Kaspiska havet utanför Baku har en hel stad med oljeplattformar mellan vilka det går vägar på pålar ovanför vattnet.

Det är konstigt hur vi reagerar. När nu schlagerfestivalen går av stapeln i den gamla oljestaden Baku i Azerbajdzjan, där Nobel till stor del grundlade sin förmögenhet och därmed också Nobelpriset så är det ett djädra liv om att landet är en diktatur och inte tillämpa mänskliga rättigheter.

När Sverige alltså exporterar en sångerska att uppträda i en diktatur ställer hela etablissemanget upp och kritiserar värdlandets politik. Till och med vår svenska artist Loreen är Azerbajdzjans myndigheter litet rädda för och avbryter när hon får frågor om hur hon ser på Azerbajdzjans politik.

När vi hjälper Saudiarabien med en vapenfabrik, en minst lika förfärlig, kanske ännu värre diktatur än Azerbajdzjan är det bara hälften så mycket protester i vår svenska press. Ingen kommer på tanken att skicka iväg någon som kan tänkas säga de styrande i

Saudiarabien ett sanningens ord om deras diktatur och mänskliga förtryck.

Nästan ingen alltså, för vår kung Karl XVI Gustav har varit iväg till Saudierna och delat ut medalj till överdiktatorn själv. Skillnaden mellan de bägge svenska representanterna är att artisten Loreen vågar säga ett sanningens ord, vilket kungen inte vågade. Det säger en del.

Nu ska man givetvis inte kritisera kungen alltför hårt, han är ju själv en produkt av diktatur, om än rätt vingklippt i sin förmåga att utnyttja sin maktställning annat än som skådespel vilket kan komma att behövas om ett gäng söta ryska Babusjkor tar hem spelet före Loreen, som då kan åka till schejkerna och säga dem ett sanningens ord i stället för vår svenska ynkrygg till statschef.

Heja tanterna!

DN, 1, 2, 3, 4, SvD, AB, 1, 2, SVT, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Modig och ynkrygg”
 1. Mr. Bonde skriver:

  Ja, tyvärr sammarbetar Sverige med Saudi-Arabien. Men världen är funtad så att annars gör något annat land det istället, och får pengarna och jobben. Men bra att deras diktatur kritiseras. Tyvärr alldeles för dåligt.
  Var finns Sveriges feminister…??
  När man googlar på bistånd, ser man att bla. mörkerdiktaturen Nordkorea får bistånd från Sverige. Ett land som jobbar med full kraft på att skaffa kärnvapen och lämpliga raketer, men som istället borde satsa på att föda sin befolkning.
  Världen är märklig….

 2. Kurt skriver:

  UD och Exportrådet ordnar officiella exportresor för svenska företag till Azerbajdzjan, men det gör man ju å andra sidan till de flesta diktaturer runt om i världen.

 3. Lasse skriver:

  Kurt:

  Ja, och nu sjunger vi för dem också. Världen är galen.

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string nIBgJZ to the field below: