De flesta svenskar känner till det brittiska jaktflygplanet Spitfire. Många, för att inte säga de flesta, anser nog att det var Spitfire som besegrade tyska Luftwaffe. Ändå var det sovetiska Yak 9 som besegrade det tyska flygvapnet under WW2.

Efter kriget köpte Sverige in ett antal Spitfire P.R. XIX som hos oss fick beteckningen S 31 avsett för spaningsuppdrag. Men vad skulle planet spana efter nu när kriget var slut? Givetvis mot Sovjetunionen.

Man satte upp nya spaningsflottiljer, en av de största hamnade på F 11 i Nyköping där man fick elva stycken av det nya spaningsplanet. Piloten Ingemar Wängström började med flera överflygningar för lodfotografering av den Sovjetiska hamnen Liepaja i Lettland. Vilket alltså innebar kränkning av Sovjets territorium.

Senare flög han över de Sovjetiska öarna Ösel och Dagö för att försöka hitta de obefintliga ryska raketuppskjutningsramperna som det i Sverige gick många rykten om i sann rysskräcksanda. Givetvis hittades ingenting eftersom ryska raketramper de facto inte existerade annat än i svenska militära hjärnor.

Denne svenske hjältepilot i sin Spitfire med kameror från USA flög också ett tiotal flygningar över Gdynia, Swinemünde, Kaliningrad, Svetlogorsk och Klaipeda, samt andra ännu hemligstämplade mål i Sovjetunionen.

Det sattes också upp en spaningsdivision på F 21 i Luleå, vars uppgifter var att utan tillstånd flyga över Finland och fotografera i norra Sovjetunionen.
Den 22 september målades de svenska nationsbeteckningarna på en S 31 över med svart färg och piloten klädde sig i civila kläder under sin flygoverall och fick ett falsk ryskt pass i händelse av fallskärmshopp över Sovjetiskt område. Sedan bar det av mot Sovjet.

Planet upptäcktes av den finska luftbevakningen med klarade sig undan och fortsatte till sitt mål Kandalaksja i Sovjet. Det svenska spaningsplanet blev upptäckt av det Sovjetiska luftförsvaret och förföljt av tre ryska jaktplan, troligen de nya Mig-15, men klarade sig undan.

Resultatet borde varit förväntat. Inte heller här kunde de svenska militärerna hitta några tecken på Sovjetiska raketramper eller tecken på aggression mot vare sig Finland eller Sverige.


Typisk svensk spion som spanar mot Ryssland
före det svenska spionflygets tidevarv.

I stället började svenskarna planera för nya spaningar över Murmansk där den Sovjetiska ishavsflottan byggdes ut i stor omfattning.

Man planerade två alternativ 1: Murmansk-Polyarnoye och 2: Murmansk-Rosta över Tyuvaviken, Vayengaviken och Grasnayaviken.

Nu hade dock en och annan höjdare inom militären fått kalla fötter, speciellt som man inte fått godkännande av regeringen. Flygningarna avbröts, inte minst för man var rädd för finnarnas reaktion på de olagliga överflygningarna av finsk territorium. Tänk om Finland sköt ner ett svenskt spaningsplan över finskt territorium, vilken skandal det skulle vara.

I Ryssland var dock måttet rågat. Vilket senare visade sig nordost om Gotland.

Spionflygaren Ingemar Wängström slutade som spionflygare och övergick till fårskötsel.

./.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Lämna ett svar

Please copy the string uWKvOg to the field below: