Alltför många tillåtna vapen finns redan i landet. Stoppa de olagliga redan vid gränsen.

Nu pratar alla om de många dödsskjutningarna i Malmö. Varför nu, när det är försent? Varför lyssnade man inte till de röster som redan tidigt, när det fortfarande fanns möjligheter att stoppa eländet, varnade för vad som komma skulle?

Talesättet om tillgång och efterfrågan gäller också vapen. Med god tillgång på vapen kommer fler att skaffa sig dem. Även om det är olagligt. Och det leder givetvis till att de också används. Annars fanns det ju ingen orsak att skaffa dem.

Landet med mest till gång till vapen av alla de sorter, knivar till atombomber, är också det land som är mest inblandat i krig. Alltså USA.

De som inbillar sig att man vill ha vapen för att försvara sig mot angripare har inte förstått mycket. Vapen ledar alltid till större osäkerhet för vapeninnehavaren. Och det alldeles oavsett det är ett land eller en privatperson.

Det fanns många röster som varnade för att antalet olagliga handeldvapen skulle öka lavinartat när vi gick med i EU. Det innebar öppnare gränser och färre tullare. Risken åka fast med olagliga varor, som vapen, när man åkte in i landet minskade påtagligt.

Det är resultatet av den fria rörligheten och öppnare gränser utan tullkontroller vi nu ser resultatet av i Malmö.

Jag säger inte att gränserna skulle stängas eller passager försvåras, men nog kunde det vara bara med lika många tullare som innan EU. Finns en risk att bli upptäckt med olagliga varor vid en gränspassage kanske de som tar in olagliga vapen i landet tänker sig för åtminstone en gång extra.


Så sant som det är sagt. Varken till vanliga krig eller gangsterkrig.

Nu finns inte ens risken och därför är det självklart att antalet olagliga vapen ökar, och därmed antalet skadade och dödade av skottskador.

Öka gränskontrollerna.

./.

DN, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, 3, AB, SVT, 1, 2, 3, Skånskan, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Svar på “Öka gränskontrollerna”
 1. Dangerous Beans skriver:

  Jag tycker nog att det vore bättre om vi hade ett socialt skyddsnät så att folk slapp gå med i gäng för sin försörjning. *bang! bang! my baby shot me down…*

 2. Lasse skriver:

  Beans:

  Absolut vore det bättre.

 3. Jan Wiklund skriver:

  Och ännu bättre vore det med ordentliga jobb som man kunde se nån framtid i. Med 8% arbetslöshet, och 25% ungdomsarbetslöshet, är det alltför många unga som bara ser kriminella karriärer som realistiska.

  Vi har en bubbelekonomi som ser produktiva investeringar som en onödig omväg för profitskapandet. Detta är inget ovanligt i kapitalismens historia. Det hade vi ca 1770-1790, ca 1830-1850, ca 1875-1895 och ca 1920-1940 också. Då krävdes det folkresningar för att få stopp på det (kolla slutdatumen så ser du vilka).

  Nu har vi bara haft folkresningar i Sydamerika och i någon mån Indien, där också en hel del investeringar har skett. Men inte i Europa. Så där går det som det går.

 4. H2 skriver:

  Det finns ju ingen gräns mellan Malmö och andra svenska städer. Lite underligt att dom stannar kvar i Malmö

 5. Lasse skriver:

  Jan:

  Just det, vill man göra något åt våldet ska man se till att ordna jobb. Inget kommer att lösas med en ungdomsarbetslöshet på över 20 procent.

 6. Farbror Nilsson skriver:

  Är det vapenexporten ni diskuterar..
  Då håller jag med, den borde förbjudas omgående!

 7. Mr. Bonde skriver:

  Farbror Nilsson… Om inte Svensk industri säljer vapnen gör någon annan det. Vi missar kunskapen, jobben och inkomster till vården mm. Även bilar eller lastbilar kan frakta vapen och soldater eller tom. köra över folk och döda dem.
  Världen är tyvärr ingen idyll….

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string 2UjtBh to the field below: