Var nazistisk när den var borgerlig!

Nu har stora propagandamaskinen dragit igång! Den här gången är det Aftonbladet som är måltavla för högerns angrepp.

Aftonbldet och Svenska Dagbladet ägs av den norska tidningskoncernen Schipstedt. Vad ägarna tycker om moderaternas senaste utspel kan vi väl bara gissa.

Häromdagen gick den moderate EU-parlamenttarikern Gunnar Hökmark ut i Newsmill och menade att Aftonbladet var likvärdig med tsarens hemliga polis. En rätt lustig men ofarlig jämförelse eftersom alla inser galenskapen med en sån jämförelse.

Litet värre är dock ordföranden i moderata ungdomsförbundet Niklas Wykman som idag på politikerbloggen falskeligen påstår att ””Alla som köper Aftonbladet borde fundera på om de vill bidra till den mytbildning om judar som ledde fram till koncentrationslägrena.”

Därmed antyder, eller påstår rent av, att Aftonbladet numera hjälper till att skapa ett judehat som på 30- och 40-talen omfattade hans partibröder i allra högsta grad.

Det kan finnas skäl att studera litet om Aftonbladets historia.

1932 blev finansmannen Torsten Kreuger (bror till den mer kände Ivar) ägare till Aftonbladet. Det kan finnas skäl att påpeka att finansmän sällan hör hemma på vänsterkanten.

Med den nye ägaren och tidningens nye chefredaktör P.G. Peterson steg upplagan därför att man satsade på sport och nöjesjournalistik.

Dock nöjde man sig inte med det. Tidningen blev också klart nazistisk och propagerade rätt hårt för nazismen och Tyskland. Aftonbladet var helt enkelt nazistisk, vilket antagligen gjorde sitt till för att höja upplagen. Enkla lösningar går alltid hem i de breda lagren.

Efter kriget stod Aftonbladet Folkpartiet nära fram till 1956 då Torsten Kreuger sålde tidningen till LO och den därmed blev ett språkrör för Socialdemokratin.

Vi kan konstatera att Gunnar Hökmarks (M) och Niklas Wykmans (M) oförskämda angrepp på Aftonbladet där den senare påstår att tidningen nu, liksom när den var nazistisk, skulle bidra till ”mytbildning som ledde fram till koncentrationslägren” inte är annat än billig propaganda.
De borde skämmas!

AB, DN, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Exp, Dagen, 1, 2, 3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Svar på “Moderat hat mot Aftonbladet”
 1. Johan skriver:

  Men det är väl ingen som är förvånad på riktigt? Historia är väl ändå till för att glömmas bort… eller ? Nejfyfan. Billig propaganda är bara förnamnet. Väl rutet Lasse.

 2. Lasse skriver:

  Johan:

  Det finns garanterat de som anser precis det, att historia ska glömmas bort.

 3. Kaj Raving skriver:

  Det är faktiskt riktigt smaklöst, till och med för att komma från Wykman…

 4. Lasse skriver:

  Kaj:

  Jo, smak är uppenbarligen inte moderaters bästa gren.

 5. arthur skriver:

  Tyvärr glömde man att städa på redaktionen efter kriget. Det märks nu.

 6. Johannes skriver:

  Det är riktigt smaklöst av dessa två, de är väl dock knappast ensamma om detta på högerkanten tror jag dessvärre. De sorgligaste av allt är kanske att deras osmakliga kommentarer inte får någon slags konsekvens. Det om något är framförallt väldigt tråkigt. Men somvanligt när Israel är inblandat i någon form av debatt så kommer ju Judehatet fram. Inte för att det på något sätt behöver komma på tal, utan helt enkelt för att flytta fokus och avsluta någon form av seriös debatt. Alla dessa från högerkanten (Israel anhängare helt enkelt) som efter Boströms artikel kallat AB för antisemitisk och artikeln framförallt (visst, artikeln må inte varit någon höjdare men knappast antisemitisk) bör be om ursäkt för deras osmakliga, lögnaktiga och sjukt överdrivna uttalanden! De bör också dessa som kallat kritiken mot Israel för dess osmakliga agerande i Gaza för antisemitisk. Självklart är det orealistiskt att tro att något sånt skulle inträffa, dock är de på alla sätt ett rimligt krav. Hur som helst. Väl skrivet, Lasse!

 7. grant skriver:

  Moderaterna är många gånger sina egna största fiender. Hökmark är en patetisk figur som fått en välbetald reträtt post i Bryssel. Överskottet på sin lön och pension skänker han troligen till Israel att användas för ökat förtryck av Palestiner,

 8. Tobias skriver:

  Vilken galning tycker att Aftonbladet har en serios journalistik. Forutom att man har dieter for att forlora vikt, skvaller och en kallkritik som ar obefintlig.

  Att Aftonbladet skulle ha en mening, ens for att bedriva nazistisk propaganda tror jag ar valdigt otroligt. Sa mycket journalistisk mening har dom inte. Att en artikel anses lamplig att tryckas nar journalisten sjalv medger att inget finns bekraftat ar makalost.

  Aftonbladet vill salja losnummer, och eftersom det ar pa modet att tro det varsta om Israel, sa kommer dom undan med vad som helst. Folk ar ju som far anda.

  Att du tror att en moderat ar representativ for hela partiet sager mycket. Kanske ar det den sortens rasism som han menar att den framjar i sin extrema artikel´. En israel gor sa, sa da maste ju alla tycka det ar okej.

  Na, som sagt, billig propaganda finns det visst overallt…

 9. Kerstin skriver:

  Det är ju nu en gång så att högern aldrig vill kännas vid sin egen historia, hur de varit emot allting som gett allmän välfärd – och fortfarande är det och för de flesta fascistiska regimer!

 10. ulf skriver:

  Lol! Det här var förmodligen den mest patetiska bloggen jag läst om ämnet. Människan är alltså statisk och tot oförmögen till förändring? Moderaterna och övriga vänsterfalangen är inte de samma som under dessa tider. Ab är ren sensationssmörja. Ab och gemene man visar en helt onyanserad attityd mot Israel. Visst, det finns mycket man kan diskutera. Men var är reaktionerna och fördömanden av övriga mellanösterns hat och vilja att utplåna Israel. Kommer det några sådana från vänsterns håll? Skulle inte tro det. Publicerar Ab något detta? Skulle inte tro det.
  ”Jo, smak är uppenbarligen inte moderaters bästa gren.” Haha.

 11. Conny skriver:

  fan va man blir sne liksom. borgarna skal tas kort. fy fan va ja hatar. sverge borde avskafa demokratin. fram me proleteriatets diktatur nu!

 12. Magnus skriver:

  Tycker Wykman och Hökmark har helt rätt i att angripa AB för den där jäkla tramsartikeln. Alltså man går bara inte och trycker såpass allvarliga anklagelser utan några bevis – det håller inte med bara indicier. Klart missbruk av tryckfriheten och för det förtjänar de skit. Och det spelar ingen roll om det var på kultursidorna, det är ju för fasen sidan fyra eller nåt i tidningen – och folk som bläddrar igenom den där blaskan uppfattar nog inte kultursidorna som ”opinionsbildande”.

  Och vafan är det för uttryck för kultursidor? Jovisst jag hänger med, men är det en ursäkt för att publicera skit utan källor? Häromdagen publicerade de ännu en av sina underbara artiklar på kultursidan – då handlade det om afghanistan. ÄNNU en artikel full av indicier, gissningar, spekulationer – för att inte tala om rena rama hatiska åsikter.

  Man får ju tycka vad man vill, men när det börjar publiceras lögner, eller nära-nog-lögner, i sanningens namn – då är vi på en farlig jävla väg. Och det är det som Wykman och Hökmark vill få fram. Och det är det som folk som kommenterat här inte fattar.

 13. Bengt Danielsson skriver:

  Wykman och Högmark kan väl knappast vara vid sina sinnens fulla bruk?
  Dock undrar jag själv, stölden av Auschwich-skylten, kan inte det vara beställningsjobb av moderaterna?
  / Bengt

 14.  
Lämna ett svar

Please copy the string nvRrVC to the field below: