Det går bra för Sverige får vi ständigt höra från regeringen och inte minst dess finansminister Anders Borg. Men är det riktigt sant?

Kan man verkligen säga att det går bra ekonomiskt för Sverige om det går käpprätt åt pipsvängen för folket i samma land? Ja, det kan man nog, speciellt om man är ansvarig för landets ekonomi.

I dagens blad läser vi att elen nu är den dyraste på mannaminne, vilket tidsmässigt råkar sammanfalla med hur lång tid det gått sedan elmarknaden släpptes fri, vilket i sin tur skulle ge lägre elpris.

Som en följd får vi också läsa att det som avgör huruvida folket vill spara på elen beror på plånbokens tjocklek. Inte på hur miljömedvetna elkunderna är. Vilket borde vara det som avgör viljan att spara på el.

Vi läser rubriker om ”kriser, krascher och extremt hög tillväxt” vilket ju låter litet underligt ända till man läser den andra tidningen.

För där får man läsa att ”allt fler hamnar hos kronofogden” vilket ju också låter litet konstigt med tanke på att ”arbetslinjen” ju enligt regeringen gjort att fler har jobb än tidigare.

Om fler jobbar, elmarknaden fungerar, och tillväxten är extremt hög, borde ju färre hamna hos kronofogden, inte fler. Nu framgår det att fler privatpersoner än någonsin fick kravbrev från kronofogden förra året.


Så dyrt att fler och fler hamnar hos kronofogden.

Faktum är att det säkraste stället att jobba på om man vill vara säker på att ha jobb i framtiden nog är på – kronofogden. Där gäller arbetslinjen!

På tio år har antalet ärenden fördubblats och får man tro SR:s Ekot så är trenden fortsatt ökande. Det lustiga är bara att vi aldrig får se någon regeringsföreträdare med bekymrad min berätta om detta misslyckande i tv.

För frågan man måste ställa sig är om Sveriges ekonomi verkligen går bra när fler och fler hamnar hos kronofogden?

Svaret är nej!

SvD, 1, 2, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, AB, 1, 2, Exp, SVT, 1, SR, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Svar på “Motsägelser”
  1. en an lasse skriver:

    Det där är en förrädisk bakåtsträvande nostalgi, man ska inte vara så reaktionär och se tillbaks på den (korta) tid när folket räknades som en (betydelsefull) del av nationen. Då när det fanns en tid av något som liknades vid demokrati, all makt utgår från folket och sådant reaktionärt nonsens. Nu är det som det alltid har varit om det går bra för landets verkliga makthavare går det bra för landet.

    Till och med Reagans USA ansåg att hög arbetslöshet var ett problem som bekymrade regimen, tidningarna beskrev läget med svarta rubriker. Numer är det ett överspelat kapitel, folk är så hjärntvättade att makthavarna kan blankt strunta i 7-10% eller mer arbetslöshet, ingen tidning nuförtiden med självaktning skulle göra krigsrubriker av sådana arbetslöshetssiffror än mindre något att ställa politikerna tillsvars för i en valrörelse. Tvärtom ser man med bekymmer på att arbetslösheten sjunker under 8%, översteprästerna på KI och finanspolitiska rådet har konsulterat de ekonomiska gudarna och fått besked att åtminstone 6,5% är vad de vill ha som ett absolut minimum för att det ska vara jämvikt på arbetsmarknaden. En absolut nödvändighet om det ska gå ”bra” för ekonomin.

  2. Moa skriver:

    Regeringen blundar för hur verkligheten ser ut. Mycket bra skrivet Lasse!

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string 1ovmkM to the field below: