I går höll statsministern sitt tal till svenska folket i samband med Riksdagens öppnande. Han redogjorde för en satsning som kan kännas en smula konstigt.

I går fick vi också reda på att yttterligare en elektronikkedja begärt sig i konkurs trots att folket fått mer pengar i plånboken och därmed skulle kunna tänkas köpa mer elektronik och prylar än tidigare.

Nu ska det dock bli ordning på torpet. Rättsväsendet ska få mer pengar. Brottslingarnas bekämpare ska få ytterligare 1,5 miljarder mer för att kunna fånga in fler bovar. Vilket, enligt vad Reinfeldt påstod innebar att brottbekämparna fått ca 10 miljarder mer om året än de hade innan borgarna fick makten.

Problemet för borgarna är att brottslighet inte kan bekämpas med fler poliser, åklagare eller domare.

Det är närmast en naturlag att brottslighet ökar i samma takt som ojämlikhet. Ju större ojämlikhet ju större brottslighet. På den punkten är all forskning om brottslighet tydlig.

Så alliansen är uppenbarligen helt ointresserad av att bekämpa brottslighet.

Ville de motverka brott skulle de se till att minska de ökande klyftorna i samhället. Men det skulle kräva progressiva skatter och en aktiv fördelningspolitik med ett samhälle som inte låter riskkapitalbolag dränera den offentliga verksamhet som fortfarande finns kvar.

Vi vet att de så kallade civilanställdas arbetsuppgifter inom polisen ersatts med poliser i besparingssyfte. Det innebär att det är poliser som får sitta och ta emot folks anmälan om bilinbrott och andra småbrott i stället för att vara ute på gatorna och bekämpa tjuvar och banditer.

När brotten ökar, och det gör de med ökad ojämlikhet, får vi i stället inhägnade bostadsområden och privata vaktbolag därför att folk blir rädda för varandra. Är det en önskvärd framtid för dig själv och dina barn?

Vad tycker Fredrik Reinfeldt?

./.

DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, AB, 1, 2, 3, 4, 5, SvD, 1, SVT, 1, 2, 3, 4, GP, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Svar på “Minska brottsligheten – lås in borgarna”
 1. Martin skriver:

  Visst är det närmast en naturlag. Men glöm inte att den naturlagen även har en logisk följd. Den betyder nämligen att man genom en större statlig våldsapparat kan vidmakthålla större klyftor och det är naturligtvis det som borgare avser med satsningar på polisen.

  I länder med stora klyftor har man oftast en större och/eller brutalare våldsapparat för att vidmakthålla dem.

 2. Björn Nilsson skriver:

  Inlåsning kan väl vara en bra idé, särskilt med tanke på rapporterna om att det finns en massa obesatta celler på de så kallade högsäkerhetsfängelserna!

 3. Röde Condoren skriver:

  Ett annat slagord skulle kunna bygga på en psykologisk studie som visade att personer med psykopatiska drag var grovt överrepresenterade bland chefer eller VD:ar inom näringslivet:

  ”Satsa på psykvård – bura in kapitalisterna!”

 4. Kerstin skriver:

  Åter till medeltiden, med inhägnade städer och byar och vakter vid portarna. Ett jättekliv framåt skulle libertarianerna säkert säga.

 5. Hur göra? skriver:

  Finns det tillräckligt med plats för alla dessa tärande? Kanske Gotland ligger bra till. I alla fall man har de på betryggande avstånd!

 6. Lasse skriver:

  Martin:

  Javisst, stora ekonomiska klyftor i samhället kräver större och brutalare övervakning av de på fel sida klyftan. Så är det, du har helt rätt.

 7. Lasse skriver:

  Björn:

  En utmärkt idé.

 8. Lasse skriver:

  Condoren:

  Det slagordet köper vi.

 9. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Allt går inte framåt även om vissa tror det.

 10. Lasse skriver:

  Hur göra:

  Och när de placerats på ön så säljer vi den i sann alliansanda till Ryssland.

 11.  
Lämna ett svar

Please copy the string GynfMI to the field below: