Vad är mod? Hur visar man att man är modig och inte en ynkrygg? Civilkurage är mod eftersom det innebär att gå emot dem som har den reella makten.

Man ska inte förråda sitt land, då är man en landsförrädare. Ofta kallas sådana för spioner, men det är stor skillnad på en spion och landsförrädare. När spionen Richard Sorge kunde ge Sovjet viktiga uppgifter från Japan innebar det att Sovjet mer effektivt kunde hejda nazisternas mördande i Ryssland.

När Stig Wennerström av girighet avslöjade svenska militära hemligheter var han inte spion, trots att det är det han brukar kallas för. Han var landsförrädare. Samma sak med Stig Bergling som också brukar kallas spion trots att han inte var annat än landsförrädare.

Mod är att visa civilkurage när man vägrar ställa upp på maktfullkomlighet som drabbar dem det inte borde. Nu är två namn aktuella och bägge bör vi lägga på minnet.

När Bradley Manning avslöjade amerikansk terrorverksamhet i Irak bland annat genom att lämna ut en film som visar hur amerikanska trupper skjuter ihjäl civila vuxna och barn på ett torg från en helikopter visade han stort mod och civilkurage.

Nu avslöjas namnet på den som avslöjade USA:s olagliga avlyssning av egna och andras medborgare. Han heter Edward Snowden och har arbetat hos CIA och NSA och kände därför till vad som pågick. Att han avslöjade maktens olagliga verksamheter med risk för att själv bli straffad visar på stort mod och enastående civilkurage.

Det skulle behövas fler personer som Bradley Manning och Edward Snowden. Det behövs alltid personer som vågar sätta sig upp mot maktfullkomlighet.

En annan sådan person var journalisten Carl von Ossietzky som i sin tidning avslöjade att nazisterna, mot internationella avtal, ägnade sig åt militär upprustning i Tyskland. Han fick Nobels fredspris för sitt civilkurage men förhindrades av nazistregimen att hämta det. I stället sattes han i koncentrationsläger och injicerades med TBC , vilket dödade honom.

Vågar den norska Nobelkommittén ge Nobels fredspris till Bradley Manning och Edward Snowden? Det vore att visa mod att utmana USA, men med tanke på vilka som norrmännen brukar ge Nobels fredspris är nog chansen rätt liten?

Civilkurage är mod.

./.

DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, AB, 1, 2, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, SR, 1, 2, 3, SdS

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 Svar på “Militärer behöver civilkurage”
 1. Kurt skriver:

  Snowden hoppas kunna gömma sig på Island. Men han har ju inte en chans att komma undan, USA skulle nog t o m kunna starta krig mot stater som skyddar Snowden .

 2. Martin skriver:

  Tjänstemanna-ansvaret får man aldrig glömma.

  För att ett samhälle skall kunna bete sig vidrigt, så krävs det att folk gör jobbet. Bradley Manning och Edward Snowden tog sitt ansvar, de satte en gräns för vad de kan acceptera. De är den positiva änden av skalan, de är hjältarna med vilka vi kan mäta vår egen insats, de har visat ett allternativ när makten har satt en i ett hörn, de visar vad det är att gå rakryggad.

 3. Lasse skriver:

  Kurt:

  Jag är tyvärr rädd att du har rätt.

 4. Lasse skriver:

  Martin:

  Nej, just det, någon ska utföra jobbet, så var det i Tyskland och så är det i USA idag.

 5. Anders Åberg skriver:

  Och vad är en landsförrädare? Kan man verkligen förråda ett land?
  Om man är rakryggad och modig kan man stå upp för frihet, demokrati och rättvisa i hela världen och då också gå emot dom som hotar detta, var dom än dyker upp. Skulle det komma i konflikt med makten i det land man råkat bli född i, så är det makten som förråder grundläggande mänskliga värden och inte den som kritiserar eller avslöjar makten.
  Nationalism och trohet mot fosterlandet är gammal bullshit, som precis som religionen hittats på av olika makthavare för att kontrollera sina undersåtar och göra dom till lydiga soldater.
  Tanken att man skulle vara bättre än någon annan och därför solidarisk med makten bara för att man är född på en viss jordplätt är grundläggande idiotisk och människofientlig och alla som bekämpar den är mina vänner.
  All heder åt sådana som Bradley Manning och Edward Snowden och gärna fredspriset med.

 6. Lasse skriver:

  Anders:

  Man brukar säga att en spion är någon som är utsänd av, eller fått ett uppdrag, av sitt lands försvar att i hemlighet ta reda på militära hemligheter eller planer i andra länder.
  Landsförrädare är enligt vanligt språkbruk en person som spionerar på sitt eget land för ett annat lands räkning.

  Du har helt rätt.

 7. T Lindholm skriver:

  Intressant ”tankegång” om att ge Fredspriset till Bradley Manning och Edward Snowden, som är en omöjlighet för Norge att verkställa. Skulle detta ske, ja då skulle ju Norge hamna på listan ,de onda Axelmakterna och snart ha en svärm Drönare surrande lite varstans i Landet.
  Inte ens om Bradley Manning och Edward Snowden skulle rädda hela världen från undergång, kommer aldrig Nobelpriset komma i fråga.

 8. Varg i Veum skriver:

  Kanske jag förstått det fel, men är det inte så att det NSA gör ÄR lagligt – i USA? Tänker på alla terroristrelaterade lagar de har skapat efter ”Patriot act” (eller om lagen som gäller ingår i patriot act till och med?) Således har USA ”rätt” att fånga in honom och ställa honom till svars. Men naturligtvis är det ju fullständigt bisarr lag som tillåter övervakning av oskyldiga. Men vi ska komma ihåg att man ska nog inte gnälla för mycket på USA om man inte var emot FRA-lagen här i Sverige, som ju är en liknande lag med samma syfte.

 9. Lasse skriver:

  Lindholm:

  Ja, och rdan idag övar ju USA med drönare över Norrbotten, så då är det ju inte så långt till Norge. Bara vi slipper fler norska militärplan som flyger in i svenska fjäll får vi väl vara nöjda.

 10. Lasse skriver:

  Varg:

  Tyskarnas förintelse var laglig den med på sin tid – i Tyskland.

 11. Martin skriver:

  Är övervakningen en del av aktiviteter kring övergrepp som regleras i lag som är överordnade nationell lagstiftning, så är det inga som helst frågetecken om hur tjänstemannen skall agera. Bidrar FRA till krigsförbrytelser eller brott mot mänskliga rättigheter, så har ens inställning till FRA och deras verksamhet ingen betydelse, man måste agera emot dem oavsett nationell lagstiftning.

 12. Lasse skriver:

  Martin:

  Jo, men vem avgör det? Vem vågar avgöra det på lägre nivå?

 13.  
Lämna ett svar

Please copy the string 2NfSqn to the field below: