Undrar hur länge det dröjer innan Expressens krönikör Anna Dahlberg får sparken? Hennes funderingar och verklighetsbeskrivningar stämmer nämligen inte med den av Centerpartiet och borgarna anbefallna bilden.

För något år sedan skrev hon en krönika där hon påstod att Sveriges kriminella hade borgerligheten att tacka för att det numera blivit så lätt kamma hem storkovan genom att vara kriminell.

Häromdagen skrev hon i sin tidning om hur ”miljonerna rinner iväg till den organiserade brottsligheten” och att detta till stor del beror på Centerpartiledaren Annie Lööf (C).

Hon antyder att Centerns framgång i opinionen nog till stor del beror på Annie Lööfs (C) ”skarpa markeringar” mot stenkastande- och bilbrännande ungdomar i storstädernas utanförskapsområden. Det låter, som hon mycket riktigt påpekar, bra i tv-sofforna, vilket kan få folk att tro att Centerpartiet vill göra något åt kriminaliteten i landet.

I själva verket är det tvärt om. Annie Lööf (C) har tillsammans med sina kollegor i alliansen omvandlat Sverige till en ”bankomat för den organiserade brottsligheten”. Numera rånar man inga banker eller spränger något kassaskåp för att komma åt pengar man inte har rätt till. Nej, nu startar man företag i stället för att skaffa kofot, även kallad huvudnyckel.

Denna omvandling av kriminaliteten kan vi till stor del tacka Centerpartiet för. Partiet stod bakom att slopa kravet på revisorer i mindre bolag, enklare skaffa F-skattesedel, rätten att senarelägga bokföringen, vilket enligt Dahlberg fått Ekobrottsmyndigheten att mena att dessa av Centern så lovprisade förenklingar för företag i praktiken är rena glidvallan under skidorna för kriminella.

Det senaste kravet från Annie Lööf (C) är att avskaffa revisorer för alla bolag som omsätter mindre än 80 miljoner. Snacka om öppen dörr för bedragare.


Tack vare framförallt Centerpartiet och i viss mån alliansen behöver dagens kriminella inte sådana här för att sno åt sig pengar de inte har rätt till.

Det är som Anna Dahlberg så riktigt påpekar att ”Så länge staten fungerar som en godisbutik för kriminella är vi själva med och göder den brottslighet som ska kväsas.”

Det är, som Annie Lööf (C) gör, mycket lättare att peka på de redan utslagna utan framtidshopp i eftersatta förorter än att idka självkritik som Centerpartiet och Alliansen borde göra. Sanningar är farliga saker på borgerliga tidningar.

När får Annie Lööf sparken från Centerpartiet?
När inser Centern och Alliansen att man inte ska underlätta för kriminella att stjäla pengar från skattebetalarna och staten?

När får Anna Dahlberg sparken från Expressen?

./.

7 Svar på “Kriminellas älskling”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Nu går centern framåt i opinionsmätningar (obegripligt varför, tycker jag). Kan de här gamla kända ”avslöjandena” om centerns vänliga politik mot ekonomiska brottslingar vara ett sätt för andra partier att lägga ut ett krokben? Naturligtvis är de andra Allianspartierna ansvariga för vad centern i dåvarande regeringen hade för sig – jag tror regeringens ansvar är kollektivt för fattade beslut – men det hindrar väl inte att de ändå försöker sabotera nu för en besvärlig konkurrent? Nyliberalismen är döende, centern är dess främste representant bland riksdagspartierna, och nu gäller det att distansera sig!

 2. Lasse skriver:

  Björn:

  Jag tror nog inte att de övriga allianspartierna gjort någon överenskommelse med centern om detta, det är säkert deras eget beslut att ge kriminella ökade befogenheter att blåsa skattebetalarna. Däremot kan nog Centerns förslag om totalt oreglerad invandring genom helt öppna gränser komma att ha viss betydelse i den kommande valrörelsen.

 3. H2 skriver:

  Det har aldrig funnits krav på att företag skall ha en revisor. Det är aktiebolag som enligt lag skall ha en revisor. Den lättnad som införs innebär att små aktiebolag under vissa förutsättningar inte behöver revisor. Minns jag rätt så är det under en viss omsättning och Max x anställda

 4. Martin skriver:

  Jag tror att om man analyserar hur många skumma kreditgivningsbolag som finns på någon av de brända bilarna, så finner man att det sannolikt finns en firma som lånar ut pengar för bilar till personer med tvivelaktig kreditsituation. Att bilen brinner upp är en bra affär för alla, utom möjligen försäkringsbolagen, men de har väl paketerat sina försäkringar som nått finansinstrument så att det bara är ”the dumb money” på börsen som blir lidande. Det ser ut att röra sig en del om ”sommarbilar” de är som sommarkatter, men när man inte behöver/har råd med sommarbilen längre måste den eldas upp. För att dölja det hela måste man elda ett par bilar till, annars funkar inte metoden särskilt länge. Men några tonåring är billiga att hyra och det är ju lätt att trumma upp lite upploppsstämning så att det hela ser ”naturligt” ut.

  Förändringen i hur brottslighet ser ut idag kan spåras till olika typer av kreditbolag. Småbrottsligheten är liten idag, det är lättare för pundaren att skaffa lite olika krediter, iaf fram till en viss punkt, men då räcker inga småbrott, då blir det tillslag emot värdetransport eller guldsmed direkt.

  Brottslighet är närmast uteslutande kopplad till de materiella villkoren, den överväldigande majoriteten brottslingar är inte idealister utan de gör på ett visst för att det funkar eller för att de måste.

  Jag tror vad gäller företag så vore det sannolikt bäst att införa obegränsat personligt ansvar i alla bolagsformer, då slipper skattebetalaren in och städa, det finns incitament för ägarna att hålla koll på verksamheterna.

 5. Lasse skriver:

  H2:

  NÅja, nu föreslår ju Centern att kravet på revisor ska upphöra för företag med lägre omsättning än 80 miljoner, vi får anta att de kriminella tackar och bockar. Hur det än är så har möjligheterna för kriminella att sno åt sig skattepengar ökat, det är ju omvittnat av ex v många.

 6. Lasse skriver:

  Martin:

  Du säger brottslighet är ”uteslutande kopplad till de materiella villkoren” och så är det. Forskning visar ju att fattigdom, materiella villkor alltså, leder till ökad brottslighet, och så är det med reservation för uteslutande. Det kan nog finnas viss begränsad brottslighet som beror på annat, men mycket är det inte.
  Ditt förslag om om personligt ansvar borde vara självklart. Så borde det vara.

 7. H2 skriver:

  Lasse, 80 miljoner är en rejäl omsättning, skulle tro att de flesta småföretag  har lägre omsättning än så. Den erfarenhet jag har av revisorer är att dom snarast hjälper företagen att undanhålla skatt till samhället. Inte så märkligt, det är där kompetensen finns. Dessutom är det företaget som betalar för deras tjänster.
  Lite kul är att det var regeringen Fälldin som införde lagen att alla AB skulle ha en auktoriserad revisor. Ett argument för att revisor krävs i AB och ekonomiska föreningar är att skydda ägarna. Revisorer är på inget vis i samhällets tjänst.
  Skattesmitning och ekonomisk brottslighet är tyvärr lönsamt, risken för upptäckt är låg och straffen orimligt låga. Tror dock inte att situationen blir sämre om kravet på revisor tas bort. Finns mycket intressant att läsa här https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800019819/1371914732009/2000_perpektiv_pa_ekobrottsligheten.pdf

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string KFfbyv to the field below: