Det finns ett radioprogram som heter ”Ring P1” som antingen kan anses vara ett humorprogram, eller ett program med skräckhistorier. Lustigt nog hörde jag just idag att programledaren berättade att programmet numera var beskyllts för att vara vänsterextremistiskt.

Att höra på Ring P1 är att upptäcka hur korkade stora delar av svenska folket faktiskt är. Undantag finns, men det är inte många. De som ringer har oftast inte tänkt mer än en enda tanke. Det framgår inte minst av dem som ringer in till programmet om de pågående upploppen i Husby och andra förorter.

Ytterst fåtaliga av de som diskuterat kravallerna har ens funderat på att det kan finnas olika alternativa orsaker till att ungdomar går bärsärkagång.

Idag ringde en dam som tyckte att ungdomarna skulle visa vad de var duktiga på i stället för att gå ut och elda upp bilar, vilket de uppenbarligen är rätt duktiga på. Problemet, som damen inte tycktes ha fattat, är att ungdomarna inte tillåts visa vad de är duktiga på, de flesta av dem ingår säkert i de rekordhöga 27 procenten ungdomsarbetslöshet.

Damens uppmaning till ungdomarna är helt rätt. De borde få visa vad de kan och det kan de också säkert göra om de får jobb. Ungdomarna blir inte hjälpta av jobbskatteavdrag när de inte har jobb, i stället kunde kostnaderna för jobbskatteavdragen som hittills kostat ca 490 miljarder kunnat användas till att ge syssloslösa ungdomar jobb. Då hade de kunnat få chansen att visa att de är duktiga på andra saker än att bränna upp bilar.

Knappast någon, undantag finns, som hör av sig i Ring P1 har förstått att kravallerna beror på samhällets ökande sociala klyftor och ökande ojämlikhet, bostadsbrist och avlövningen av den svenska skolan när giriga privata friskoleägare ska få så stor vinst som möjligt.

Orsakerna till de pågående kravallerna beror inte, som många i Ring P1 påstår, därför att kriminella lyckats tubba ungdomar att gå bärsärkagång bara för att det är kul. Det finns både internationell och svensk forskning som klart och tydligt redovisar orsakerna till upplopp och kravaller.

Den som vill ha kunskap om vad som utlöser kravaller kan ju börja med att läsa professorerna Richard Wilkinson och Kate Pickett som skrivit en rapport om vad ojämlika samhällen leder till.


De som ringer till radioprogrammet ”Ring P1” och yttrar sig om orsakerna till kravallerna i Stockholms förorter borde läsa den här boken innan de yttrar sig och därmed visar sin okunnighet. Den borde också vara obligatorisk läsning i alliansregeringen, men det är väl att hoppas på för mycket.

Nämligen ”The Spirit Level. Why More Equal Societies Almost Always Do Better .” På svenska utgiven som bok, numera också som pocket, med namnet ”Jämlikhetsanden. Därför är jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen”.

Läs den om du vågar ta risken att få dina fördomar krossade. Mer kunskap kan också komma att innebära att du blir betraktad som vänsterextremist. Det blir nämligen alla som inte likt döda fiskar flyter med strömmen.

Vågar du?

./.

Dagens bild från Stockholm


Vissa murar rivs ner och då kan andra vara bra att luta sig mot.

./.

AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, SR, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

34 Svar på “Modiga idioter, finns det?”
 1. P:P skriver:

  Stämmer inte. Finns flera områden som är fattigare med där upplopp aldrig förekommer. Husby har det rätt ok.

 2. Lasse skriver:

  P:P:

  Rubriker stämmer alltså!

 3. Börje Andersson skriver:

  Det är klart man ska använda kunskap. Det är känt hur och i vilka miljöer kriminalitet frodas. Man vet rätt väl hur de kriminella ungdomsgängen i Sverige ser ut. De som härjar i Stockholms förorter är ju inte vilka oskyldiga barn som helst. Åtskilliga – inte alla. förhoppningsvis – går en dyster framtid till mötes.

 4. Krister skriver:

  Vänsterns la-di-da politik är ingen lösning.

 5. Dangerous Beans skriver:

  Men SYFTET med politiken, som folk har röstat på, är ju att samhället ska bli mer ojämlikt! Då vill väl folk ha kravaller? Dessutom drabbar det ju inte de som har röstat på ALlliansen: har för mig att i Husby röstade 83% röd-grönt. (Med visserligen lågt valdeltagande).

  Förresten borde du gå och fika med mig.

 6. Lasse skriver:

  Börje:

  Om det nu är känt hur och var kriminalitet frodas, varför gör makthavarna inget åt det? Det är nog inte kriminella som härjar i förorterna, utan vanliga sysslolösa som mer än gärna hellre skulle gå till jobbet än att elda upp bilar – om de hade något jobb att gå till.

 7. Lasse skriver:

  Krister:

  Det tycks inte högerns heller vara utifrån nu när vi sitter med facit i handen. Men du vet nog inte vad du talar om.

 8. Lasse skriver:

  Dangerous :

  Gärna det.

 9. åke skriver:

  Jag bor ute i norrlands buschen här försvann ica domus posten föreningsbanken som den hette då o fritidsgårdarna är stängda sen 10 år. Inte har vi börjat bränna bilar för det o trotts att vi är arbetslösa. Det här handlar inte om nåt arbetslöshet utan kulturskillnader.Dessa barn har växt upp med att man kan göra som man vill mot vem man vill ingen uppfostran o sen att ta hit ensamkommande barn som får växa upp utan föräldrar.Ser ju bara i Haparanda som ligger nära där dom tagit emot ensamkommande barn nu driver dom omkring på stan i gäng under nätterna fast inte andra människor gör det utan är hemma o sover.Dessa är mellan 13-18 år.Tjejer trakkaserar dom o ropar efter dom så dom får inte gå ifred o är såklart rädda.Det handlar om kuturkrock o inget annat o det är bara början.Alla utom politikerna vill inse detta förutom SD som kommer att få långt över 10% i nästa val bara därför men det är väl lika bra då dom som sitter nu vill att hela världen ska komma till sverige.Nu får tom människor som inte har lov att vara här socialbidrag bara man kan uppvisa en address i sverige. Ett nytt påhitt som en från försäkringskassan avsöjade i dagarna.Sverige kommer att invarderas med invandrare som kommer hit o tar en address o får då alla olika bidrag fast dom inte ens har uppehållstillstånd.Ja men är du svensk så får du bråka för att få ut en krona i socialbidrag.Det går åt helvete med det här landet.Men jag har köpt ett hus i Finland o flyttar dit när det är renoverat klart. Sen får getto sverige göra vad dom vill.Jag vill ha lugn o ro med människor som jag förstår o kan leva med.

 10. Lasse skriver:

  åke:

  Dina kulturkrockar har förekommit sedan åtminstone mitten på 1800-talet. Tack för att du bekräftar rubriken.

 11. Dangerous Beans skriver:

  Ingen tid är så bra som nu.

  Se mail.

 12. Svenne skriver:

  Rasistiska kommentarer godkänns inte. /L

 13. Conlon skriver:

  Borttagen kommentar eftersom den inte kommenterar bloggposten. /L

 14. Fr skriver:

  Dina professorer har helt fel. Dessa kravaller kommer sig av den slapphet och slöhet som dessa ungdomar mött både i skolan i hemmen och för övrigt. Svensk polis är helt vingklippt och kan inte göra något. Och det finns absolut inget som ursäktar stenkastning mot brandmän och att sätta eld på bilar. Det finns ingen anledning att gulla med denna kriminalitet eller bortförklara den som du gör nu. Hade polisen i Sverige varit lika tuff som i Singapore så hade högst en bil få repor, och därefter hade det varit slut på oroligheterna.
  Visst borde dessa ungdomar lotsas in på jobb, men nu är ju ungdomslönerna så höga pga den bisarra fackföreningsmakten att det inte lönar sig att anställa en ung människa som inte kan göra särskilt mycket.
  Om du tycker upplopp är så bra så åk dit själv. Men jag gissar att du inte törs.

 15. moteld skriver:

  Det ska bli intressant att se hur alliansen tacklar allt de ställt till med i samhället i valrörelsen. Självklart skapar ett ojämlikt samhälle konvulsioner. Det finns förklaringar till upploppen att hämta i hur samhället ser ut idag. Det är ändå viktigt att de som är ansvariga för upploppen lagförs och att det blir konsekvenser för dem som deltar. Det är inte OK att gå bärsärkagång bara för att man är frustrerad över sin situation. Den måste kunna kanaliseras på något annat sätt.

 16. Lasse skriver:

  Fr:

  Du bör lära dig skillnaden mellan förklaring och bortförklaring.

 17. Lasse skriver:

  moteld:

  Just det, ändå blir det samma sak hela tiden. Det är nog först när frustrationen INTE kan kanaliseras på annat sätt som kravallerna uppstår.
  Det blir konsekvenser för deltagarna om bevis mot dem finns.

 18. Kurt skriver:

  En av ytterst få som har häktats för dessa upplopp har visat sig vara en Finländsk medborgare. Men vi har ju haft Finländsk invandring till Sverige sedan 1500-talet, så det är ju inte direkt något nytt fenomen!

 19. Fr skriver:

  Jag vet skillnaden. Dessa ungdomar kanske var minderåriga en del, men är man över sju år så kan man skilja mellan rätt och fel. Problemet är att dessa förmodligen aldrig har stött på motstånd. De har (gissar jag) fått vara med om en hel drös samtal med kuratorer och andra. Samtal kan vara bra men det är inte alltid det räcker. Det måste till straff. Om de hade fått straff tidigare så hade de inte varit där idag. Se lite längre än Sveriges ankdamm. Se på Singapore, det är minst lika stora klyftor där, men aldrig kravaller eller upplopp. Dessa ungdomar har absolut inget att klaga på, förutom att de inte har fårr rätt sorts vägledning. För mycket mamma, för lite pappa.

 20. Ingrid skriver:

  Så många pratar om att det behövs jobb. Men det är ju ungar som är ute och slåss! De ska gå i skolan. De har samma chanser som mina barn, dess utom har de fler lärare i sina klasser än vad mina barn har! Det är för mycket flum här! Förresten, jag är också invandrare men har gjort allt för att bidra med mitt strå till att bygga upp Sverige. Och om min 14-åring vill vara ute en hel tisdagsnatt så säger jag helt enkelt NEJ!

 21. Kurt skriver:

  Eller se på USA, som inte tvekar att döma även minderåriga till straff, resulterar bara i att unga slås ut fullständigt från samhället.

 22. Martin skriver:

  De som bor i buschen tittar sig kanske inte runt så ofta, där familjen bor i den norrländska buschen, där står det utbrända bilvrak lite var stans. Men det är inte riksintresse så det vet man inte om om man inte tittar efter.

  Men jag kan inte kräva att barnen skall följa reglerna och delta i samhället, då den förhärskande filosofin är att egenintresset skall styra folks beteende så gäller ju att om JAG inte har något att vina på att delta i samhället så skall jag heller inte delta. Då kan jag göra vad fan jag vill.

  Folk begär en större altruism av dessa ungdomar än av sig själva, skärpning!

 23. Lasse skriver:

  Fr:

  Det är för mycket ”förmodligen”, ”gissar” och ”ankdamm” i din kommentar för att man ska ta den på allvar.

 24. Lasse skriver:

  Ingrid:

  Du har ett gammalt svenskt, nåja, nordiskt i alla fall, namn för att vara en sådan invandrare som ordet idag associeras till. Att du sedan missat att vi numera har massarbetslöshet och en ännu värre ungdomsarbetslöshet säger ju en del om vem det är som är flummig.

 25. Lasse skriver:

  Kurt:

  Jo, och likadant, fast i mindre skala, är det väl i England?

 26. Lasse skriver:

  Martin:

  Det mesta blir fel när egoismen blir rättesnöret.

 27. Fr skriver:

  Nåja du har din åsikt, jag har min. Vem ska försvara din rätt att ha en åsikt när ungdomarna retar sig på den? Det är det det handlar om, inte arbetslöshet. Du orkar tydligen inte ta till dig andras åsikter.

 28. Lasse skriver:

  Fr:

  Du tror att bilbränderna och upploppen beror på åsiktsskillnader? Historieforskningen visar att du i så fall har fel.

 29. Fr skriver:

  Brukar du missförstå med avsikt? Bilbränderna och upploppen beror på den feghet och slöhet som finns hos polisen. Det är inte deras eget fel eftersom de inte får göra sitt jobb. Vad jag skrev var att det är oerhört viktigt att ett samhälle inte övergår till det laglösa anarkistiska situation som man nu har i Husby. För när det gör det finns det inget längre som försvarar de grundläggande rättigheterna aom rätten till liv och egendom. Vem ska således försvara dig när polisen har tröttnat på att få skit när de gripit någon? Vem ska släcka bränder och hjälpa olycksdrabbade när brandmännen tröttnat på att man kastar sten på dem? Vem tror du vill bli brandman eller polis om man ska jobba under sådana förhållanden? Men det kanske du struntar i?

 30. Lasse skriver:

  Fr:

  Kul kommentar som jag tror många uppskattar.

 31. T Lindholm skriver:

  Reinfeldt kan ju svara på, varför det Brinner i Husby, Rinkeby, Jakobsberg,o.s.v, och inte i Djursholm, Vaxholm eller Lidingö…?
  Men av förståeliga skäl vill han inte, för då kommer sanningen fram. Samtidigt är han så in i hel-e Rädd för den frågan, att han vägrar att besöka Husby..Ynkligt…

  Fr.
  Djursholm, Vaxholm och Lidingö har kanske likadana ”effektiva” Poliser som i Singapore..??

 32. H2 skriver:

  Som min far brukades säga – Ut med dom i skogen och låt dom hugga ved tills dom blir trötta. Idag begriper jag vad han menade. Dom får ett jobb och trötta nog för att hitta på djävulskap, får lite pengar, känna sig nyttiga och förhoppningsvis motivation till studera vidare för att få ett bättre jobb med bättre betalning.

 33. Lasse skriver:

  H2:

  Sådan far sådan son.
  Försök tänka själv i stället.

 34. Fr skriver:

  T Lindholm; Vad har Djursholm med detta att göra? Poliserna där är lika bakbundna som någon annan stans i Sverige. Tyvärr. Vad jag har förstått är det ganska mycket av ”min pappa betalar minsan massor i skatt så därför ska jag få göra som jag vill”. Oerhört korkat och ouppfostrat.
  Jag förstår mycket väl att arbetslöshet och rotlöshet är en grogrund för oroligheter. Men det innebär inte att jag ursäktar kriminellt beteende. Alla vuxna har ett personligt ansvar för vad de gör, och även en tioåring vet att det som hänt i Husby är helt fel. Det finns helt enkelt inga ursäkter för detta. När upplopp sker kan man inte sitta med armarna i kors och sucka att det är synd om de som kastar sten. Man måste sätta in kraftfulla åtgärder, d.v.s. kravallpoliser eller armén.
  Vad gäller integrationen av invandrare i Sverige kan man konstatera att den har misslyckats.

 35.  
Lämna ett svar

Please copy the string uHvkjc to the field below: