Två idioter från Svenskt näringsliv har fått chansen att i Aftonbladet spy sin galla över de som verkligen håller det här landet under armarna, nämligen de som jobbar.

Hela rapporten från Svenskt Näringsliv går ut på att Karl Marx hade fel när han slog fast att det vara den hårt arbetande underklassen som såg till att överklassen kunde njuta av livet utan att behöva anstränga sig över hövan.

Det är nationalekonomen Fabian Wallen och doktoranden Tino Sanandaji från University of Chicago som genom att analysera lobbyorganisationen Svenskt Näringslivs slutsatser kommit fram till att det är chefer och företagare som jobbar mest. Och därmed har minst fritid.

De som har mest fritid är de med lägst inkomst! Jo, du läste rätt. Åtminstone om man får tro Svenskt Näringsliv, och det bör man väl alltid göra, eller hur? Men det kräver nog att arbetslöshet räknas som fritid.

Själv känner jag både företagsledare och jobbare och jag kan konstatera att de som har mest fritid är företagsledarna.

Fast det är klart, jag har själv hört dem säga att de anser att en resa till Bahamasöarna för några timmars konferens är att betrakta som jobb. I jobbet ingår att bad, golf, dykning och flygresa, alltså sånt som normalt folk inte anser ska räknas som arbete gör just det.

Hur kommer det sig då att myten om att företagare och chefer har minst fritid har slagit rot hos Svenskt Näringsliv? Tja, svaret är att det beror på skatten! Vad annars?

Enligt ”forskarna” beror det på att fritid ännu inte beskattas, i motsats till arbete. Detta gör att när vi väljer mellan arbete och fritid är det alltför stor obalans mellan de två valen. Hur de får ihop det resonemanget begriper nog ingen utanför Svenskt Näringsliv?

Både nationalekonomen och doktoranden påstår dessutom att det hetsas mot arbete och att bidrag glorifieras. Man undrar i vilken värld de bägge propagandisterna från Svenskt Näringsliv befinner sig?

Det är bara att konstatera att Karl Marx hade rätt!

./.

AB, DN, 1, SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Svar på “Lobbyisterna har ordet”
 1. Ken skriver:

  Vilken kategori är det som är mest utslitna när de blir gamla?

 2. Henke skriver:

  Väl skrivet! jag vart själv shockad över att en sådan där spalt ens kan få finnas till. Jag hajjade också till på att de påstår det som har lägst inkomst har mest fritid – räknas man med sjuka, pensionärer eller alla de som jobbar halvtid eller mindre självklart rimligtvis borde ha mer fritid än ngn som jobbar heltid.

  nåja man blir inte förvånad när eliten hittar nya sätt att vrida och vända för att ställa kapitalismen i god dager. Det är juh viktigt och försöka få folk och tro att världsbilden är korrekt och att inga fel begås.

 3. Knickedick skriver:

  Arbeit macht frei!

  I fas tre iaf. Den nya sociala ekonomin.

  Våfflor!

 4. Kurt skriver:

  Ericssons förre vd Carl-Henric Svanberg har under 2010 fått 6,8 miljoner kronor i semesterersättning. Det är ju naturligtvis så att chefer ALDRIG är lediga även på golfbanan, i segelbåten och framför poolen, så arbetar de i själva verket hårt.

 5. Lasse skriver:

  Ken:

  Det är väl höginkomsttagarna, de dör ju först om man får tro Svenskt Näringsliv, och de har ju alltid rätt.

 6. Lasse skriver:

  Henke:

  Vi får inte glömma bort att Svenskt Näringsliv är den största bidragsgivaren till Moderaterna. Litet nytta ska de väl ha av att de betalar för att få sina önskemål tillgodosedda. Som att få prångla ut propaganda för höginkomsttagare och få sänkt skatt för de som tjänar mest.

 7. Lasse skriver:

  Knickedick:

  Snart har vi väl kopior av den skylten på varje kampingplats i landet. Åtminstone om Svenskt Näringsliv får bestämma. Och det avgörs ju i september.

 8. Lasse skriver:

  Kurt:

  Jo, de tänker ständigt på jobbet, och låginkomsttagarna tänker ständigt på hur de ska klara sig på sina låga löner. Det borde givetvis innebära att låginkomsttagarna inte heller är lediga på sin fritid.

 9. Gertkvist skriver:

  Jag har en bekanting som är delägare i en större svensk advokatbyrå. Tjänar rejält med pengar, har ibland 18 timmars arbetsdag. Marx tes om att höginkomsttagare a) inte behöver jobba och b) försörjs av underklassen är klart fel. ”Underklassen” på byrån kan inte jobba ihop till delägarnas löner.

  Lasses bekantingar i företagarbranchen tror jag är lika representativa som Typoid Mary är för kockar.

 10. Lasse skriver:

  Gertkvist:

  Ibland var ordet!

 11. Jens-Jasper G. skriver:

  Jag tycker undersökningen är lite oklar. Menar Wallen & Sanandaji att det är synd om höginkomsttagare och att lågavlönade deltidsarbetare är lata? Fast det är klart, om jag var tvungen att jobba långa dagar på golfbanan för att få min bonus och feta pension skulle nog även jag vara avundsjuk på hemtjänstpersonalens påtvingade deltid och arbetsskador. För inte tala om deras låga status och lön. Världen är verkligen orättvis – det krävs skattesänkningar för oss rika för att kompensera!

 12. Jan Wiklund skriver:

  Men du Lasse, företagare kan ju vara av många sorter. De flesta är antagligen småföretagare – och de jobbar verkligen många timmar om dygnet. I synnerhet som många är ”ofrivilliga” småföretagare som måste ägna sig åt självutsugning för att få det att gå ihop.

 13. Lasse skriver:

  Jan W:

  Jodå, jag känner flera, men jag vill påstå att de flesta av dem jobbar varken mer eller mindre än vilken löntagare som helst. Även om det naturligtvis finns undantag åt bägge hållen.

 14.  
Lämna ett svar

Please copy the string zUJ7JJ to the field below: