Likt råttfångaren från Hameln har Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt blåst i sin flöjt för att få folket med sig för sina förslag utan att folket förstår vart sänkta skatter leder till på lång sikt.

Hur lång tid är ett normalt arbetsliv? Ska vi säga att man jobbar mellan 20-årsåldern och till ca 65-års ålder så är arbetslivet ca 45 år. Det kan givetvis vara längre eller något kortare, men på ett ungefär är det säkert så långt.

Men man lever ju längre, man jobbar inte hela livet, åtminstone inte ännu. I Sverige är den förväntade livslängden 82 år. Det kan jämföras med Kubas som är 79, samma som Danmarks. Kortare förväntad levnadstid är det i länder med lägre skatt, som ex v Saudiarabien där man kan förvänta sig att leva i 74 år.

För att inte tala om de länder där man har verkligt låg skatt. Där kan man inte se fram mot ett långt liv om man skulle ha oturen att födas i ex v Sydafrika där man kan se fram mot ett 53 år långt liv i genomsnitt. För att inte tala om Zambia, Angola,

Moçambique, Nigeria, Sierra Leone, Kongo, Swaziland eller Centralafrikanska republiken där man inte kan räkna med att bli äldre än 49 år i genomsnitt. Å andra sidan behöver man inte betala så mycket i skatt för ex v sjukvård. Hurra!

Det kan alltså vara värt att tänka på att de omtalade skattesänkningarna från Reinfeldts sida bara gäller de år man jobbar. Som pensionär, barnledig eller a-kassemottagare får man betala högre skatt. Och det råkar, om man får tro statistiken handla om ca 37 år, eller mer av våra liv.

Då gäller det att ha insett att om skatterna sänks så passar företagen på att höja priserna av den enkla anledningen att de inser att när folk har mer pengar har de också råd med dyrare priser. Det gäller alltså att spara under de där 45 åren med lägre skatter för att ha råd med de dyrare priserna under de 37 åren man inte har några jobbskatteavdrag.

Vet Reinfeldt om det?
Vet du?

Uppdatering: en av de bästa bloggposter jag sett någonsin och som alla borde läsa finns här.

AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, DN, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, Exp, D, SVT, 1, 2, 3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Svar på “Lita inte på flöjtspelare”
 1. Ari V skriver:

  Klart han vet och jag med, men räknar du verkligen rätt? 17 efter 65 och 20 före.
  Under 20 första åren får man bidrag, först barnbidrag och sedan studiebidrag.

 2. Lasse skriver:

  Ari:

  Det är föräldrarna som får barnbidraget, som är beskattat.
  Grejen är dock att man inte får jobbskatteavdrag när man inte jobbar, vilket innebär att man inte får kompensation för stigande priser som beror på minskade skatter.

 3.  
Lämna ett svar

Please copy the string zJt0jM to the field below: