När den svenska journalistiken mest ägnar sig åt konstiga tv-program som Idol och Let´s Dance är det en lisa för själen att läsa den svenska journalistkårens mästare Jan Guillou.

Nu slås det upp stort att opinionssiffrorna för socialdemokraterna sjunkit med ca tio procent. Att opinionssiffran sjunkit skylls helt och hållet på partiets nya partiledare Håkan Juholt. Vilket knappast kan sägas vara någon överraskning för tidningsläsarna.

Att opinionssiffran för sossarna skulle gå ner efter det orättfärdiga massmediala drev som pressen ägnat sig åt var självklart. Pressen styr folkets tankar, det borde stå kristallklart för vem som helst numera.

Därför är det roligt att läsa Jan Guillous mästerliga och korta avfärdande av hela affären:

”Anklagelserna mot Juholt bestod av rena struntsaker, som påstådda fel i flera år gamla reseräkningar eller ett hyresbidrag baserat på oklara regler som inte bara Juholt utan också andra riksdagsmän erhöll”.

Och precis så var det! Frågan är faktiskt hur många svenskar som inser detta?

Jan Guillou beskrivning av tidningen Expressens granskning, eller rättare sagt sökande efter fel att nita Håkan Juholt med, är faktiskt stor humor:

”Expressen gick till exempel igenom Juholts alla reseräkningar under de senaste fem åren, måste ha rört sig om tusentals papper, och hittade bara två fel, varav det ena inte ens var fel. Sådan nit skulle ingen borgerlig tidning visa när det gällde Carl Bildt”


Ser ni den undersökande journalisten på damens axel?

Vilket också detta visar skillnaden mellan hur den borgerliga pressen, som ständigt beskylls för att vara vänstervriden, gör skillnad på folk och fä. Dock något oklart vem som räknas som folk och som räknas som fä.

Har Carl Bildts ständiga utnyttjade av regeringsflygplanet granskats. Senast, har jag för mig, att det utnyttjades för att frakta utrikesministern från Stockholm till moderaternas partikongress i Örebro. Men vad den flygresan kostar är nog inget svenska folket är intresserade av om man får tro den granskande pressen.

Han är ju moderat.

./.

AB, 1, 2, 3, 4, 5, DN, 1, 2, 3, 4, 5, SvD, 1, 2, 3, Exp, 1, SVT, 1, BT, GT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Svar på “Mästarens mästare”
 1. Anna skriver:

  När Ni läst denna blogg rekommenderar jag er att också läsa Leif G W Persons artikel i dagens Expressen

 2. en annan lasse skriver:

  Juholt har fiender i det egna partiet som förser pressen med sant eller falskt skvaller som håller elden vid liv. Det problemet har inte Carl Bildt.

  Problemet för Juholt är att han är ledare för ”dolkstötspartiet” där det finns intressenter som av egenintresse inte bryr sig om partiet så skulle kollapsa helt när de ska försöka skaffa sig egna fördelar.

  Att borgerlig media är enögda är egentligen ingen nyhet, så har det alltid varit och det var därför som den tidiga arbetarrörelsen förstod hur viktigt det var att ha sina egna tidningar. Ett problem med den i realiteten svunna S-pressen var att de inte sällan var än mer enögda än den borgerliga pressen och satte journalistiken på undantag. Förmodligen en viktig anledning till dess fall förutom att använda chefsjobben som reträttposter för S toppskiktet och inte fokusera på att sätta kvalificerat tidningsfolk som chefer, och förstås att bita i det sura äpplet att företagen gynnar borgerlig media med sina annonser och se en viss förlust som en del av reklam/marknadsförings kostnad.

 3. en annan lasse skriver:

  Det man refererar till verkar vara den senaste SIFO/tns mätningen som omfattade vecka 40 och 41, som ska ha omfattat 1926 intervjuer. Man har av någon anledning valt att även redovisa var vecka för sig, det kan förstås vara intressant med tanke på de dramatiska politiska skeendena. Hur urvalet skett framgår inte, man kan ifrågasätta tillförlitligheten när man trumpetar endast den ena veckan av en planerad mätning som omfattar två veckor. Är urvalet symetriskt identiskt bägge veckorna?

  När undersökning först presenterades av SvD och DN som förmodligen betalade för att få vara först så redovisades även hur förfarandet och det totala resultatet presenterades som just SIFOs väljarbarometer för oktober. Även om förstås resultatet för den sista veckan fick stort utrymme. Detta verkar nu ha helt försvunnit från horisonten och Den ”senaste” SIFO mätningen är den sista veckan.

 4. Johan Lundgren skriver:

  Att säga att pressen styr folkets tankar är väl att göra det lite väl enkelt för sig. Däremot att det finns mindre segment ur alla befolknings- och åsiktsgrupper som gärna låter sig ledas behöver inte stickas under stol med, vare sig de gör så för att de valt det eller för att de är okunniga om hur farlig information är. Oavsett så känns det förstås bra att klaga på medierna, även om det inte återuppbygger förtroendet på något sätt.

  Jag undrar vad det finns man kan göra för att hantera media lite smidigare i partiets toppskikt? T.ex. så är det ju så att varje gång som någon lägger ett utkast till ett förslag för någonting och det möter kritik så bemöts det med krigsrubriker om hur partiet slits sönder inifrån, och om kritiken sedan leder till ändringar så är ledarskapet dessutom svagt och vacklande. Om man t.ex. löser detta genom att minska öppenheten så att man löser den interna debatten bakom lyckta dörrar innan förslaget läggs fram, så kommer det liksom processen av partiledarval att bemötas med en kampanj mot slutenheten i partiet istället som mycket väl kan skada lika mycket. Angående bidrag och liknande ser jag helst en rättning i leden, där revisorer går igenom alla bidrag som delas ut till våra folkvalda och de sedan kan sluta med all praxis som kan ses som fiffel och mygel. Gärna med ett offentligt uttalande, så att ingen kan göra ett scoop om det.

  Har du något förslag?

  Sedan känns ju partiledarfrågan allmänt jobbig. Det skulle vara bra om alla kompetenta människor i toppen kunde försöka göra sig mer partiledar-fähiga så att partiledaren blir mer utbytlig och lättare kan avsättas ifall hen riskerar att bli en belastning. Inte därmed sagt att Håkan är körd, det är ju möjligt att han kan återvinna förtroendet, men exakt allt han gör i framtiden kommer ju belysas tillsammans med bidragsfusk, eftersom medierna har gått in för att han har fuskat och att de aldrig någonsin kan ha fel så därför kommer att hålla fast vid den åsikten.

 5. Björn Nilsson skriver:

  Tycker du är lite taskig i bildtexten – jämföra ”undersökande” journalister med papegojor är styggt mot gojan!

 6. Lasse skriver:

  Lasse:

  Karriarister som skvallar om sina partikamrater finns i alla partier.

  I övrigt stämmer din analys av s-tidningarna perfekt. Så var det!

 7. pelle pelikan skriver:

  Att stödet rasar visar mer att ”den stora grå massan” röstar mer på känsla och vad de känner för EN person, än vad ett parti egentligen står för. Antar att politiska ideologier och idéer är för jobbiga för ”vanligt folk”? Beklämmande :(

 8. Svante Svensson skriver:

  Jag skulle vilja säga så här till Pelle Pelikan. Ett parti, som numera saknar ideologi, leds av en politiker, som för en alliansen light politik, skulle jag inte rösta på, och jag är inte grå. Skulle däremot detta parti ta upp den gamla ideologin, med den lilla människan i fokus, så kanske. Vänsterpartiet ligger närmare idag, men det finns pampfasoner där också. Förra valet röstade jag inte då det inte fanns ett enda parti jag kände förtroende för, nästa val skall jag rösta på det som känns minst ont. Det sägs att i så fall ska man rösta blankt, men 8 mil resa gjorde att jag avstod, och kom inte, och säg att man kan rösta i förtid, för det är lika långt dit.

 9. Johannes skriver:

  Mycket bra inlägg :)

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string NFAHtR to the field below: