Ska det bli krig mellan Tyskland och Lichtenstein? Det senare landet är förbannat för att tyskarna betalat för uppgifter om tyska skattesmitare.

Bråket har sitt ursprung i att Tyskland betalat för uppgifter om tyskars placering av förmögenheter i Lichtensteins statliga bank LGT. Tyskarna lär ha betalat 40-50 miljoner kronor för en CD-skiva med uppgifter om skattesmitande tyskar.

Uppgifterna har resulterat i 900 husrannsakningar, varav en har blivit mycket uppmärksammad, nämligen den hos den tyske postchefen som under 20 års tid misstänks ha fifflat undan ränteinkomster från sin förmögenhet i Lichtenstein.

Följdriktigt är Lichtensteins arvsprins och statschef förbannad. Han anser att sättet som Tyskland agerat på för att få fram uppgifter om tyska skattesmitare bryter mot alla vedertagna rättsprinciper.

Själv funderar jag på om inte Tysklands sätt att betala uppgiftslämnare vore något för Sverige att ta efter. Häromdagen kom ytterligare en rapport om det svenska skattefuskets omfattning, beräknat till ca 133 miljarder kronor.

Att betala, säg 50 miljoner, för att få fram sanningen om vart pengarna tagit vägen kan alltså bli en ytterst lönsam affär för svenska staten.

Det kan finnas goda skäl att misstänka att även en och annan svensk skattesmitare utnyttjar den av furstefamiljen i Lichtenstein ägda banken för att gömma undan pengar som borde ha beskattas i Sverige.

När både tyske förbundskanslern Angela Merkel och finansministern Peer Steinbrück påstår att Lichtenstein är en oas för skatteflyktingar kanske det finns skäl även för svenske statsministern Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg att fundera på vad de ska göra för att avslöja svenska skatteflyktingars gömställen i såna länder som Lichtenstein.

Både Reinfeldt och Borg framhåller ju så fort de får tillfälle att fusk ska bekämpas så mycket som möjligt.

Gäller det även skattefuskare?

Se också DN, DN1 och E24.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Ett svar på “Musen som röt”
  1. Kerstin skriver:

    Men Lasse då:
    Du har missat det väsentligaste. Rikt folk fuskar inte, de bara räddar undan sina förmögenheter från en klåfingrig stat. Det är per defintion bara fattigt folk som fuskar, eller folk som är sjuka, och ingen av dessa kategorier är ju värda något.

  2.  
Lämna ett svar

Please copy the string NTRXvW to the field below: