Vad har Moder Teresa gemensamt med Yassir Arafat och Barack Obama? Jo, hon har fått Nobels fredspris. Det borde hon och de andra inte fått.

Det är inte svårt att hålla med den norske forskaren Fredrik Heffermehl i hans uppfattning att förutom de ovan uppräknade borde inte heller Shirin Ebadi, Wangari Maathai, Al Gore och Martti Ahtisaari fått Nobels fredspris.

Han tycker också att inte heller Lech Walesa borde fått priset, men där förstår jag inte riktigt varför, så än så länge vet jag inte om jag håller med om honom.

Frågan är om inte Nobles fredspris förlorade allt existensberättigande när Henry Kissinger fick priset. Han var, och är, en av de största krigshetsarna i nutidshistorien.

Den norske forskaren anser också att ledamöterna i den norska Nobelkommittén är helt fel personer. Förutom att de är avdankade stortingsledamöter, vilket man kunde ha överseende

med, är de också förespråkare för Nato och har inget alls emot militärer.

Vilket alltså är precis tvärt emot vad Alfred Nobel framhöll i sitt testamente. Han ville ha nedrustning och var också emot nationella militära försvar, alltså militärer.

Såvitt jag vet finns det bara en, nåja, fullkomlig fredspristagare som till fullo uppfyller Nobels sista vilja vad avser fredspriset, nämligen tysken Carl von Ossietzky som fick fredspriset 1936. Han var sin tids Wikileaks. Vilket fick till följd att Hitler förbjöd alla tyskar att ta emot nobelpris.

Carl von Ossietzky fick aldrig hämta sitt pris. Det såg Hitler till när han satte honom i koncentrationsläger och gav honom en spruta med tuberkulos vilket gjorde att han dog.

Hans dotter begärde på 90-talet resning i faderns mål men förlorade. En tysk domstol fastställde 1931 års dom vilket gav upphov till omfattande internationella protester.
Att vara för fred är inte populärt i maktens korridorer!

AB, DN, 1, 2, SvD, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Ljuset kommer från Norge”
  1. Martin skriver:

    Jo, det där priset är bara ett stort skämt. Jag var inte så lite skeptisk till Gorbatjevs pris oxå.

  2.  
Lämna ett svar

Please copy the string K9o4M4 to the field below: