Vi kommer ihåg Tage Danielssons geniala monolog om sannolikhet. Den gick ut på att man inte skulle ljuga eller tala sanning, i stället skulle man tala sannolikhet.

Just nu står sannolikheten som spön i backen. Den ena opinionsundersökningen efter den andra försöker inbilla oss hur det sannolikt går i det kommande valet.

Vad som är högst sannolikt är att det gamla talesättet att det lönar sig att alltid tala sanning knappast gäller längre än till valdagen. Inte heller att, som Tage Danielsson, tala sannolikhet.

Förlorar de rödgröna valet beror det inte på något annat än att de talat sanning.

Ta bara en sån sak som att de gått ut med att höja bensinskatten med 50 kr i månaden för en normalbilist. Att säga det är klart och tydligt är sanning. En sanning som knappast lönat sig om man får tro de opinionsundersökningar som sannolikt ger den borgerliga alliansen segern i höstens val.

Men är det bättre att göra som den borgerliga alliansen inför

förra valet? Då ljög man om att man ämnade sänka bensinskatten — efter valet höjde man den.

De som röstade borgerligt för att få sänkt bensinskatt måste känna sig osedvanligt korkade som gick på lögnen. Dessutom såg alliansen till att trafikförsäkringen höjdes rejält.

Alliansen lovade också att ta bort fastighetsskatten, vilket också det var en lögn. I stället döpte man om pengarna från fastighetsskatt till kommunal avgift, och många fastighetsägare på landsbygden fick faktiskt en höjning av sin fastighetsskatt med 100 procent.

När vi nu sitter med facit i handen vet vi också pratet om arbetslinjen var lögner och blå dunster som möjligtvis också lönat sig för alliansregeringen. Arbetslösheten har ökat — trots arbetslinje. Som uppenbart var en lögn.

Ska det verkligen behöva vara så illa att det lönar sig att ljuga inom politiken? Borde inte de politiker som är ärliga och säger sanningen belönas i stället för de som ljuger?

Lögner kan löna sig kortsiktigt.
Sanningssägarna segrar alltid till slut.

AB, 1, 2, DN, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, 3, Exp, 1, Jinge, Sjöstedt, Nilsson

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 Svar på “Lögner lönar sig”
 1. Harlekin33 skriver:

  Ärligt talat tycker jag att Sverige ska skrota dessa opinionsundersökningar!

  Dom förvrider bara huvudet på folket!

  *snyft*

 2. Arbetaren skriver:

  Nu ljuger du ju. Det var bara KD som ville sänka bensinskatten, och det fanns absolut inte med något sådant i Alliansens valmanifest. Som sagt, jag hoppas på att de rödgröna inte kommer att vinna valet genom att ljuga för det svenska folket om Alliansens politik.

 3. Göran Johansson skriver:

  Att det finns svenskar som tycker som du har sedan länge fått mig att tappa tron på Sverige. Vi SKALL betala mycket skatt, vi skall inte ta ett enda beslut själva, låt vår sosse regering sköta det, låt dem ta in alla skatter, låt oss ha medborgarlöner, alla skall med, vi kan ändå bli rika. Vi tar en lott, SVT och sossarna kör lotteri, allt kan hända, du kan bli rik och funkar inte lotteri kan du jobba svart, alla löntagare kan jobba svart och bli lite extra rika på det, låt dem jobba och fuska lite med bidragen med, det gör inget, de röstar på oss ändå. Vi sätter dit några rika skattefuskare och så blåser vi ut hyheten att endast rika fuskar, SVT ställer upp på det. Skolan skall försämras, vi är som talibanerna, ju mindre utbildad befolkning, desto lättare att lura dem att rösta på oss. Målet är att minst 60 % skall vara bidragsberoende3, då är alla framtida valsegrar säkrade.

  SVT skall sända sina program om vildar på Borneos djungel och i Namibia. Visa svenskarna hur bra de har det så att de tror vi lever i ett drömland som sossarna byggt. Berätta inte att Indoensien har världens bästa tillväxt att nästan alla går på universitet. Det finns många länder i världen som är långt bättre än Sverige trots avsevärt lägre skattetryck.

  Sossarnas skattehöjningar efter valet är byggda på avundsjuka och inte på behov. AVUNDJSUKA är SOSSARNAS ledord nummer 1, 2, 3, 4, 5, och på 7:e plats kommer makthunger därefter finns inget mer.

  Alliansen har infört RÄTTVIS POLITIK. Jag känner mig inte längre som en prosituerad när jag öppnar mitt lönerkuvert.

  Bensinsktten höjdes efter förra valet på grund av miljöpolitik och det var till tonerna av en fruktansvärt orättvis kör av idioter från vänsterlägret om att det var för liten höjning och alliansen var en katastrof för miljön. Konstigt, det är S som är miljöns största katastrof. Deras politik 2000 till 2006 var en total katastrof för miljön, Total och fullständig,

 4. Pär skriver:

  Sanningen är att alliansregeringen kan bocka av nästan alla av de ca 120 vallöften de gemensamt ställde ut 2006 -som genomförda eller på väg att genomföras. Tror det är ca 5-6 st som återstår helt ogjorda/påbörjade.

  Det är en viss skillnad mot S som i årtionden ställt ut diverse vallöften som regelmässigt inte uppfyllts.
  Det gick så långt att en del socialdemokrater blivit förvånade att alliasnen faktiskt gjort det de sa i valet 2006.
  Det har man läst i många insändare där de ondgjort sig över alliansens förslag och där temat varit ”jag trodde aldrig att alliansen menade allvar med sina vallöften”

 5. Martin skriver:

  Den som tror att statistik kan förutse framtiden är en idiot. Statistik handlar om vad som redan skett och analys av det.

  De rödgröna leder opinionen fortfarande och har så gjort hela våren.

 6. Lasseman skriver:

  Det är fantastiskt att se att de finns de som utan betänkligheter verkar acceptera att Alliansen pissar på sjuka och arbetslösa. Rättvis politik…tjo hejsan.

 7. Olle skriver:

  SOCIALISM = HÖG ARBETSLÖSHET

 8. Lasse skriver:

  Olle:

  Sverige har alltid högst arbetslöshet när vi har borgerliga regeringar. Vad hade vi för arbetslöshet när regeringen Bildt tillträdde? Vad hade vi när han avgick?

 9. Martin skriver:

  Olle,
  du har visst inte läst liberal ekonomisk teori. Kapitalism kräver hög arbetslöshet för att fungera, läs nobelpristagaren som för några år sedan fick nobelpris för den sk ”naturliga arbetslösheten”. Fundera på vad konsekvenserna av denna är och vem det är som borde betala för dessa konsekvenser. Du vet inte vad du talar om.

 10. Micke skriver:

  Det är roligt att se alla som pratar om arbetslöshet och politiska partier. Som om det fortfarande finns någon som tror att politiska partier har någon förmåga att påverka arbetslösheten? Svenska folket är inte så dumma längre. Visst kan en regering lindra en ökande arbetslöshet, men endast marginellt. Den globala ekonomin har krossat regeringarnas förmåga att göra något. De olika blocken i svensk politik är alltför lika varandra för att kunna göra någon skillnad. Att höja bensinskatten var ett ödesdigert misstag av de rödgröna. Nu när djuphavsborrningen är stoppad i USA så kommer oljeimporten till USA att öka med 10 % och med denna ökade efterfrågan på olja så kommer oljepriset att skjuta i höjden. Att i det läget gå ut och vilja höja bensinskatten med 49 öre är bara dumt.

 11. Lasse skriver:

  Micke:

  Just det, politikens uppgift är att påverka arbetslösheten. Hört talas om offentlig sektor? Offentlig finansiering?

 12. Martin skriver:

  Micke,
  visst är det så, privatiseringar och utplundringen (försäljningen) av det gemensamt ägda har minskat det politiska inflytandet över ekonomin och gör därmed politikerna till meningslösa, impotenta galjonsfigurer. Målvakter för de verkliga makthavarna. Enda sättet för politiken att skaffa sig någon makt som märks på riktigt är att öka sitt inflytande på marknaden, att återta det man privatiserat. Att ta makt över bankväsendet och riksbanken, att ta makt över för medborgare nödvändig service. Enda sättet politiker kan vara andra än målvakter som får bära hundhuvudet för kriser, enda sättet att få politisk makt.

 13.  
Lämna ett svar

Please copy the string dEYBh2 to the field below: