Hur känner sig de som med hög och upprörd röst, med rätta, fördömt Stasis övervakning av den Östtyska befolkningen nu när det ena avslöjandet efter det andra presenteras om hur västvärldens befolkning övervakas av ”frihetens” hemland på jorden?

När ryssarna för många år sedan sköt ner ett Sydkoreanskt passagerarplan över Gula havet, med många döda som följd, i tron att det var ett amerikanskt spionplan kunde den som hängde med få en hint om USA:s avlyssningskapacitet.

Då kunde vi, en gång, i en nyhetssändning höra en inspelning där den ryske jaktflygspiloten triumferande utropade att han träffat målet och nu skulle återvända till sin bas. Det var nästan ett större avslöjande än att planet blivit nedskjutet. Plötsligt visade det sig att USA kunde lyssna på ryska militärplans radiokommunikation på andra sidan jorden, vilket förmodligen var ett misstag från USA:s sida.

När det nu avslöjas att USA och dess allierade avlyssnar både sina egna och andra länders medborgare finns alltså ingen anledning att förvånas.

Men litet förvånade har man ändå rätt att bli förvånad när det visar sig att vanliga civila företag som Skype och Microsoft i åratal hjälp den amerikanska underrättelsetjänsten att övervaka de som använder Skype för röstkommunikation och Microsofts brevprogram som Outlook och Hotmail.

Ändå är det förhållandevis tyst från just dem som ylat högst om Stasis numera historiska övervakning. Varför? Är det fult med övervakning i vissa fall och rätt och riktigt i andra fall beroende på i vilka länder övervakarna finns?

Att också Apple, Google, Facebook, och Yahoo också blivit avslöjade med fingrarna i syltburken torde i praktiken innebära att varje person som använder något program från dessa företag inte ska inbilla sig att kommunikationen med gamla mormor ska förväntas vara privat.

Att kommunicera med hjälp av Internet, oavsett hur och oavsett programvara är i praktiken detsamma som att skicka vykort. Vill någon läsa så går det bra utan större besvär. Det finns de som inbillar sig att kryptering skulle vara lösningen på problemet med den obefintliga personliga integriteten.

Haha!

./.

SvD, 1, DN, 1, 2, 3, 4, AB, 1, 2, SR, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Svar på “Ofrihet är frihet”
 1. Martin skriver:

  Heh, jo en och annan tokliberal finns det ju kvar. Men jag måste säga att det är skönt med alla desillusionerade liberaler i min omgivning. De har liksom inget att säga numera. Jag slipper långa invecklade haverist-kommentarer från liberaler på nätet, slipper läsa en-två skärmsidor om hur marknaden är perfekt och garanterar allas frihet och hur samhällsgemenskap är det värsta förtryck som finns, som svar på ett ganska försynt förslag om att vi kanske bör ha kontroll på skolan och vad våra barn lär sig.

  Massa liberaler trampar nu nihilismens kalla vatten, sedan ad hoc teori bygget de stod på raserats av verkligheten. De har två stränder de kan simma till, de kan söka sig till fascisterna eller de kan söka sig till de som söker ett samhälle byggt på en gemenskap.

 2. T Lindholm skriver:

  Ja, det känns olustigt och förnedrande när man läser om denna Medlöperi och Kryperi….
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article17100315.ab

 3. Lasse skriver:

  Martin:

  Samma har jag lagt märke till, många är förvånansvärt tysta numera. När man påminner dem om vad de sagt tidigare ser de ofta ut som de just svalt en citron. Jag tycker det är riktigt lustigt.

 4. Lasse skriver:

  Lindholm:

  Vi som förstått behöver inte känna olustighet, snarare tvärt om, men förnedrande är det att samhället går mot kollaps utan att det varit nödvändigt, utan bara för att folk inte förstår sitt eget bästa.

 5. H2 skriver:

  Helt rätt, inget att förvånas över. Var och en som varit inblandad i kommunikationsutrustning vet att kunderna sedan urminnes tider kräver möjlighet till avlyssning. Att teknikutvecklingen ger ”bättre” möjligheter är inte heller något att förvånas över.
  Inte heller är det förvånande att privata företag hjälper sitt hemland med information och teknologi. Företagen erbjuds fördelar som ”tack för hjälpen”.
  Avlyssnande utan orsak och domstolsbeslut anser jag vara felaktigt oavsett vilken organisation som utför den.
  När det gäller Stasis spioneri så handlade den till största delen om att straffa egna medborgare som hade en avvikande uppfattning samt att försvåra för dessa att lämna en diktatur.

 6. micke skriver:

  USA (för vilket SK var och är en lydregim) hade äventyrat planets passagerare och besättning eftersom spionutrustning och kameror var installerade ombord samt att planet avsiktligen flög in över Sovjetiskt luftrum för CIA´s räkning. Uppenbarligen tyckte SK att det var värt risken…

  Amerikanarna på mördarskeppet som mycket väl visste att de sköt ner ett Iranskt passagerarplan med överväldigande delen barn ombord på väg till Abu Dabi skall enligt uppgift ha jublat när dockor kläder och likdelar regnade ner över Persiska viken, indoktrinering kan ha förödande konsekvenser på det mänskliga psyket. Mest jublade dock deras israeliska uppdragsgivare för vilkas räkning USA ständigt krigar i regionen. Tilläggas kan att ingen inom den amerikanska regimen har bett om ursäkt…

 7. Lasse skriver:

  micke:

  Jag har aldrig hört talas om att det fanns spionutrustning ombord på det Sydkoreanska planet. Det tror jag heller inte det fanns. Däremot brukade ett amerikanskt spionplan flyga bakom de Sydkoreanska planen i dess radarskugga. Så USA utnyttjade passagerarplanet utan att koreanerna eller planens passagerare visste något. Det är heller inte känt att spionplanet flög bakom just det här planet, men det är egentligen inte intressant, utan det intressanta är vad ryssarna hade anledning att tro utifrån vad de visste och trodde var fallet.

  Jo, vi kommer ihåg vad som hände i Persiska viken, förfärligt!

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string t5RaVg to the field below: