Ibland är det synd att man har bra minne, det kan förvirra en rätt rejält. Det är lugnare att inte minnas vad exempelvis politiker sagt för att locka väljare att rösta på dem.

Vi som varit med ett tag och minns tv-debatterna inför folkomröstningen huruvida vi borde gå med i EU eller inte kan bli rätt förvirrade när vi kommer ihåg vad Carl Bildt (M) och andra EU-förespråkare sa, nämligen att om vi bara gick med i EU så skulle vi minsann kunna påverka alla andra EU-länder att göra det som Sveriges kloka politiker sa åt dem att göra.

Det gick väl så där, kan vi konstatera nu när flyktingkrisen nått EU och svenska politiker av alla tänkbara färgsättningar med emfas meddelat att även de andra länderna i unionen måste dela på bördan och ställa upp och ta emot flyktingar. Har andra länders politiker vax i öronen så de inte hör vad svenska politiker säger åt dem?

Vi minns också vad både borgerliga politiker och representanter för näringslivet alltid sagt om globaliseringen. Att människor, varor, pengar och kapital fritt skulle kunna röra sig mellan jorden alla länder skulle ju innebära en aldrig tidigare skådad lycka. Konstigt nog verkar samma personer som alltid tidigare sjungit globaliseringens lov nu ha fått en tupp i halsen.

Till och med den regionala fria rörligheten i form av schengenavtalet tycks nu ha spelat ut sin roll som garanti för den fria rörligheten inom EU. Snarare är det nog schengenavtalets dödsryckningar vi ser utspelas framför våra ögon. Och Sverige, tillsammans med ex v Ungern, går i spetsen för att begrava snacket om den fria rörlighetens välsignelser.


… och i Palestina, Ukraina, Jemen, Syrien.
Vilka står näst på tur?

Nu byggs det europeiska murar i en aldrig tidigare sedd omfattning även om dagens murar är mer subtila och orsakar fler dödsfall än den som byggdes av sten och betong, men ack så effektiva för dem som står på fel sida.

Snart är det väl bara ägare till offentligt finansierade friskolor och vårdinrättningar som i namn av fri rörlighet kan fortsätta dra undan vinster de gjort på svenska skattebetalares pengar från beskattning med hänvisning till globalisering och fri rörlighet.

Alltid nått, som kärringen sa när hon klippte grisen.

./.

Andra bloggar om: , , , , ,

Lämna ett svar

Please copy the string cvUQVP to the field below: