När svensk ursprungsbefolkning och andra som vill värna vår natur och naturtillgångar gör sin röst hörd genom en
manifestation på Medborgarplatsen (var annars) i Stockholm borde inte Kasper räcka lång näsa åt sameflaggan.


Naturtillgångar är för viktiga för att sälja som varor på en loppmarknad. Tänk om makthavare kunde föstå det!

T.h: ”Vi ska bo där”! Just det, och det är inte Södertorn mdet gäller utan områden det gäller att skydda från skövling.


Fullkomligt sant som det är sagt!


Hunden håller med om det viktiga budskapet.


Manifestationen på Medborgarplatsen för bevarandet av mänsklig miljö och naturtillgångar bevistades av många som inte accepterade att våra svenska naturtillgångar skulle säljas ut till utländska gruvbolag som fått tillstånd att skövla naturområden.

Björnbrum, SvD, 1, 2, 3, DN, SR

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Svar på “Naturtillgångar till salu?”
 1. Kerstin skriver:

  Märklig gubbe. Vad föreställer statyn, de stockholmska politikerna?

  I Borås har man satt en jättestaty föreställande Pinoccio på en plats. Jag undrar alltid om det är politikerna som avbildas, med lång ljugarnäsa, eller om statyn är menad som en långnäsa mot invånarna: ”Haha, att ni går på det – gång på gång.”

 2. Kerstin skriver:

  Sedan är det glädjande, i sorgen, att det fortfarande finns människor som orkar resa sig från spelbord och datorer och gå ut och demonstrera mot världens orättfärdigheter.

 3. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Den förställer skälmen Kasper.
  Ja, jag har sett Pinoccio i Borås. Jag trodde han skulle stå mer centralt än han gjorde, men det kanske bara är jag som inte känner stan tillräckligt väl.
  Visst är det bra att några orkar engagera sig, när man inte orkar det längre är det kört, åtminstone för en själv, som jag känner det.

 4. Joakim skriver:

  Varför talas det bara om naturtillgångar? Sverige har ju skänkt bort dagis, skolor, järnvägstransporter, lokaltrafik, läkarmottagningar, tandläkarmottagningar, televerk, flera energibolag, mängder av andra verksamheter och nu får det offentliga och svenskarna betala dyrt för att benyttja sig av det de skänkt bort medan räntesnurror skickar vinsten till skatteparadis. Men jag håller med om att vi skänker bort naturtillgångar och jag hoppas på ett slut på alla utförsäljningar.

 5. Martin skriver:

  Hade workshop i förra veckan, med ett företag som arbetar med gruvindustrin bland annat. De jobbar med baksidan av industrin, med vatten och annan städning efter dem. En av killarna berättade hur det fungerar när vi säljer ut brytningsrätter som en annan bananrepublik. Han hade jobbat med ett guldbrytningsföretag, som bröt en massa guld och sedan gick de i konkurs. Konkursförvaltaren ville stänga ned anläggningen och han jag talade med hade fått förklara för konkursförvaltaren att reningsverket företaget kör kan inte stängas på mycket lång tid, slå av det ens en dag och vattendraget nedströms kommer vara dött i många många år. Det blev naturligtvis staten som fick driva den dyra delen av verksamheten vidare. Guldet hade redan lämnat landet tillsammans med vinsterna och vi fick en konkurs, ett hål i marken, enorma mängder förorenat vatten och slam. Fonden som företaget genom lag är tvungen att avsätta för städningen, räckte till att driva reningsanläggningarna en vecka kanske. I verkligheten skulle företagets hela vinst behövts fonderas och det är tveksamt om det räckt.

  Men det är givetvis inget tidningarna väljer att granska. Det finns mängder med folk i branschen som kan förklara hur det går till när man säljer ut brytningsrätter till skumma utländska/privata företag. Det finns folk i och runt branschen som är fly förbannade på det som sker nu, som vet hur det kommer gå. Det måste få ett omedelbart stopp! Expropriera gruvbolagen och stoppa alla brytningsrätter till privata bolag!

 6. Eva Salevid skriver:

  Hej Lasse!
  Problemet är att vi saknar ett gemensamt språk om det som förstör land och rike inte bara i Sverige utan i hela Europa! ( jag kunde utvidga, men det gäller ju hålla ihop det hela till nu aktuella gruvor, skogar och svenska kalkbrott…). Se även metaforererna, som skärpta skribenter formulerat, t ex nu miljöprisaktuelle Majcej Zaremba i ”Jokkmokksyndromet”… Hur många vet att det finns en Landskapskonvention som regeringen har skrivit under? Nej kunde tro det…
  Vi behöver både exemplen – och lite mer teori, tycker jag. Och vi behöver fr allt bli många fler som skaffar sig kunskap om och diskuterar kring de här frågorna på ett sansat, medborgarsätt…
  Mvh
  Eva

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string atP5PO to the field below: