De här bilderna på de tidiga vårblommorna tog jag igår den 7/3 vid en promenad runt Vinterviken i Stockholm. Ja, den heter så och var för länge sedan vägen ut från Stockholm väster- och söderut när man hellre reste på isar vintertid än på leriga sommarvägar.

Bilderna är från Örnsberg vid en husvägg som ligger i söderläge.

Själv är jag totalt oduglig på blommors namn men jag är rätt säker på att de vita är snödroppar, men vad är de andra för sort?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 Svar på “Nu är våren på gång”
 1. Kråkan skriver:

  Många gula krokus och en blå har du fångat på bild samt några vintergäck, en av de allra tidigaste vårblommorna. Den virtuella floran presenterar vintergäck med ett citat från Harry Martinsson: ”ERANTHIS har kommit upp och blommar gul. Då borde man väl tala om ‘livets seger’ eller något sådant. Det hör ju till. Men blommans svenska namn är vintergäck, och det namnet är nog hämtat ganska djupt ur erfarenheten om den svenska våren. Ett gäckeri men inget löfte att hålla i.”

  Vad gäller vårkrokusen så har den en släkting som ger oss saffran. Det lär gå åt 70 000 krokusblommor till ett kilo saffran. Tänkvärt. Många skövlade blomsterängar i våra saffransbullar skulle man kunna säga. 1722 tycks vara det år då krokusen för första gången nämns i den svenska litteraturen: Den svenske lust- örte och trädgården av J. Ahlich.

 2. Jinge skriver:

  Rosor? :P

 3. Björn Nilsson skriver:

  Ska vi satsa på krokus som de mörkgula kanske, och vintergäck för den lilla blekgula gruppen på mittenbilden?

 4. Lasse skriver:

  Kråkan:

  Tack för lektionen, den behövdes. Vi kan säkert bli gäckade på våren ännu en tid, vad händer då med de här som redan kommit upp? Dör de?

 5. Nadia skriver:

  Så vackert, krokusen är alltid så gullig : )

  Lasse vissa burkar skydda sina tidiga blommor genom att täcka dem på kvällen och natten med lager av granris, torra löv etc.

 6. Ken skriver:

  Nä nu snöar det i Stavsnäs! Våren väntar.

 7. Ken skriver:

  Vi har fått 19 cm nysnö i Stavsnäs nu och Påskliljornas blad syns inte längre.

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string pPUvJH to the field below: