Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas, nämligen att vi numera har fått ett korrumperat samhälle. När DN idag redovisar vad friskolereformen inneburit för den ökande korruptionen är det egentligen ingen nyhet.

Det är litet lattjo att vi svenskar kallar privatskolor för friskolor, det kan väl tänkas bero på att alltför många inser vad privatiseringar av offentliga verksamheter innebär i praktiken. Nämligen korruption, ojusta metoder och skumma affärsplaner utan insyn.

Det var få som blev riktigt upprörda när Täby kommun sålde ut sin kommunala gymnasieskola praktiskt taget gratis. Så går det till när moderater styr, vi behöver bara påminna oss vårdcentralen Serafen som såldes för 695 000 kronor trots att den var värd ca 20 miljoner. Det är korruption! Men vad är annat att vänta när landstinget styrdes av Filippa Reinfeldt (M).

Nu får vi läsa om att privatskolorna (friskolorna) ger sina elever högre betyg än vad elevens resultat från de nationella proven borde innebära, och ändå visar det sig att de privata skolorna är ”snällare” när de rättar sina elevers nationella prov än man är på de kommunala skolorna.

Redan flera år sedan skrevs det om att privata skolor lockade elever, och därmed skolpengar, med högre betyg än vad som kunde motiveras med elevernas resultat.

Så Skolinspektionens slutlednings om varför betygen skiljer sig åt mellan privat- och kommunala skolor är inte förvånande.

Numera är ju också kommunala skolor ekonomiskt beroende av antalet elever så vi kan givetvis räkna med att betygen också i dessa skolor på sikt kommer att gå upp. Det enda som inte verkar stiga är elevernas kunskaper. Men vem kan förvånas över det när högste rektor är en avdankad major.

Borde vi fundera över om läkarna på de privata vårdcentralerna också känner sig tvingade att ta till korruption för att få pengar till sin privata arbetsgivare. Vi vet att i landsting med många privata vårdcentraler är utskrivningen av antibiotika mer än vad som borde vara motiverat.

Vi vet att privata vårdcentraler gärna tar sig an enkla sjukdomsfall som tar kort tid medan man gärna skickar mer komplicerade sjukdomsfall till den offentliga vården. Det är de lätta fallen man tjänar pengar på, svårare fall är inte lika lönsamma.

Hur ska då svensk folket undvika att öka korruptionen? Ja, en bra metod är att kalla saker och ting vid deras rätta namn. Omskrivningar är till för att dölja sanningen:

En friskola är en privatskola!

./.

DN, 1, 2, AB, 2, 3, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SMP, 1, SR, 1, HP, Motvallsbloggen, Moteld

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Svar på “Önskesamhället?”
 1. Kurt skriver:

  Att de skapar betygsinflation är bara en del av problemet. De inriktar ju undervisningen för att skapa maximal vinst åt ägarna. Och för att få det så delar de inte bara ut glädjebetyg, utan undervisningen inriktas också på att eleverna skall göra bra ifrån sig på nationella prov, och det är inte kunskap att sitta och traggla gamla årgångar av nationella prov.

  Sveriges Radios programserie ”Väljarnas vård” visade hur patienterna behandlas i den privata vården, där de vårdas efter en prislista.

 2. Kerstin skriver:

  Eller: En ”friskola” är en skattefinansierad privatskola.

 3. Martin skriver:

  Rekommenderar William S. Burroughs bok ”Junkie”. Där får man lära sig om tekniker för att få tag i sina droger, en av de vanligaste teknikerna i USA och numera i Sverige, är så kallad ”Doctor shopping”. Man kuskar alltså runt bland ett gäng privata läkare tills man hittar en som inte är så noga med undersökning och receptblocket. En dags jagande så har du 100 amfetamintabletter och 30 benzo helt lagligt till subventionerat pris.

  Men korruptionen är tämligen omfattande i vårt land även inom privat sektor. Jag sa till min kompanjon att om vi startar ett till företag så skall vi göra rätt, knalla in på banken, ta sig förbi de lägre tjänstemännen (lätt gjort) och sedan in till kontorets chef, muta honom och knalla därifrån med ett lån på ett par nytryckta miljoner och rivstarta firman. Vi körde den hederliga vägen och den är jävligt lång. Fördelen med den hederliga vägen är att man inte behöver ha så mycket relationer med ohederliga jävlar, även om de inte går att eliminera helt.

  Att kalla det frihet är för att man inte avser verklig frihet, alltså barbari. Det där med frihet handlar om att makthavare avsvär sig ansvaret för skola, vård och omsorg, de skjuter över ansvaret på dig att välja rätt och de blir därmed fria från ansvar. Förut var politiker tvingade att tillhandahålla god skola, vård och omsorg till alla, de hade ansvaret och deras huvud var det som rullade om det inte gick rätt till. Nu har de dock lyckats sälja sitt ansvar till en hel hord medelklassidioter som tror att det är de som blir ”fria” av att ta över politikernas ansvar. Genialiteten i att sälja sitt ansvar till en annan att axla och få pröjs för det är helt enkelt beundransvärd, hur man kan sälja det med ett ”straight face” övergår mitt förstånd, botox kanske?

 4. Jan Wiklund skriver:

  Felet med Björklund är väl inte att han är major. Klassiska majorer hade i alla fall en föreställning om att samhället var mer värt än ett antal individer. Felet med honom är att han är liberal och tror att man kan köpa och sälja sig till allting. Egentligen en djupt dysfunktionell tro oavsett om man är major eller statsråd.

 5. Lasse skriver:

  Jan:

  Både major och liberal!
  Dubbelfel med andra ord.

 6. Lasse skriver:

  Martin:

  Ack så rätt du har.

  Jag gillar ”sälja sitt ansvar till en hel hord medelklassidioter som tror att det är de som blir ”fria” av att ta över politikernas ansvar” för precis så är det givetvis. Man får skylla sig själv om det går fel för en själv.

 7. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Just det, skattebetalarna står för kalaset som de alltid gjort, skillnaden nu är att vi ser till att ge vinster till spekulanter.

 8. Martin skriver:

  Sen är det ju det här:
  Barn är inte föräldrars egendom! De skall erbjudas en bra skola oavsett deras föräldrars religion, sociala ställning, inkomster eller plats deras föräldrar bor i landet! Barnen väljer inte sina föräldrar, alla barns rätt till en god utbildning går för föräldrars intressen!

 9. Björn Nilsson skriver:

  Martin, vad mutar du bankdirren med? Att en del av lånet går tillbaka till dennes privata bankkonto?

 10. Martin skriver:

  Björn,
  det är två saker man kan muta med, det är aktier och cash (eventuellt tjänster oxå). Ju, bättre upplägg du har för företaget, desto mindre del av mutan måste bestå av direkta kontanta medel och en större andel kan ges som aktier.

  Men man skall researcha varje mutkolv för sig, kolla upp deras släkts olika innehav, deras olika bolags innehav och affärer. Så kan man få reda på vad de föredrar.

  Är det pengar för en window-dressing inför en introduktion eller liknande så att aktier snabbt ger utdelning så blir det billigt iom mindre förskott.

 11.  
Lämna ett svar

Please copy the string 3he0QB to the field below: