Dags att byta jaktbyte. Hittills har man jagat sjuka och arbetslösa vilket inte gett det förväntade resultatet därför att jaktbytena varit alltför få.

Nu framgår det att skatteverket hittat fuskare och bedragare där förespråkarna av fuskjakt nog inte förväntat att det skulle fuskas i den omfattning jägarna trott.

Nämligen i företagen. Den nyupptäckta men inte nya fuskmetoden går helt simpelt ut på att en företagare som vill köpa en ny platt-TV eller en stereoanläggning till sitt hem samarbetar med företaget som säljer prylen.

Företagaren ber helt enkelt sin kollega att i stället för att skriva sanningen på fakturan så uppger man att det som sålts är något köparen använder i sitt företag.

Köper företagaren en hembioanläggning så står det på fakturan i stället att han köpt en kopiator.

Vilket är fiffigt eftersom företagaren då kan göra avdrag för den utgiften. Hembioanläggningen betalas då till stor del av skattebetalarna.

Skatteverket har kontrollerat 760 företag och funnit att 600 av dem skrivit förfalskade fakturor. Det är en avsevärt större andel än de man funnit fuskat med sjukskrivningar eller vabbdagar.

Företagarfusket med falska fakturor har beräknats kostat skattebetalarna 79 miljoner, bara ett enda företag hade fuskat för 1,8 miljoner.

Fast man måste ge företagarna som låter skattebetalarna stå för den privata konsumtionen en eloge för sin smarthet.


De nya jaktbytena finns inte längre i skogen!

Det är givetvis fiffigt att ordna så att skattebetalarna griper in och gör att man som privatperson kan konsumera utan att betala vad det kostar och i stället vältra över kostnaden på skattebetalarna.

Sånt måste uppmuntras. Varför inte upplysa alla sjuka och arbetslösa att om de inte har råd att köpa dyra prylar så kan man ordna att det står något på kvittot som är avdragsgillt?

Det borde vara alla affärers skyldighet att upplysa alla konsumenter om hur man ska bete sig för att låta andra betala vad man köper. Alternativet är att fuskjägarna ställer in siktet på andra byten än hittills!

Varför ska bara företagare ha möjligheten att låta skattebetalarna betala för den privata konsumtionen? Andra ska ju nu bli jagade.

Det är orättvist!

Se DN, 1, SvD 1 2 och SdS.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Svar på “Nya jaktbyten i sikte”
  1. Björn Nilsson skriver:

    Om jag minns rätt var det samma sak redan under krisen i början av 90-talet. Några politiker, påhejade av naiva journalister, fick för sig att jättehålet i statsfinanserna kunde fyllas igen genom att man skulle samköra några dataregister och avslöja mängder med folk som fuskade till sig miljarder. Någon kanske man hittade men i stort sett blev det platt fall. Fuskare finns, men inte så många.

    Att handla för privatkonsumtion på firmans konto är också ett känt fenomen sedan länge. Tage Danielsson skrev en låt om det på sin tid. Är det inte tid att utnämna F-skattesedeln till Fusk-skattesedel? Det är givetvis kränkande för alla hederliga företagare, men om det är OK att jaga icke-företagare med blåslampa och misstänkliggöra dem hur som helst kan väl företagarna för balansens skull få sig en omgång också?

  2.  
Lämna ett svar

Please copy the string Hvp42j to the field below: