Ofta när man pratar arbetsmarknad brukar Småland framhållas som ett gott exempel. Där är folket flitiga, uppfödda med stenplockning som de är redan från barnsben.

Det var nog ingen slump att Vilhelm Mobergs nationalepos om utvandrarna beskriver smålänningars sökande efter ett bättre liv än de kunde få i Småland. Det är alltid de bästa som drar iväg när möjligheterna hemma tar slut. Kanske något att tänka på när invandringen kommer på tal.

Idag hör vi att arbetslösheten i Kronobergs län ökar. Att ”arbetslösheten stiger är ett faktum” säger Ronnie Kihlman på Arbetsförmedlingen i Kronobergs län. Han påpekar också att man brukar vara van vid att arbetslösheten i Kronoberg brukar vara lägre än riksgenomsnittet. Tyvärr är inte detta fallet längre.

Trots smålänningarnas omvittnade flit och ovilja att slöa hjälper det inte. Förklaringen är enkel. Finns inga jobb behövs inga som jobbar. Men vart ska de arbetslösa smålänningarna emigrera den här gången? Jorden är full. Det finns inga områden med behov av import av flitiga smålänningar längre.

Det är naturligtvis inte konstigt att arbetslösheten stiger i Kronoberg när övervägande delen av kommunerna där har borgerligt styre. Borgligt styre innebär alltid ökad arbetslöshet, det är därför borgare har så stort behov att prata om den så kallade arbetslinjen.

Ronnie Kihlman på Arbetsförmedlingen säger sig inte se att någon speciell bransch är hårdare drabbad av arbetslöshet än någon annan. Ändå säger han att det är flest varsel om uppsägning inom ”vård, omsorg och utbildning”. Alltså just de verksamheter som betalas med skatter.

Man kan fråga sig om han är dum eller inte vågar säga sanningen?


Fortsatt borgerligt styre kommer att innebära fler sådana
här minnesstenar i Småland och annorstädes.

Varför säger han inte att sänker man skatterna finns måste de som avlönas med skatter bli färre?
Lagen om kommunicerande kärl gäller överallt, även inom ekonomin i Kronobergs län. Sänkta skatter innebär alltid färre jobb, ska det vara så svårt att förstå?

I stället påstår han att det är mest varsel om uppsägningar i den offentliga sektorn bara därför att där jobbar många. Just det. Sänks skatterna måste det bli färre som jobbar i den sektorn.

Dags för ny emigrantvåg?

./.

SMP, AB, DN, 1, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Svar på “Kronobergarnas paradmarsch”
 1. H2 skriver:

  Är det slut på stenar?

 2. Björn Nilsson skriver:

  Det blir trångt i utvandrarkön inom EU. Inte bara greker, irländare och spanjorer står där. Har jag förstått saken rätt så är ”lösningen” på krisen i de tre baltiska staterna (och kanske särskilt i Lettland) att arbetsföra människor ger sig av utrikes.

 3. Lasse skriver:

  H2:

  Nej, det är däremot slut på pengar.

 4. Lasse skriver:

  Björn:

  Vi får ta en nummerlapp. Ett av argumenten för att gå med i EU var ju att fanns inga jobb här så kanske det fanns i Portugal. Men jag undrar om Portugal är ett alternativ med tanke på att nu emigrerar portugiserna till Angola för att få jobb.

 5. Sven Nilsson skriver:

  Ett alternativ till att öka exporten av Smålänningar / Svenskar kanske vore att minska Importen.

  Men det blir ju brist av folk i hela Sverige när stora grupper går i pension, är något som politiker ofta kommunicerar.
  Men hur är det med den saken?

 6. Snabb skriver:

  Alla flyttar in till stor städerna, finns inga jobb på landsbygden…

 7. Lasse skriver:

  Sven:

  Borgarna vill att att fler kommer hit så konkurrensen ökar.

 8. Lasse skriver:

  Snabb:

  Just det, samtidigt som landsbygdens eget parti sitter i regeringen. Förklara det den som kan.

 9. Björn Nilsson skriver:

  Lasse, angående att det är ”slut på pengar”. Med rätt penningpolitik är det nästan omöjligt för ett land som Sverige (eller Japan, USA, med flera som har egna valutor) att få slut på pengar. Finns det resurser i form av människor och annat som är användbara i Kronoberg, men som inte används, kan staten på nolltid fixa så att fonder finns tillgängliga. Det räcker med några knapptryckningar på en dator.

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string 5gLqQy to the field below: