Krig är förfärliga saker. Ingen människa borde behöva uppleva krig, allra minst moderna krig med sina dödligt effektiva vapensystem.

Det jag inte begriper är varför man gör sådan skillnad på de olika sätten att döda sina fiender på. Varför blir folk så vansinnigt upprörda när människor dör av gas medan man inte alls blir lika upprörd över människor som skärs upp av granatsplitter så tarmarna åker ur kroppen medan man långsamt dör.

Olika dödar kan tydligen uppfattas väldigt olika trots att det i praktiken är exakt samma sak. Man kan dö långsamt eller fort, men själva dödsögonblicket är alltid exakt lika oavsett sättet att komma fram till det.

Är det värre att döda människor på plats än att sitta i ett kontrollcenter någonstans och i fullkomlig personlig säkerhet döda folk genom att flyga ett obemannat flygplan, ungefär som ett datorspel där de som dör raskt kan få nytt liv som man kan döda på nytt i all oändlighet.

Kan avskyn och upprördheten av dödande med gas eller kemikalier ha sin grund i Förintelsen av judar och andra påstått mindervärdiga under nazisttiden? Eller i första världskriget då gas och kemikalier för första gången användes i dödandets tjänst i stor skala.

Om mänskligheten kunde lägga ner lika stor energi på människors välfärd som på utvecklandet av nya vapen och metoder för att ta död på sina medmänniskor skulle jorden vara en bättre plats att bo på.


Krig handlar oftast om makt. Är det dessutom utomstående som lägger sig i ett lands inre angelägenheter så är kriget praktiskt taget oundvikligt.
Syrien är ett bra exempel.
Vad blir nästa?

Under tiden vi väntar på det kan vi fundera över hur det kommer sig att det är mer acceptabelt att döda på avstånd, till och från andra kontinenter, än om man gör det på plats.

För inte har du väl blivit upprörd över att drönare med bomber styrs från Florida när de dödar muslimer i länder på andra sidan jorden eller att kryssningsrobotar far både över hav och kontinenter innan de träffar sina mål och dödar oskyldiga män, kvinnor och barn samt utplånar bröllopsföljen.

./.

Ett svar på “Lägg av!”
  1. Martin skriver:

    Vi fick iaf klart för oss att mediauppslutningen bakom Obama egentligen inte hade med Obama att göra. Det var en uppslutning bakom USAs diverse imperialistiska projekt.

  2.  
Lämna ett svar

Please copy the string 8UGwfH to the field below: