Konsten att lura skjortan av folket har utvecklats till fulländning av våra svenska borgerliga dagstidningar. Ett exempel på det finns att hitta i Dagens Nyheter på nätet i dag.

Vi har inte kunnat undgå att få reda på att det är bankkris i hela Europa, ja i princip i hela västvärlden. Vi matas ständigt om budgetunderskott, höga räntor och lån för att kunna få tag i en bostad.

När vi nu möts av DN:s rubrik att ”Stålbad väntar storbankerna” så gäller att inte gå på propagandan, för det är vad rubriken i själva verket handlar om.

Stålbadet kommer inte alls att drabba någon bank. Det kommer att drabba dig och mig. Banker badar aldrig. Inte ens i stålbad. Det gör bara människor och det är de vanliga människorna som kommer att sänkas ned i stålbadet.

Bankdirektörerna, som många kanske tror är de som drabbas av stålbadet kommer snarare att sitta i bastun i sina, av bankerna betalda, bostadsrätter på Öfre Östermalm.

Möjligtvis kan man säga att stålbadet kommer att drabba några bankanställda bland fotfolket som kommer att få sparken därför att kapitalismen inte fungerat som utlovat.

Visserligen är det bara Nordea som tydligt går ut med att man ämnar sparka ca 2000 anställda. SEB säger inte att man ska avskeda anställda, men säger att man ska minska kostnaderna med 3 miljarder.


Bättre än banken trots avsaknad av myntspringa?

Vilket på vanlig svenska innebär att ett antal personer kommer att få sparken. Swedbank säger bara att de ska göra sig av med personal, men säger inget om hur många.

Det är dock inte bara de blivande avskedade bankanställda som väntar på stålbad, även bankernas kunder kan räkna med ett välbehövligt stålbad. Redan nu vet vi att bankerna betraktar sina småkunder som något som katten släpat in.

Räntan på lönekonton är noll. Bankkunderna kan förmodligen räkna med att snart få betala för att sätta in pengar på sina konton. Kommer det i framtiden vara en bättre placering att ha sina pengar i madrassen än på banken?

Otroligt är det inte.

./.

DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, E24, AB, 1, 2, Exp, 1, 2, 3, SVT, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Svar på “Nöff nöff, sa grisen”
 1. Kerstin skriver:

  Det är väl nästan redan en bättre affär att ha pengarna i madrassen – tills de stjäls förstås så man måste väl ha en inbrottssäker sådan. Vad kostar ett automatkort numer. Får man så mycket mer i ränta på transaktionskontona?

  Ny affärsidé, jag bjuder på den: Enbart penningförvaring, hyra ut plats för pengarna i inbrottssäkra kassafack.

 2. Björn Nilsson skriver:

  Stålbad = att bada i mineralvatten, vilket var en gammal hälsokur. Man kanske inte blev friskare, men åtminstone renare. Något lidande torde den badande inte ha varit utsatt för i alla fall.

 3. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Din idé har säkert framtiden för sig, vänta bara.

 4. Lasse skriver:

  Björn:

  Nåja, nu är det inte det man tänker på när man hör ordet.

 5. Martin skriver:

  Ett stålbad är lätt att bära om man sitter i orubbat bo i Lärkstan och äter ostron under tiden. :)

 6. Karpstryparn skriver:

  Man ska aldrig lita på PK-media när det gäller känsliga ämnen.

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string 9G3eNB to the field below: