När nu B & B fått byxorna neddragna med det faktum att de låter USA bestämma vad Sverige ska tycka och tänka om kriget i Irak finns det skäl att göra en liten återblick.

Inför kriget var dåvarande statsministern Göran Persson (S) klart emot kriget. Till och med på själva startdagen för kriget höll han ett tal där han var mycket tydlig med Sveriges avståndstagande från USA:s krig.

Han menade att kriget utan ett beslut i FN:s säkerhetsråd stred mot folkrätten. Det hade han helt rätt i. Han menade också att vapeninspektörerna inte fick den tid de behövde. Det hade han också helt rätt i. Visserligen fördömde Göran Persson Saddam Husseins diktatoriska styre, men han menade också att det var ett brott mot internationell rätt att tvinga fram ett regimskifte utanför FN:s godkännande.

Det blev värre under själva kriget. Då tonades sossarnas kritik ner. Statsrådsberedningen lät förstå att socialdemokrater inte borde delta i demonstrationer mot kriget. Vilket orsakade sprickor inom socialdemokraterna. Det var i stort sett bara SSU och LO som inom rörelsen stod upp för folkrätten och motståndet mot kriget.

När B & B besökte Bagdad och träffade den amerikanske ambassadören utgick lämpligt nog ett påbud från Migrationsöverdomstolen att det inte rådde någon väpnad konflikt i Irak utifrån folkrättslig synpunkt.

Ungefär samtidigt kunde man läsa två artiklar i New York Times om att det i Irak rådde fullt inbördeskrig, och att en av krigsmetoderna var systematiska våldtäkter i striderna mellan de olika etniska grupper som stred mot varandra.

Faktum är att var femte irakier har antingen dödats eller sårats eller tvingats fly ut eller inom landet. Detta alltså i ett land som enligt det till Bagdad besökande B & B funnit så fredligt att flyktingarna inte kunde anses som annat är en ena djädra simulanter.

Får jag förslå en ny studieresa för Billström & Bildt till Irak. Den här gången dock inte till Bagdad, utan i stället till ”staden med moskéerna”, alltså Fallujah som innan amerikanarna anföll den hade ca 300 000 invånare. En femtedel av stadens hus förstördes, däribland 60 moskéer.

När får vi se utställningen ”Middag med Georg W Bush” på Forum för levande historia?

Jag menar, det forumet gör ju utställningar om alla som inte genast ser det som döljs för dem. Men det gäller kanske inte alla? Vad vet jag?

Det krävs nog att man är moderat som Billström & Bildt för att tro att det inte behövs någonstans att fly om en femtedel av Malmös hus skulle bombas till grus.

Hur är det med empatin inom moderaterna?

./.

AB, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, Exp, 1, 2, Dagen, 1, SVT, 1, 2, 3, 4, 5, 6

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Svar på “”Middag med Bush” på Forum för levande historia”
 1. Jah Hollis skriver:

  Det är nog dåligt med den. På höger-vänsterskalan ligger inte för inte Moderaterna och Sverigedemokraterna närmast varandra.

 2. Lasse skriver:

  Jah:

  Vi bör heller inte glömma att moderater och sossar i många år, kanske ännu, är de partier i riksdagen som oftast röstat på samma sätt i omröstningarna.

 3. JÖRGEN skriver:

  såklart att man som politiker försöker hitta fel på de som står längre fram i ledet, handlar endast om att synas och tjäna pengar. Vem ska betala för alla sk humanister ? ska vi bygga rosengård upp till haparanda och ta hit en miljard som lever dåligt ? Var ska djuren då bo tex vargen. För fan skärp till er…..

 4. Jerry skriver:

  Massinvandringen är bara positiv och berikande….

 5. Lasse skriver:

  Jörgen:

  Din kommentar är obegriplig. Har du förstått vad bloggposten handlar om? Mitt förslag är du går någon kurs i läsförståelse.

 6. Lasse skriver:

  Jerry:

  Har du förstått skillnaden mellan invandring, utvandring och flykt?

 7. Tomas Jonsson skriver:

  Wikileaks-dokumenten visar allt tydligare att det bara finns en och endast en imperialistisk stat i världen. Med makten som vapen sätts omvärldens demokrati helt ur spel när USA talar. Och Migrationsverket är bara tragiskt. Man hävdar att det inte finns något hot mot irakier som skickas tillbaka. Och när media visar olika exempel på motsatsen och frågar Migrationsverket om de följer upp avvisningarna så svarar myndigheten bara med att det inte ligger i deras uppdrag. Och ministrarna upprepar som papegojor att ”regeringen inte kommenterar tredjepartsuppgifter”.

 8. Lasse skriver:

  Tomas:

  Ja, det är sorgligt.

 9. Johannes skriver:

  Jag ser framemot den utställningen. Hojta till när den släpps;). Den dagen… Det skulle i alla fall (även om jag fortfarande är strängt emot en statlig propagandamyndighet) rädda äran någorlunda på den där fiasko och sorgliga myndigheten.

 10. Lasse skriver:

  Johannes:

  Du behöver nog inte skaffa hörselskydd, för jag tror aldrig det blir något hojtande. Vissa saker ska folket hållas okunnigt om.

 11. Kerstin skriver:

  Hur är det med empatin inom moderaterna?
  På något sätt känns frågan felställd? Ungefär som om man frågar en en hjärndöd vad han tänker på.

 12. Jerry skriver:

  @ Lasse
  ”Din kommentar är obegriplig. Har du förstått vad bloggposten handlar om? Mitt förslag är du går någon kurs i läsförståelse.” Du debatterar flyktingfrågan, eller…

  Alltså enligt dig det handlar om Malmös muslimska invandrare/flyktingar
  ”Det krävs nog att man är moderat som Billström & Bildt för att tro att det inte behövs någonstans att fly om en femtedel av Malmös hus skulle bombas till grus.” Jag tolkar dig att du har empati ENDAST för muslimska flyktingar, men andra då…

  Är det någon skillnad mellan irakier eller andra nationaliteter som tvingats fly ut landet?

  Vilket erfarenhet har du när det gäller flyktingar?

  Är DU själv en flykting?

  Varför kommer VI flyktingar till Sverige?

 13. Lasse skriver:

  Jerry:

  Nej, du får göra ett läsförsök till.

 14.  
Lämna ett svar

Please copy the string ALlwhX to the field below: