Centerpartiledaren Annie Lööf sjunger oavbrutet småföretagarnas lov. Det är inget fel på småföretagare, men att som Annie Lööf inbilla sig att det är småföretagare som är lösningen på Sveriges problem med ekonomi eller arbetslöshet är att lura sig själv och andra.

Anni Lööf (C) tror att alla kommande arbetstillfällen kommer att skapas genom att nya företag startas, företrädesvis av ungdomar. Att det skulle kunna tänkas gå att skapa nya arbetstillfällen i redan existerande företag har tydligen aldrig slagit henne.

Bara som upplysning till Centerpartiledaren så kan man nämna att det även går att skapa jobb inom den offentliga sektorn där behoven av arbetskraft i princip är omättlig. Vill politikerna i alliansregeringen skapa jobb så är det bara att tillföra den offentliga sektorn pengar så är saken biff.

Är det då bra att starta småföretag? Kommer fler småföretag att minska arbetslösheten i Sverige?

Andelen småföretag (egenföretagare) i Sverige är ca 10 procent, vilket är något lägre än i genomsnitt i EU. Samtidigt är det också högre än i bägge våra västliga grannländer och USA.

Kan man utifrån dessa fakta säga att egenföretagare och

småföretag är lösningen på sysselsättningsproblemet i Sverige? Tja, om man vet att andelen egenföretagare och småföretag i det av kris drabbade Grekland är avsevärt mycket högre än hos oss så faller hela Centerpartiets och Annie Lööfs förenklade resonemang platt till marken.

I Grekland påstås det att krisen beror på att staten inte får in de skatter den ska. Kan det möjligtvis bero på att det som företagare är lättare att genom skattefusk smita från skatten än som anställd? I så fall borde vi försöka minska antalet småföretag. Har Annie Lööf (C) tänkt tanken?

Visst är det bra om arbetslösa ungdomar startar företag och på så sätt skapar sin egen sysselsättning som de kan leva på. Men vad händer om de misslyckas? Då kanske det enda resultatet är att de har skulder och att de varit borta från arbetsmarknaden längre tid är nödvändigt.

Vem vill anställa någon där det i meritförteckningen framgår att man är misslyckad företagare? Kanske till och med misslyckad centerpartistisk företagare? Det finns inga universalmediciner. Att som Annie Lööf påstå att egenföretagare och småföretag är någon slags underkurer är att ägna sig åt kvacksalveri. Sånt kan vara straffbart.

Har Annie Lööf (C) förstått det?

./.

Upphittat på Facebook:
”Heja centern friskt humör, det är det som er ur riksdan´kör!”

DN, 1, SvD, 1, 2, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 Svar på “Kvacksalveri”
 1. Martin skriver:

  Det är ganska dåligt med kunskap om småföretag inom ekonomin. Ekonomin domineras ofta av amerikanska teorier och stämmer således inte med verkligheten. Teorin om företag och småföretag som ekonomerna importerat säger bland annat en sak som är aldeles uppenbart osanning: Alla företag vill expandera.

  Det är inte sant att alla företag vill växa och blir större, det är definitivt inte sant om småföretag. Att Annie Lööf inte vet detta kanske man kan förlåta när forskare inom ekonomi inte ens fattar det. Men det gör att Annie Lööfs teori inte stämmer eftersom den är baserad på ekonomisk teori som i sin tur inte stämmer. Vet vi hur många egenföretagare som vill ha anställda? Det är långt ifrån 100%. De flesta vill klara sin egen överlevnad och kanske få lite pengar över, många vill ha makt över sin egen arbetstid, många har sitt egenföretag för sin hobby. Kort sagt, mycket långt ifrån samtliga av de småföretag som Annie Lööf tror skall lösa arbetslösheten, kommer inte anställa en enda jävel hur bra de än får det, hur mycket riktade insatser som sätts in för dem.(Hon tror på NAIRU så hon har inga planer på att lösa arbetslösheten iofs.)

  Men hon läser liberala propagandaskrifter och fascistsiska propagandaskrifter så som Ayn Rand, verkligheten har hon ännu inte bekymrat sig om och som riksdagspolitiker så har hon sitt på det torra och kommer därmed aldrig få vetskap om verkligheten.

  Jag är ju småföretagare och vi anställer två personer nu eftersom vi efter mycket om och men lyckades få riskkapital trots att borgarna dammsugit Sverige på varenda krona riskkapital med sina utförsäljningar. Så om Annie Lööf vill gynna små företag så kan de sluta stjäla riskkapital från marknaden med sina satans utförsäljningar. Vi lever, men alla hade inte lika tur som vi, vet flera bolag som gick i putten pga bristen på riskkapital. Politiker försöker säga att det finns en god tillgång på riskkapital, det må vara sant, men för att köpa statlig verksamhet i så fall. Har fått frågan om min uppfinning är bra för apoteksverksamhet av en riskkapitalist, jag blev rätt förbannad, inte bara för att idioten inte fattat ett jota av vad det handlade om, men för att girigbuken mest var intresserad av att göra sig en snabb hacka på den statliga rean.

  Annie Lööf, hjälp småföretagarna: Stäng genast statens jätteshop. Återförstatliga allt som sålts ut, ge på sin höjd köpeskillingen i retur. Då flödar du svenska marknaden med riskkapital och samtidigt tvingar du riskkapitalister att satsa på verksamhet som skapar jobb istf uppköp av statlig verksamhet som skapar exakt 0 jobb. Sluta bekämpa inflation så att riskkapitalisterna tvingas jobba hårdare för att behålla pengarna och gynna produktion framför spekulation.

 2. Peder Jensen skriver:

  Lasse,

  Att du inte gillar småföretag är väl okay, men att koppla ditt ”hat” till småföretag till krisen i Grekland…. det är väl att gå lite väl långt…

  Att företag och privatpersoner inte har blivit beskattade som de ”borde” kan knappast vara småföretagarnas fel, snarare den offentliga sektor som du uppenbart ”älskar”.
  Hade de offentliga anställda inte varit så lata och inkompetenta hade grekerna troligtvis fått betala i alla något mera i skatt, om det sedan hade varit nog är en annan historia….

  DR (dansk tv) gjorde nyligen ett besök i Grekland inför valet och besökte ett antal offentligt anställda… Är du t ex klar över att om alla greker som är offentligt anställda kom på arbete den samma dag, skulle där inte vara stolar nog till dem!
  I en kommun man besökta hade man 4 borgmästare, man hade ett avtal med en av dem, men hon kom inte till mötet för det regnade den dagen….

  På en järnvägsträckning som inte hade varit i drift i mer än ett år hade alla 700 anställda fått full lön under hela perioden UTAN att utföra något arbete…

  BBC har gjort en liknande dokumentär, t ex en engelsk busschaufför fick ca. 420 pund i England, hade han tagit samma offentliga arbete i Grekland hade hans lön blivit dubbelt så hög, inkl ett bidrag på 75 pund för att köpa mjölk !!! om året. De grekiska och engelska omkostnader låg på ungefär samma nivå så därför är jämförelsen delvis relevant.

  En grekisk offentlig anställd musiker som spelar trumbon kan/kunde gå på pension när hon/han är 50 år, samma sak för en bagare eller en frisör, faktisk har den grekiska ”världen” utpekat över 900 yrken där man kan gå pension när man är 50 år.

  Där har du snarare en god förklaring på varför grekerna är på väg mot konkurs.

  Jag ger dig då rätt i en punkt, Centern har aldrig haft förstånd eller lösningar på politiska problem, men som du gör skjuter skulden på småföretagarna och tror att en offentlig sektor är räddning…, så tror du fel!

  T ex Danmark har ett budget underskott på mer än 100 miljarder danska kronor, delvis därför att den borgerliga regeringen under mer än 10 år lät den offentliga sektor växa sig alltför stor.

  Om du istället tänkte över att många småföretagare börjar i ett garage…. några av de 1000-tals företag som startas går i konkurs och varför skulle det vara ett misslyckande att gå i konkurs? Är det bättre att ha varit offentligt anställd och inte varit effektiv eller kompetent?
  Men tillbaka till företagen i garaget…, inte alla går i konkurs, många blir små, men få blir t ex Apple och det betyder många anställda, många skattekronor etc.

  Ett samhälle är en fungerande kombination av en offentlig sektor och många företag har ”har Lasse i Samhälle förstått det?”

  PS. Om du verkligen tror att offentlig sektor är en lösning på allt ont, bör du besöka Cuba, sedan 1959 har man provat den lösningen, men nu har Raúl insett att det går inte och har börjat tillåta vadå?
  Jo, små företag!

 3. Zaphod skriver:

  Äldsten har talat…

  Vet du något om historia över huvudtaget?
  Tror du att det var Per Albin Hansson som pruttade ut ett Ericsson komplett med tusentals ”arbetstillfällen” ?
  Alla långa vandringar börjar med ett steg…

  Någonting säger mig att du själv ville testa vingarna men att du hellre gnällde på de som vågade och nu är du för gammal…

 4. A.N. skriver:

  Helt riktig analys

 5. Samuel Sandberg skriver:

  Jag tror att Annie Lööf’s hemliga dröm är att alla är egna företagare och på så vis ingen är anställd. Alla yrken kommer att upphandlas och den som går ner lägst i pris får jobbet..

 6. M skriver:

  Har du källor på att Grekland har mer småföretag än Sverige? Jag trodde dock ett lands välfärd var mer beroende av exporten (och i Greklands fall även turistinkomsterna) och inte av just typen av företag inom landet?

  Centern drar i debatten f.ö. ofta upp det där att invandrare är så företagsamma och startar upp småföretag. Det är absolut inget fel i att vare sig vara skötsam invandrare eller initiavrik nog att starta företag men om man bara gör det för att man inte har något annat val då man inte kommer in på den ordinarie (tryggare) arbetsmarkanaden så är det något som är fel. Att som ung eller invandrare tvingas in i en okänd, otrygg, inte sällan ekonomiskt ofördelaktig tillvaro, i en egenföretagarvärld p.g.a. av höga trösklar i på arbetsmarknaden tror jag knappast är fördelaktigt för vare sig den utsatta individen eller för samhället som sådant.

  Tyvärr så går det inte heller att lösa arbetslöheten genom att kollektivt anställa alla arbetslösa i en stor offentlig sektor om det inte dels finns ett behov av tjänsterna och dels pengar för att finansiera dessa. En stor offentlig sektor finansieras nämligen av offentliga intäkter, vilket brukar innebära skatter. Om den offentliga sektorn expanderar så måste man (förutom att omfördela arbetsbördan) antingen höja skatterna eller sänka lönerna (se t.ex. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5028853 ). Eller både och.

  Tragist nog så arbetar en del av populationen nu så mycket att de riskerar att bränna ut sig och en annan del av populationen (de arbetslösa) mår i sin tur inte bra då de inte har en vettig sysselsättning. Följaktligen så kanske det finns ett och annat arbetstillfälle att skaka fram men hur man ska få en balans i detta och fortfarande ha ett kontnadseffektivt men ändå humant system är däremot en rätt svår nöt att knäcka.

  Det finns ju förstås andra alternativ på en dynamisk arbetsmarknad som tillgodoser företagens tillfälliga behov av arbetskraft, t.ex. bemanningsföretag. Det alternativet är ju inte lika osäkert som att vara daglönare och inte lika byråkratiskt som att vara egenföretagare men det är ju knappast den trygga tillvaro man drömmer om som arbetssökande. Mitt råd till unga, välutbildade svenskar är således att överväga att emigrera till t.ex. Norge där det fortfarande går att går att hitta arbete med lite bättre villkor. Norge är ett land som är både fint, tryggt och trevligt – nästan som Sverige var tidigare.

 7. Ignoramus Lööf skriver:

  hennes ”hjältinna” den fula Ayn Rand fick både socialbidrag och tandvpårdsbidrag. Men det vet inte denna nyfrälsta aynrandisten. Alltså, vad kan man förvänta sig av idoitsäkra nyliberaler (som t ex aschtung minstern jb eller stjärtminstern och inte minst Han i farten eggad av skilsmässa)

 8. Björn Nilsson skriver:

  ‘Småföretagarlinjen’ är lika tom som ‘arbetslinjen’ så länge man inte förklarar vad den antas innehålla. Jag tror att man från centern heller inte vill förklara att det förmodligen dels handlar om att dölja arbetslöshet genom att åtminstone temporärt förvandla arbetslösa till ‘företagare’ (innan de med hög sannolikhet kraschar igen, ännu värre). Vidare att förvandla tidigare anställda till ‘företagare’ som faktiskt gör samma arbete som tidigare, men till mycket sämre och osäkrare villkor. Det kan få en generellt lönesänkande effekt när ‘konsulter’ skall tävla med fast anställda. Att det i sig skulle ligga någon nationalekonomisk vinst i mängder av småföretagare tvivlar jag på. Snarare tvärtom, bland annat genom resurssplittring på mängder av små enheter.

 9. Lasse skriver:

  Peder:

  Du bör läsa bloggposten en gång till och försöka förstå vad den säger. Du har nämligen missuppfattat det mesta i den.

 10. Lasse skriver:

  Martin:

  Just det, när pengarna går åt till att betala lån för att kunna köpa det man redan äger går det förr eller senare åt pipsvängen.

 11. Lasse skriver:

  Samuel:

  Centerns våta dröm är att ge alla en f-skattesedel i samband med födseln så är problemet med påståendet om för få småföretag löst. :-)

 12. Lasse skriver:

  M:

  Just så.

 13. Lasse skriver:

  Björn:

  Jag gillar ordet ”resurssplittring” som ju också kan stå för ”ju fler kockar ju sämre soppa”.

 14. Martin skriver:

  Björn,
  starta eget bidrag är en fin uppfinning. Används för att slussa ut folk ur försäkringssystemet med ett löfte om guld och gröna skogar. Att ta sig tillbaka in i systemet igen är oerhört svårt, att det dessutom slår hårt emot personer stolthet och att de gnor på långt efter det verksamheten borde lagts ned är ju ren vinst för försäkringssystemen.

  När jag snackade med en konsult som granskar de arbetslösas affärsideer så förklarade han för mig följande: Jag godkänner i princip alla ansökningar om starta eget bidrag. Han startade sin verksamhet med statligt stöd och nu gör han såna konsultuppdrag för staten, vilket i princip går ut på att stämpa godkänd på alla ansökningar som kommer in. Tacka fan för att han var positiv.

 15. moteld skriver:

  Framför allt har centern inte förstått att det krävs kapital för att starta företag. Hur arbetslösa ungdomar ska få tillgång till detta har vi inget svar på. Men regeringen brukar vara frikostig med bidrag till företagsamhet som vi vet… och här kan man ju verkligen tala om risk.

 16.  
Lämna ett svar

Please copy the string iNIaRD to the field below: