Att vår utrikesminister Carl Bildt är en lögnare torde stå klart för alla sedan han lyckades lura svenska folket att det formligen drällde av ryska ubåtar i Stockholms skärgård.

Idag har Bildt stått i riksdagen och förklarat att Sverige ”förbereder en konkret insats i Sudan”, vilket väl måste betyda att svenska soldater ska göra en insats i landet. Visserligen tillsammans med natolandet Norge, om nu det ska betraktas som någon fördel.

Nu har ju Carl Bildt en viss erfarenhet av Sudan genom sitt engagemang i Lundin Petroleum, trots att han ihärdigt gång på gång förnekar att så är fallet. Visserligen förnekar Carl Bildt att Lundin Petroleum har någon ”egen verksamhet i Sudan”.

Nu känner vi alla till att Carl Bildt är en notorisk lögnare, så man kanske inte ska bry sig så mycket om vad Carl Bildt säger och påstår.

Idag skriver Lars Lindström i Expressen om utrikesministerns lögner. Han har tagit fram ett antal dokument som tydligt visar att Bildt ljuger om Lundin Petroleums verksamhet i Sudan.

Där redovisas att Lundin Petroleum i år investerar 1,6 miljarder kronor i olika provborrningar, bland annat i Sudan. Det framgår också att Lundin Petroleum har verksamhet i södra Sudan i det som på oljespråk kallas ”Block 5B”.

Varför ljuger då Carl Bildt om Lundin Petroleums verksamhet i Sudan? Jag vet inte, men misstänker att det kan ha att göra med att han äger aktier i företaget. En utrikesminister som äger aktier i ett företag som driver verksamhet i ett land som i praktiken är i krig kanske inte skulle se så passande ut för en utrikesminister. Det kan vara rätt svårförklarat, det är lättare att ljuga, han har ju viss erfarenhet av det.

Om Lundin Petroleum hittar några fyndigheter i Block 5B torde Bildt aktier i Lundin stiga mycket kraftigt i värde. Det är nog orsaken till hans ljugande om företagets icke-förehavande verksamhet i Sudan.

Man kan på goda grunder misstänka att orsaken att Bildt avser skicka svenska soldater till Sudan är att Bildt gärna vill försvara sina egna ekonomiska intressen. Vad spelar det då för roll att några svenska soldater kan få riskera livet?

Så här avslutar Lars Lindström sin artikel i Expressen: ”Men bara misstanken att utrikesministern håller käften för att inte hans aktieportfölj ska sjunka i värde borde ge statsminister Fredrik Reinfeldt sömnsvårigheter. Att vi har en utrikesminister som inte kan hålla sig till sanningen är ännu mer oroande. Sälj aktierna, Bildt, eller återgå till näringslivet.

Det är bara att hålla med. Carl Bildt är inte en värdig representant för svensk utrikespolitik, det är ingen lögnare oavsett partifärg. Det är dags att kräva Carl Bildts avgång.


Läs Lars Lindströms artikel i Expressen.

Läs om Bildts satsning på svenska soldater till Sudan i DN.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

5 Svar på “Lögnaren Carl Bildt avslöjad”
 1. Kerstin skriver:

  Börjar inte Bildts namn på samma bokstav som Bushs? Men de har tydligen mer gemensamt än begynnelsebokstaven – intresset för jordens oljeresurser ex.

 2. Lasse skriver:

  Jo, och inte bara oljetillgångar, de vill styra folks tankar genom att ljuga folken rakt upp i ansiktet. Massförstörelsevapen i Irak, hotet från Iran, Nordkorea, Kuba, Venezuela och så vidare…

 3. Kask skriver:

  Lundin Petroleums största oljerättigheter ligger just nu på is i Somalia och inväntar en ”vänligare” regim för att kunna återupptas.
  Undra på att Bildt anser att fred i Somalia ligger högst på Ddagordningen…

 4. Lasse skriver:

  Kask:

  Jasså, ja då har de väl Lars Lindström fel han också. Fast visst är det underligt att man investerar över en miljard för verksamhet under 2007 i så fall?
  Dessutom äger ju Sudans regering 13 procent av Lundins koncession i Block 5B.
  Lita inte på vad Bildt säger! Han är en notorisk lögnare!

 5. Lars Lindström skriver:

  Nej, jag har inte fel. Blanda inte ihop Sudan med Somalia, även om den delen också är intressant. Läs mer om Bildt och Lundin och Sudan på min blogg http://blogg.expressen.se/lars/
  Jag träffade Bildt i går och mer om det kommer under dagen.

 6.  
Lämna ett svar

Please copy the string wE8u8T to the field below: