Det är synd om framtidens pensionärer eftersom de kommer att sämre pensioner än de som är pensionärer idag. Det beror på att numera är pensionen beroende av värdet på papper, och det är som bekant bara högt i rum med hjärta på dörren.

En bra metod för att kunna sänka skatter är att avstå från att betala pensioner med skatter. I stället kan man låta pensioner betalas utifrån spekulation på aktier. Det kan gå bra om aktierna ständigt stiger i värde, men tyvärr är det sälla fallet i det långa loppet.

Efter börskraschen 1926 dröjde det ca 25 år till dess aktievärdena var tillbaka till de värden de hade strax innan kraschen. Det är en lång tid för en pensionär och för dem som är 40 år. Det bör de tänkta på när de gör de pensionsval de tvingats till mot sin vilja.

Nu får vi höra att för ett och ett halvt år sedan ändrades förutsättningarna för sjunde AP-fonden, den fond de som inte ville göra något val tvingades sätta sina pensionspengar i. Borgarna och Socialdemokraterna ändrade gemensamt förutsättningarna till så att fonden i fortsättningen skulle öka risktagandet. Jättebra, nu när ekonomin håller på att krascha…!

Detta har inneburit att fonden förlorat 20 miljarder i värde på två månader. Vilket måste sägas vara raskt marscherat.

Förmodligen har de haft gåstavar för att klara den marschen. Det är så raskt marscherat att det visar sig att fonden sedan starten för premiepensionssystemet numera ligger minus med sju procent – och det bara på elva år! Vilket får sägas vara bra jobbat när det gäller att visa på galenskapen med att lita till spekulation för den framtida pensionen.

I radions program P1-morgon försökte man få finansmarknadsministern Peter Norman (M) att ställa upp för en intervju. Det lyckades inte, vilket man måste ha respekt för. I stället spelade man upp en intervju med honom från när premiepensionssystemet skapades.

Då var han VD i Sjunde AP-fonden och sa i intervjun att pengarna var ”i gott förvar och med god avkastning”. Det blev, när vi sitter med facit i hand precis tvärt om! Våra pengar var inte i gott förvar och avkastningen har visat sig gå med minus i stället för plus.

Givetvis måste man respektera att den moderate finansmarknadsministern inte vill ställa upp och konfronteras med sitt floskelsnack som visat sig vara helt utan värde. För vem vill framstå som dum i huvudet?

Strindberg hade rätt:
Det är synd om människorna.

./.

Lyssna på P1 morgon och diskussionen om pensionerna.

AB, DN, 1, SvD, 1, 2, 3, Exp, SVT, 1, BT, GP, 1, SD, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 Svar på “Lurade på ålderdomen”
 1. Kerstin skriver:

  I synnerhet är det synd om majoriteten av de människor som styrs av konservativa politiker, fast de kallas ”moderater” på svenska.

 2. Ken skriver:

  Jag gillar inte att de spelar bort våra pensionspengar på börsen. Dessutom får de bra betalt för att göra det!
  När jag blir pensionär om 10 år finns nog inga pengar kvar.

 3. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Just det, men det är majoriteten. Det var väl endas V som sa nej till PPM?

 4. Lasse skriver:

  Ken:

  Mja, allt är nog inte slut, men förmodligen får du mindre i pension än om pengarna inte spelades på börsen (PPM).

 5. Dan Gmark skriver:

  Det var nog så att Sjunde AP-fonden med sitt icke-väljaralternativ gick med plus fram till omläggningen i maj 2010. Icke-väljarna fick t.o.m. bättre förräntning på sina premiepensionspengar än genomsnittet av dem som valt fonder aktivt. Men sedan omläggningen till ”aktier med hävstång” har icke-väljarfonden minskat i värde. Om nedgången på aktiemarknaden i Europa och USA fortsätter så kan värdet på Sjunde AP-fondens aktiefond raderas ut helt, det är så ”hävstången” fungerar. Därmed försvinner premiepensionen för cirka 2 miljoner svenskar. Jag har försökt förklara detta lite utförligare i några blogginlägg från maj 2010 och framåt. Det senaste finns här: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=7969

 6. Lasse skriver:

  Dan:

  För något eller några år sedan rapporeterades det att utvecklingen för dem som INTE valt pensionsfond gick bättre än genomsnittet för dem som valt. Jag kan gissa att det faktumet inte passade marknadsliberalernas världsbild.
  Det blir nog som Göran Persson (S) sa, att framtidens pensionärer aldrig kommer att förlåta dem som genomförde PPM.

 7. Dan Gmark skriver:

  Det var nog inte bara Premiepensionen som Göran Persson tänkte på, utan hela det nya pensionssystemet. När jag gick i pension kunde jag konstatera att jag fick 2000 mindre i månaden än om jag hade fått hela pensionen enligt de gamla ATP-reglerna. Sedan har jag fått sänkt pension två år i rad, totalt med cirka 500 kronor i månaden.

 8. Lasse skriver:

  Dan:

  Vi sitter i samma läckande båt. Öser du?

 9. Dan Gmark skriver:

  Jag är inte säker på vad du menar med öser. Men jag ska utöka potatisodlingen till nästa år. Det finns försök som visar att potatis kan täcka människans hela näringsbehov, bara man äter tillräckligt mycket.

 10. Herman skriver:

  Vad det inte Göran Persson (S) som ”lånade” pengar ur …ja vad var det nu igen?
  Men det är bara ett litet problem, efter kraschen 1926 tog det 25 år… OCH ETT VÄRLDSKRIG för att aktievärdena återkom till samma nivå som innan kraschen. Vänster eller höger är inte frågan, det spelar ingen roll om du blir biten av katten eller hunden. Frågan är, som jag ser det, att vi i västerlandet i många, många år har levt långt över våra tillgångar pga av dåraktiga politiska överbuds”reformer”. Den nuvarande ekonomiska världsordningen kommer aldrig att återställas till det ”normaltillståndet” där vi kan räkna med att ”reformerna” kommer att utfallas som det var tänkt eller bättre sagt har utlovats. Jag har också fått mindre i pension än vad kalkylerna sade för 10-20-30 år sedan, jag får i år mindre än vad jag hade förra året och jag är inte ett dugg förvånad över det. Till syvende og sisdt har vi själva bidraget till urholkningen av systemet genom att låta oss förledas av löften om oändlig förbättrat välstånd och en aldrig sinande tillväxt. Tyvärr fattar många ännu inte att tillväxten har tagit slut och det värsta av allt är att det är främst politikerna som ännu inte har insett detta faktum. ”Man skall värdera utfallet över en långere period”…tror dom själva på det?

 11. Greider skriver:

  7:e ap-fonden har följande utveckling
  ”Efter de två senaste månadernas fall ligger värdeutvecklingen sedan starten fonden för 11 år sedan, på minus sju procent”

  Detta är ju inte acceptabelt.

  detta räknar inte ens med inflation under perioden,
  vi har haft en massiv minskning i värde på vära pensionspengar.

  Politiker skall inte skapa finansiella lösningar som inger förtroende med levererar dålig avkastning.

 12. Lasse skriver:

  Greider:

  Nej, det är inte acceptabelt! Men vad gör man?

 13.  
Lämna ett svar

Please copy the string 1nwHFt to the field below: