Demokrati kräver öppenhet och insyn. Folket måste för att kunna göra ett övervägt val ha kunskap om vad de röstar på i en demokrati. Har man inte insyn och kunskap om de val man kan göra kan man knappast tala om demokrati.

När den väl fungerande verksamheten ”Svensk Bilprovning” nu säljs är det fullkomligt obegripligt. Deras verksamhet har fungerat perfekt sedan det blev lag på bilprovning på 60-talet.

En förutsättning för korruption är obefintlig insyn i vad som händer i de affärer som görs. Alltså precis exakt det som nu händer vid utförsäljningen av stora delar av Bilprovningen.

Om själva affärsöverlåtelsen vet vi bara att företaget som köper vår gemensamma egendom tydligen inte har råd utan de lånar pengar av säljaren. Ett mycket konstigt upplägg tycker jag. Inte minst med tanke på att pengarna de lånar är allas våra pengar.

Betalar de ränta på de lånade pengarna eller är lånet räntefritt? Se där några frågor man skulle vilja ha svar på. Det får man däremot inte. Hela uppgörelsen har nämligen – hemligstämplats!

Vi har fått en stat som hemligstämplar folkets egna affärer från insyn av de egentliga ägarna. Är det inte makalöst?

Företaget som köper vår egendom med hjälp av våra egna pengar lär vara skrivet på Cypern av skatteskäl. Vi kan utgå från att skälet är att man vill undvika betala skatt.


Gick igenom utan mutor, men hur blir det i framtiden?

Både hemligstämplandet av själva affären och bolagsskrivningen på Cypern torde vara en förutsättning för korruption.

Hur många trodde att Sverige skulle bli ett korrupt land när borgarna fick makten? Inte jag, men jag inser att jag är tvingad att revidera min uppfattning om Sveriges icke korrupta politiker.

Vad är nästa steg?
Bananrepublik?

AB, 1, 2, 3, 4, DN, 1, 2, SvD, 1, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Svar på “Maffian slår till”
 1. Kurt skriver:

  Upplägget påminner precis om privatiseringen av Apoteken. Det börjar med att regeringen byter VD, till lojal politruk. Sedan privatiseras marknaden, och sedan börjar utförsäljningarna till företag med säte i skatteparadis. Både när det gäller Apoteken och bilprovningen så kommer resultatet bli dyrare tjänster och i många fall sämre utbud. Verksamhet i glesbygd kommer att avskaffas, och även om tillgången på näsdroppar och huvudvärkstabletter ökar, så blir det svårare att finna receptbelagda läkemedel. Men det är ju också helt i linje med regeringens arbetslinje.

  Samtidigt vill Moderater nu också börja marknadsanpassa organdonationer, det innebär ju t ex att en ensamstående mamma med två barn inte kan få socialbidrag förrän det egna kapitalet (hennes + barnens ej essentiella organ), först kapitaliserats.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ge-donatorer-betalt-for-organen_7339342.svd

 2. Ken skriver:

  Någon eller några måste sättas i fängelse för detta tilltag. Helt osannolikt.

 3. Lasse skriver:

  Kurt:

  Och just idag går den kände läkare Sven Britton ut med en artikel där han skriver att hans patienter inte får ut sina förskrivna mediciner när de behövs därför att det kostar apoteken för mycket att lagerhålla medicin i tillräcklig mängd.

 4. Lasse skriver:

  Ken:

  Visst är det osannolikt, fram med kalashnikoven!

 5. H2 skriver:

  Det är en alldeles utmärkt ide så länge staten kommer behålla en tredjedel av stationerna. Det sätter press på kapitalisterna liksom att konkurrensutsätta på den statliga egna delen.

 6. Lasse skriver:

  H2:

  Syftet är att sälja alla, 100 procent, av Bilprovningen. Det kommer säkert att ske även om den sista delen måste säljas för en krona. Så idén är urusel med tanke på att bilägarna kommer att få betala ett högre pris i framtiden.

 7. Kerstin skriver:

  Och nu fruktar Alliansen att de ska åka vid nästa val så nu får de bråttom att sälja ut resten av våra gemensamt ägda verksamheter. Men detta visste ju alla som kan något om svensk politik. Vi är inte förvånade. De som är det får skylla på sin egen okunnighet och sitt eget ointresse.

 8. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Jo, och sedan tar det 60-80 år innan vi får en välfärdsstat igen – i bästa fall.

 9. Kerstin skriver:

  Lasse:
  Jag gissar att det tar c:a 2.500 år jag.

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string XNIUwD to the field below: