Den som kan historien blir numera litet förvånad när man hör kritiken mot dem som kritiserar Israels politik mot sina grannar.

Numera heter det att de som kritiserar Israels krig, mördande, bombande och bosättningspolitik på ockuperad mark är antisemiter.

Israels så kallade vänner påstår allt som oftast att vänstern tack vare sin
kritik av Israels politik gentemot sina palestinska grannar är antisemitisk.
Vilket givetvis inte är sant.

På 30-talet var det endast vänstern som bekämpade nazismen och dess hat mot judar. Det var vänstern som stod upp för de mänskliga rättigheterna både i Tyskland och här hemma.

Den politiska inriktning i Sverige som nu försvarar Israels agerande i Gaza är densamma som den som under kriget inte protesterade mot judeutrotningen i Tyskland. Samtidigt som man satte de som försvarade de mänskliga rättigheterna i läger.

Vi bör inte glömma bort att det var på Svenskt initiativ som Tyskland införde ett stort ”J” i judars pass.

Orsaken till det svenska kravet var att man redan vid gränsen skulle kunna avvisa flyende judar och skicka tillbaka dem till en säker död i de tyska förintelselägren.

Hade dagens skribenter i Sydsvenskan kritiserat det på den tiden? Svaret är nej, det hade de med säkerhet inte gjort. Då var det nämligen bara vänstern som stod upp för de mänskliga rättigheterna.

Samma vänster som nu blir beskylld för antisemitism när de kritiserar Israel som bryter mot krigets lagar och folkrätten.

Att ett antal skribenter i Sydsvenska Dagbladet inte kan skilja på berättigad kritik av bombfällning mot civila och antisemitism är skrämmande.

Deras artikel har dock en, säger en, korrekt slutsats, nämligen att det behövs kunskap och konsekvent hållning mot rasistiska, antisemitiska och islamofoba budskap och handlingar.

Tipset till dem måste bli att ta reda på vilka som stod upp för det de efterlyser redan på 30-talet.

Samma personer gör det nämligen nu också!

Läs Sydsvenskans artikel, SvD.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Svar på “Okunniga skribenter i Sydsvenskan”
 1. DanielB skriver:

  ”På 30-talet var det endast vänstern som bekämpade nazismen och dess hat mot judar. Det var vänstern som stod upp för de mänskliga rättigheterna både i Tyskland och här hemma.”

  Den som kan historien aktar sig också för att nämna orden ”vänster”, ”mänskliga rättigheter” och ”trettiotalet” i samma mening. I Ukraina resulterade den stenhårda kollektiviseringspolitiken att miljoner människor svalt ihjäl, i Ryssland rasade den Röda Terrorn med avrättningar och deporteringar till koncentrationsläger, och hemma i Sverige steriliserades det friskt bland samhällets olycksbarn..

  Du glömmer för övrigt att både liberaler och konservativa motsatte sig nazismens framväxt i Tyskland, men man gjorde det inte genom slagsmål på gatorna. Nazismen var för övrigt en bred folkrörelse som hämtade sympatisörer från alla samhällsklasser och inte något högerfenomen.

 2. Lasse skriver:

  DanielB

  Har vänstern försvarat svält?
  Liberaler och konservativa motsatte sig aldrig nazismen när den var aktuell. Däremot blev det annat ljud i skällan senare.
  Får man tro högerkrafterna nu så vara det just högern som ville utsätta apartheidregimen i Sydafrika för handlesblockad, trots att det vara tvärt om.
  Historieförfalskning är högerns och konservatismens favoritämne.

 3. Mikael skriver:

  Några av de mest kritiska røsterna mot Nazismen kom væl ændå från Liberalt håll. Eller du håller på med någon revision av vår historia?

 4. DanielB skriver:

  ”Har vänstern försvarat svält?”
  1932-33 svalt miljoner människor ihjäl I Ukrainska SSSR till följd av kommunistpartiets forcerade kollektivisering av jordbruket. Katastrofen går under namnet Holodomor och anses av många historiker ha varit en medveten bestraffning av Ukraina från kommunistpartiets sida. En parallell går att dra till ”det stora språnget” i Kina 1958-61 som också orsakade massvält och miljoner döda.
  ”Liberaler och konservativa motsatte sig aldrig nazismen när den var aktuell”. Till svar räcker det med att betrakta Folkpartiets valaffisch från 1936 där en man ses borsta bort både svastikor och hammare & skäror med en kvast. Och vänstern, är den så rumsren i sammanhanget? Mussolini, Il Duce, vad höll han på med innan han blev fascist? Jo, han representerade vänsterflygeln i Italienska socialistpartiet..
  Jag tycker för övrigt att du bör vara lite försiktig med att kalla meningsmotståndare historieförfalskare. Du har tydligen sett sanningen, och den stavas socialism. Bli inte för bländad bara.

 5. Lasse skriver:

  Mikael:

  Jodå, det fanns röster mot nazismen även i de liberala leden, en av de mest kända är Torgny Segerstedt, som jag skrivit om i den här bloggposten: http://fotolasse.se/index.php/samhalle/torgny-segerstedt-hade-behovts-i-goteborg-nu.htm
  Men undantag fanns överallt. Det saken gäller är det övergripande, och då hade högerkrafterna och liberalerna inte mycket att skryta med efter Hitlers fall. De enda som på allvar bekämpade nazismen och judeförföljerserna var – vänstern!

 6. Lasse skriver:

  DanielB:

  Det finns också valaffischer från Tyskland vid samma tid där socialdemokraterna är emot nazisterna. Men när det kom till kritan bekämpade de inte nazismen speciellt mycket, hade de gjort det hade nassarna aldrig kommit till makten. Så en och annan affisch säger ingenting.

 7. Kalle skriver:

  Jarå Lasse, vänstern har haft rätt för och måste därmed ha rätt nu med – HELT rätt dessutom. Och så kommer det fortsätta vara för all framtid; ve den som motsätter sig detta faktum. Ja.

 8. Gertkvist skriver:

  Vad vill Lasse egentligen uppnå med detta inlägg? Bevisa att Jinge inte alls skriver om Den Stora Judiska Konspirationen på sin blogg? Bevisa att Ohly inte alls sagt sig följa Jinges blogg? Eller att Ohly och Jinge är oangripbara på grund av vad Lasse påstår hände under 30-talet?

 9. Lasse Thn skriver:

  Varfför skulle det behövas bevisas att Ohly inte sagt sig följa Jinges blogg?

 10. Kaj Raving skriver:

  Vad vill Gertkvist egentligen uppnå med sin kommentar. När nämns egentligen Jinge och Ohly i inlägget? Handlar allt månne bara om en stor islamistisk vänsterkonspiration!? Menar möjligen Gertkvist att Ohly och Jinge egentligen är nazister? När får vi den spännande fortsättningen?

 11. Lasse skriver:

  Kaj:

  Jo, vissa kommentarer är helt obegripliga. De visar väl mest att den som kommenterar inte har vidare läsförstelse.

 12. Bernt skriver:

  Totalt felaktig historia.

  Kommunister på 30-talet var rätt ordentligt Moskva-trogna (t.o.m. mer än allt stöd som VPK fick ända fram till murens fall). Sovjet hade ett stort, stort militärt samarbete under täcket med Nazi-tyskland — som Tyskland hade stor nytta av, beroende på begränsningar med 1a Världskrigs-freden (jag tror Ryssland t.o.m. har erkänt existensen av Molotov-Ribbentrop pakten?)

  Skickade inte Sovjet t.o.m. tillbaka en del tyska kommunister, för att visa sin goda vilja?

 13. Lasse skriver:

  Bernt:

  Har Ryssland någonsin förnekat Mlotov-Ribbentorppakten? Vad som däremot inte brukar framgå är varför pakten alls ingick. Ta reda på det och bli överraskad.
  Barbara Tuchman, och andra kända historiker, menar att första världskriget förlängdes med två är på grund av Sveriges malmexport till Tyskland. Andra världskriget anses ha förlängts med ett år av samma skäl.
  Sverige lät 2 600 000 fullt krigsutrustade soldater resa genom Sverige för att nå östfronten.
  Vänstern splittrades just på grund av frågan om Moskvatroheten.

 14.  
Lämna ett svar

Please copy the string tBGWdL to the field below: