Att borgarna är villiga att ta till de mest fula metoder för att lura folket att rösta på dem är väl känt för den som tänkt efter litet. Det är alltså egentligen inga nyheter som presenteras på DN Debatt denna midsommarafton.

Redan för många år sedan, långt innan borgarna kom till makten år 2006 redovisade professor Stefan Svallfors vid Umeå universitet att påståendena om det omfattande bidragsfusket inte var något annat än lögner.

Svallfors visade genom sin forskning att bidragsfusket var avsevärt mycket mindre än vad folk i gemen trodde. Frågan om varför folket trodde att fusket var så utbrett är inte svår att bes vara; borgarnas lögnaktiga propaganda.

I alla tider har det varit tacksamt att skylla på andra. ANAF (Alltid Någon Annans Fel) är alltid tacksam att ta till vid egna misslyckanden. Det må gälla politiken eller rent privat misslyckanden. Ett bra exempel är den högre arbetslösheten nu än när regeringen tillträdde. Förklaringen från regeringen är att det fortfarande är sossarnas fel; ANAF.

Att som DN gör idag, midsommarafton, publicera en artikel som förklarar hur det kommer sig att bidragsfusket inte är så omfattande som alliansregeringen

påstått, och kanske ännu påstår, är smart, för hur många läser en politiskt debattartikel en midsommarafton?

”I klarspråk: ryktet om de bidragsfuskande svenskarna är betydligt överdrivet. Man kan förstås alltid tala om mörkertal, men skillnaden mellan de 10 fuskmiljarder som regeringen baserat sin politik på och de småsummor som i slutändan hamnar hos polis och åklagare är så enorm att det nästan blir löjligt. Frågan är om fuskarjakten ens är mödan värd.”

Ja, det kan man undra med tanke på att av 20 000 anmälningar visar sig endast kunna anse att 200 är fusk i brottslig mening, enligt Riksrevisionsverket.

Nu kommer sanningen, vare sig det handlar om bidrag eller arbetslinjen inte att ha någon som helst betydelse för regeringen. Propaganda bygger sällan på sanningar. Det handlar bara om att få folk att tro på något som får dem att rösta på ett visst sätt. Sanningar är inte mycket värda i borgerlig politik.

Gå nu ut och plocka sju sorters blommor och lägg under huvudkudden i natt. Förhoppningsvis får du drömma om något parti som berättar sanningen. Gissa vilket!
Glad midsommar.

./.

DN, 1, 2, SvD, AB, Exp, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 Svar på “Lögnerna om fusket avslöjade – igen!”
 1. Micke skriver:

  Att myten om ”fusket” har brett ut sig beror nog på att grannen sett sin långtidssjukskrivne granne arbeta tungt i trädgården, utan att veta att denne granne får betala ett pris för sitt slit. Han/hon kanske måste vara sängliggande i några dagar efter ansträngningen. Men det ser inte grannen.

 2. […] Kulturbloggen har skrivit om detta också och Lasses blogg och Svensson och Aftonbladet och […]

 3. T Lindholm skriver:

  Vad som är bra är att Aliansens s.k Arbetslinje och allt djävulskap kring detta nu kommer fram mer och mer, och som gör att Borgarna hamnar i dålig dager. Inte ens den Borgerliga pressen kan längre ”mörka” sakernas tillstånd.
  Till slut hjälper inte enns skygglapparna till längre som många Alianskramare har.
  Helt klart är att Stor Hövdingen Reinfelt och hans kompissar är i en nerförsbacke nu som förhoppningsvis fortsätter ända till nästa val.

 4. Vansterwiki skriver:

  De 10 miljoner man hittat genom kontroll av ett par assistansbolag finns alltså inte? Inga problem att betala ut miljoner för assistans till friska?

  Micke har också en poäng. Men det är något annat än de som åker varje vecka till Tyskland för att hämta sprit. Försäkringskassan kollar rutinmässigt spritbussarna. Napp varje gång.

 5. […] olika värde, Fuskarjakten bygger på bluffsiffror, Ryktet om bidragsfusket är överdrivet, Lögnerna om fusket avslöjade – igen!, Fusket med fusket – igen, Fusket med bidrag och försäkringar är väldigt litet, Statsvetare: […]

 6. Bo skriver:

  Tvärtom.
  Det fuskas mer än vad ”borgarna” har sagt.
  Det vet vi alla.

 7. Nisse skriver:

  Det är udda infallsvinkel att det man bara ska bekämpa de brott som ”lönar sig” eller är ”möda värt”. I sunda samhällen bekämpas brott bl.a också för att upprätthålla respekten för lagar och regler, och för principens skull. T.ex är det mycket få brott mot person eller egendom som det ur samhällets synvinkel lönar sig att utreda.

 8. Jan Wiklund skriver:

  Nedmontering av välfärdssystemet kräver alltid en massa lögn. När det hela började på 70-talet lanserade ju hela det politiska etablissemanget lögnen om skuldsättningen. Så småningom tvingades de erkänna att statistiken hade varit förfalskad men då hade förfalskningen redan gjort sin verkan och svenska folket blivit ”krismedvetet”.

 9. Lasse skriver:

  Bo och Nisse:

  Just det, företagens skattefusk beräknas till ca 133 miljarder och som Nisse så riktigt påpekar borde även dessa brott bekämpas, speciellt med tanke på att det, om något, vore betydligt mer lönsamt.

 10. Lasse skriver:

  Jan:

  Jo, jag kommer ihåg hur Sträng försökte hyfsa debatten, men misslyckades eftersom han hade hela pressen emot sig.

 11. Lasse skriver:

  Vansterwiki:

  Precis! Det är mer lönsamt att kontrollera företagens fusk än privatpersoners.

 12. Martin skriver:

  Om folk finge lära sig hur såna här siffror tas fram, så skulle nog problemet med att de tror på dem avta i samma takt som de lär sig. Att säga att de tas ur röven vore en förolämpning för ringmuskeln.

 13. Vansterwiki skriver:

  Nej, de kontrollerade inte företagen från början. De utredde påstått fusk av enskilda handikappade. När de sedan hittade tre bluffare på samma bolag så tog man tag i företaget.

  På tal om att kontrollera företag. Visste du att Skatteverket väljer ut vissa företag att trakassera. De har bara ett mål och det är konkurs. De bestämmer sig för att det företaget fuskar och sen tar de till allt de har för att sänka dem. De börjar med revision och hittar de inget reviderar de igen och igen. Därefter börjar pappersfloden. De skönstaxerar, hittar på saker och fabulerar fritt. Allt måste besvaras för annars hotar indrivning av påhittade skatter. Två, tre skrivelser i veckan är inte omöjligt. Det drar resurser från det riktiga arbetet och pengarna flyter inte in lika fort. Sen drar de ägarna till åtal för saker som inte är straffbara egentligen men åklagaren kan göra som han vill. Detta tar ännu mer tid. Har de tur kan de övertyga en domare om häktning och då lär företaget vara kaputt på riktigt efter en månad. Sen lagom till konkursen skriver de av alla misstankar men då har företagaren redan förlorat allt.

  Vilka sitter och bestämmer här? Ja, gissa. Det är inga centerpartister i alla fall….

 14. Martin skriver:

  Micke,
  jo, eller så påtar man i trädgården kraftigt påverkad av opiater, vimsandes omkring bland rabatterna. Man sitter i en rävsax som sjukskriven, om man fixar trädgården och målar huset, så tror grannen att man är simulant och blir förbannad, gör man det inte tycker grannen att hans villapris påverkas av det dåligt skötta grannhuset och blir förbannad.

  Får inte sjukskrivna handla billig sprit? Är det inte de om några som behöver billig sprit?

 15.  
Lämna ett svar

Please copy the string NBvP1s to the field below: