivit uppätna i länder där det finns många fler vargar än i Sverige?

 6. Nicklas Eriksson skriver:

  Jan Wiklund: jag bor i en liten by mellan Göteborg och Trollhättan som har 400 invånare och tycker lika illa om detta livrädda pack som Lasse gör. Är född och uppvuxen mitt där Hagforsflocken går, i Filipstads kommun. Det har nog med saken att göra. Hellre en varg på gården än en livrädd fet gubbe med gevär var som helst.

 7. Nicklas Eriksson skriver:

  Pelle: det får man. Kolla lagen innan du bräker(sic).

 8. Allan Jacobsen skriver:

  Pelle: ”Och nej det har inte blivit några människor dödade av vargar dom senaste hundra åren av den enkla anledningen att dom inte funnits i några större antal förrän nu.”

  1850 fanns det 1 miljon barn i åldern 0-14 år på landsbygden här i Sverige.
  Samtidigt fanns det några tusen vargar i samma område som dessa barn fanns, barn som i motsats till i dag tillbringade mycket tid utomhus, året om, tidigt som sent på dagen, men trots det finns det inte ett enda fall då varg attackerat vare sig dessa barn eller någon vuxen.
  Vargen är helt otrolig ofarlig i jämförelse med nästan samtliga andra rovdjur, och antal attacker på människor är extremt låg i betraktning av att vargen utan nämnvärda problem kan klara av att döda även vuxna människor och det stora antal vargar som lever nära människor runt om i världen.

 9. Kerstin skriver:

  Haha, Pelle är ju kul, en bra illustration av vad du skriver i inlägget Lasse :-)

 10. micke skriver:

  Estland och flera av våra grannländer i öst har flera tusen vargar på en yta mindre än götaland. Jag har flera vänner i Estland och de talar då aldrig något negativt om vargen. Det är bara patetiskt när människor i sverige, på grundval av gammal rädsla, jagar och gör uppror mot ett par hundra vargar i sverige. Skäms på er.

 11. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Ja, han tror uppenbarligen inte att får redan nu går i inhägnade beteshagar.

 12. Lasse skriver:

  Allan:

  Bra illustration av verklilgheten som varghatarna uppenbarligen missat.

 13. Lasse skriver:

  micke:

  Jag känner några Rumäner och vad de vet om vargar vill varghatarna inte veta.

 14. Martin skriver:

  Hmm, är detta månde storböndernas och stockholmsjägarnas sammanslutning som demonstrerar? Har familjen i en liten by i Norrland där björnskiten ligger tätt i el-ljusspåret som barnen åker skidor i. Det finns gott om björn, såpass att den kommer nära bebyggelse. Min svärmor hade björnar som flyttat in i häbret inom synhåll för hennes köksfönster. Det finns också lodjur, men än har inget barn blivit uppätet av något rovdjur.

  Lär inte varit någon från byn som kom på den demonstrationen. Fint förvisso att Stockholmarna bekymrar sig om våra barn, men vi klarar allt det själva.

  När vargen dödar lika många människor som våra jägare, så kan vi ta diskussionen igen, tills dess: HÅLL KÄFTEN!

 15. Lasse skriver:

  Martin:

  Bra talat!

 16. Anders Åberg skriver:

  Lasse.
  Vargen är dokumenterat ofarlig där den jagas, det är vad vi vet.
  Den har alltid jagats stenhårt både i sverige och överallt annars, utom då den inte fanns och i Sverige nu.
  Jagar vi den inte vänjer den sig vid folk och kan då säkerligen bli farlig.
  Väldigt dumt att ta den risken tycker jag och skulle en människa bli angripen så tar nog tjuvjakten död på våra vargar ännu en gång.
  Bättre då att ha en liten men livskraftig vargstam som jagas regelbundet och där hänsyn tas till dom som skall leva med den.

 17. Lasse skriver:

  Anders:

  Det där med att överlevande vargar skulle lära sig av sina döda släktingar är en myt.

  Halvtama vargar, liksom halvtama kor och tjurar, kan vara farliga. En och annan bonde dödas varje år av alltför tama kor eller tjurar.

  Den dagen vi har en livskraftig vargstam och andra rovdjur kan vi nog ha jakt på dem. Inte förr. Just nu avslöjas dessutom att några dårar i Dalarna lagt ut förgiftad korv skogen för att försöka döda ett och annat rovdjur….

 18. Kaj skriver:

  Alla lantisar är inte varghatare. Många av oss vargkramare bor på landet, väldigt många.

 19. Lasse skriver:

  Kaj:

  Absolut. Jag har en bekant i Dalarna som är rovdjursvän och gläds åt rovdjuren. Alla lantisar är definitivt inte varghatare, men de som finns, de finns till största delen på landsbygden. De är dessutom okunniga i frågan, vilket nog förklarar deras varghat.

 20. Allan Jacobsen skriver:

  Men Anders Åberg, björnen har redan dödad två människor och inte fan har tjuvjakten på den ökat, inte vad jag vet.
  Sedan blir väl inte vargarna mer skugga för människorna än rävarna trots att dessa ju jagas hårt.
  Rävarna kommer ju gärna nära där vi människor bor, så varför skulle vargen reagera annorlunda?

  Och varför en liten vargstam? Var det inte bättre med en liten älgstam i stället? Dessa är ju bevisligen ett stort problem här i den civiliserade delen av landet när de finns i så stora mängder som i dag. Orsak till att 10 människor dödas i viltolyckor och hundratals skadas svårt, varje förbannat år.
  Det du, det är något helt annat än några tiotals jakthundar och några hundra får.

 21. Anders Åberg skriver:

  Lasse, det är alls ingen myt att djur som jagas skyggar för människan, tvärtom, detta är mycket väl belagt och beteendet är nedärvt sedan generationer, men precis som älgarna i Sarek som inte jagades så kan djuren förlora den rädslan.
  Inget djur skulle heller ha anledning att skygga för oss om vi inte hade beväpnat oss och blivit farligast av alla, vi kan ju knappt ens fånga en sork med bara händerna.
  Sedan blir det ju duktigt fel att jämföra stora rovdjur som enbart äter kött, med växtätare i fråga om farlighet också.

  Allan.
  Björnen är i huvudsak växtätare och inte alls utsatt för det blinda hat som vargen är och toleransen är säkert betydligt större, men även dom björnar som ger sig på folk avlivas ju.
  Dom allra flesta rävar är mycket rädda för människor och bara enstaka individer som kanske blir matade eller på annat sätt övertygas om att vi är snällisar kan man komma intill.
  Problemet med älgarna är i huvudsak ett problem med bilförarna och älgen, liksom vargen, hör till och behövs i vår nordiska natur.
  Vargen är dock ett betydligt större problem per individ och måste hanteras på ett annat sätt.
  Sedan får du ett ganska uppenbart logiskt dilemma med att du vill ha mycket varg men lite älg.
  Älgen är vargens huvudföda och en stor vargstam förutsätter säkerligen en betydligt större älgstam än idag för klara sig.

 22. Helmer skriver:

  Det var en sorglig samling skit på ett och samma ställe
  Snacka om okunskap när man är så insnöad är ju rätt roande LOL

 23. Allan Jacobsen skriver:

  Inte något logisk dilemma alls Anders!
  Jag visar bara på det värdelösa hyckleri det finns omkring förvaltningen av de olika viltarter, när samma personer som skriker och vrålar över de små problem vi har med vargen, totalt skiter i de i jämförelse enorma problem vi har med andra viltarter, endast för att dessa personer har en personlig intresse i en stor klövviltstam.
  Det ÄR ett problem, ett stort sådant att ha dagens älgstam i ett område där denna måste samsas med ett modernt samhälle som är total avhängig av bilen som transportkälla.

  Och visst är det inte ovanligt med rävar som kommer helt in på gårdsplan, även mitt på dagen, och det trots att räven jagas för fullt.
  Fick hela min hönsflock utraderat av Mickel förra sommaren.

  Va som ska till för att få varg och räv att söka sig undan människan, att bli skugga, är jaktformer där djuren känner obehag men överlever, känner sig förföljd av människor, känner smärta, jaktformer som vi troligen inte vill se i Sverige.
  Den licensjakt och de skyddsjakter vi har haft har inte på något sätt gjort vargstammen skyggare, det är bara trams och okunskap.
  Vargdrev som i gamla tider där man håller på under några dagar och förföljer djuren, på skoter, med bil, på skidor och hela tiden gör djuret uppmärksam på människans närvaro, möjligen gummikulor och explosiver är det enda jag tror som duger.

 24. Anders Åberg skriver:

  Allan.
  Att jakt gör djuren skygga är ju fullständigt självklart och skyggheten är en helt logisk följd av evolutionen.
  Dom individer som varit aggressiva eller orädda mot människan har dött i högre omfattning än dom som varit mer försiktiga, addera tid och du har dagens situation där i princip alla djur är rädda för oss, utom i dom områden som.t.ex. Sarek där dom inte jagats på länge,men ändå stött på människor, som då varit ofarliga.
  Att det går att hitta individer som beter sig annorlunda ändrar inte på detta.
  Dagens vargstam, utan regelbunden jakt, är på väg att hamna i ett Sarekliknande tillstånd och det kan få mycket allvarliga följder, både för människor och varg.
  Visst är viltolyckor ett problem, men det får vi försöka lösa utan att utarma naturen.
  Sedan håller jag med om att det finns en hel del människor som pratar kraftigt i nattmössan i rovdjursdebatten, både nollvisionärer och vargkramare.
  Den debatten skulle vinna mycket på om folk använde sig mer av kunskap och logik.

 25. Lasse skriver:

  Anders:

  Du överdriver vargens intelligens. Döda djur kan inte informera sina levande släktingar.

 26. Anders Åberg skriver:

  Lasse.
  Och nu underskattade du evolutionen.
  Döda djur för inte sina gener vidare och intelligenta flockdjur som vargen förmedlar dessutom mycket kunskap till sin avkomma och om några flockmedlemmar dödas i kontakt med människor så lär dom sig snabbt.
  Den nya vetenskap som kallas epigenetik, kan kanske dessutom ge oss ytterligare kunskap om hur t.om. upplevelser i livet kan påverka våra gener, ganska nytt ännu det där och vi får nog vänta ett tag på definitiva svar därifrån, men intressant ändå.
  Det skulle mot bakgrund av ditt senaste inlägg vara intressant att höra hur du förklarar att alla djur är rädda för människor, men inte för kor, varför älgarna i Sarek blev helt orädda för människor medans dom utanför parken är lika rädda som alla andra och hur ett bytesdjur vet att vara rädd för en köttätare.
  Ja, jag vet att frågan var elak, men den kräver ändå en viss förståelse för evolutionens krafter för att basvaras.

 27. Lasse skriver:

  Anders:

  Evolution pågår över miljontals år.
  Tiden sedan jakt med skjutvapen uppfanns är på tok för kort för att ens kunna ha tillstymmelse till påverkan på det du påstår.

 28. Anders Åberg skriver:

  Men Lasse, vi har genom avel förändrat en varg till en knähund på kanske några hundra år.
  När miljön ändras tar evolutionen språng och människans beväpning, vilken ju dessutom börjar långt innan skjutvapnen, är ett sådant dramatiskt skifte i djurens miljö.
  Björn var på tapeten i ett av Allan Jacobsens inlägg.
  Varför skulle en björn vara rädd för en människa?
  Dom kan slå ihjäl oss med en liten tassviftning, ändå sticker dom så fort dom känner lukten av oss och vi är den enda art som skrämmer dom på det viset.
  Förklara det för mig Lasse.

 29. Lasse skriver:

  Anders:

  Du är ett bra exempel på rubriken.

 30. Anders Åberg skriver:

  Ha ha nu sprang du allt och gömde dig.
  Kryp fram igen och försök åtminstone ta en saklig diskussion, det brukar du ju göra.

 31. Lasse skriver:

  Anders:

  Du hävdar alltså att de vargar som finns måste lära sig att människan är farlig genom att vi människor dödar många av dem. Det innebär att vi måste ha vargar i HELA landet för att vargarna ska kunna sprida denna kunskap så alla vargar kan lära sig hur farlig människan är.
  Då måste vi först och främst ha så mycket varg att de kan kommunicera med varandra. Vi kan heller inte begränsa vargutbredningen i landet för då kan inte kunskapen spridas mellan vargarna.
  Ska vi följa din hemmagjorda teori, måste vi nog ha mellan ca 5000- 10 000 vargar i landet för att din teori skulle kunna fungera som du påstår att den gör.
  Det finns böcker om evolution, du kan börja med Dawkins, och fortsätta med Forsman så kan du lära dig hur det hela fungerar och därmed få kunskap om att din hemmagjorda teori är rena snurren.
  Jag avslutar diskussionen nu.

 32. […] Reinfeldt, Politik, Val 2014 ab123 svt1 sr svd123 4 dn1234 Läs gärna: annarkia, 1, 2, zaramis, lasse, 1, frekar, 1, johannes, varghjärta & allende Tags: Politik, Rasism, Reepalu, Reinfeldt, […]

 33. Martin skriver:

  Märkligt, vi har inte jagat Lodjur så länge jag kan minnas ändå har de inte blivit mer närgångna. Hur går den mentala mekanismen till? Hur överförs det döda djurets minne till de levande? Hur observeras jägaren som skjuter vargen från avstånd, inte i självförsvar utan intet ont anande allternativt jagad av hund? Hur kopplar djuren ihop orsak verkan sambandet? Hur kommer det sig att varg inte jagar människa när ingen varg på generationer blivit dödad som en direkt och observerbar följd av jakten på människa?

  Verkar som vissa tror att vargar läser Aftonbladet och bidar sin tid.

  Jag tror att varg blir farlig för människa när den växt sig såpass stor att det råder en akut och skriande brist på föda i skogen, föda som vargen har stor erfarenhet av att jaga. Ingen vargkramare planerar för den ekologiska katastrofen och jag antar att ingen seriös jägarna heller tänker konkurrera med vargen tills de åstadkommer denna ekologiska katastrof.

 34. Anders Åberg skriver:

  Martin.

  När jag läser både dina och Lasses tankar om hur naturen fungerar blir jag riktigt orolig.
  Vetenskapen om evolutionen utsätts hela tiden för krypskytte från religiösa kretsar, som på fullt allvar hävdar att djuren skapades av gud färdiga som dom är och alltså inte formas av den miljö dom lever i.
  Eran oförståelse för evolutionen antyder också att djuren inte formas av sin miljö och ni lämnar dörren öppen för dessa olika kreationistiska, religiösa dumheter, sådant som t.ex. professor Dawkins ägnar all sin vakna tid åt att bekämpa.
  En del av varghatarna resonerar ungefär likadant, när man försöker få dom att begripa att vargen och alla andra rovdjur, spelar en viktig roll i det naturliga urvalet.
  Så viktig t.om. att man kan påstå att alla djur behöver sina fiender för behålla sin genetiska hälsa.
  MEN älgarna har inte heller läst i Aftonbladet att vargar är farliga, ändå är dom rädda för dom.
  Under årtusenden har dom individer av bytesdjuren som varit orädda, oförsiktiga, svagare, eller på annat sätt varit lättare att ta, sorterats bort i högre utsträckning än dom andra.
  Samma sak med vargen och människan och antagligen började det redan när människor lärde sig kasta sten på dom och således blev tillräckligt jobbiga för att bara anfallas när hungern var som svårast.
  Då var det kanske mest ren inlärning som förmedlades från vargmodern till ungarna.
  Med tiden har vår beväpning förfinats och vi har blivit det utan konkurrens farligaste djuret, som alla andra fruktar, av den enda anledningen att vi alltid jagat dom och dom som inte varit tillräckligt försiktiga mot oss har dödats, medan dom andra överlevt i högre utsträckning.
  Mekanismen Martin, är urvalet och den naturliga variationen, precis om i all annan evolution och vi som försvarar sans och balans gentemot religiöst dravel och okunnighet bör nog lära oss hur naturen fungerar innan vi yttrar så självsäkert som ni gör.
  F.ö. så jagas Lodjur varje år och att vargen inte ännu jagat människa i vårt land, beror på att dom har med sig den nedärvda rädslan för oss, men om dom ständigt utsätts för människor som visar sig ofarliga så kommer dom, precis som älgarna i Sarek, tillslut att förlora den och då kan det gå illa.

 35. Martin skriver:

  Anders,
  Jag förstår evolutionen. Det är tämligen uppenbart att du inte gör det… Du hade inte rätt förkunskaper för att läsa Dawkin, det märks.

  Dawkins vill nog bekämpa sådana missuppfattningar av evolutionen som du ger luft åt.

 36. Lasse skriver:

  Debatten är avslutad!

 37. […] Lite foto och kommentarer kring manifestationen i Stockholm: Lasses Blogg […]

 38.  
Lämna ett svar

Please copy the string fnNMb2 to the field below: