Nu måste man nog beteckna de tillstånd som råder i Libyen som krigstillstånd. Men hur ska man beteckna tillståndet i Irak?

Många i västvärlden blev väldigt upprymda och glada när folken i Tunisien och Egypten gjorde revolution, om man nu kan kalla det för en sådan, och tvingade bort sina diktatorer från makten. Huruvida detta är verklighet i Egypten återstår fortfarande att få svar på.

Det är säkert många som också hoppas att Libyens diktator Gaddafi ska falla och folket få den frihet de är väl värda. Frågan är bara vad som kommer istället? Kommer väst (läs: USA) att ex v acceptera vilken regim som helst bara den är demokratisk? Det är nog tveksamt med tanke på att landet har stora oljetillgångar.

De folkliga upproren vi nu ser är ju en följd av sen spridningseffekt utifrån att det tunisiska folket lyckades slänga ut sin diktator. Kan de, kan vi, tycks det resoneras. Med all rätt.

Det har ju varit en och annan upprorsunge både i Algeriet, Marocko och i Jemen. Vi vår väl se hur det går. Hoppas kan man

ju alltid. Marockanerna borde uppmuntras till demokrati, för då finns det förhoppning att landets ockupation av Västsahara kanske upphör.

Det senaste landet där det tycks kunna hända något är Irak.

Där har idag samlats tusentals människor i demonstrationer runt om i landet. Det har blivit en ”vredens dag” och makthavarna har mycket riktigt reagerat precis som förväntat; minst sju människor har dödats.
Många har blivit skadade.

Nu återstår dock frågan om västvärldens makthavare också önskar att folket i Irak så få bestämma sin egen framtid? Det är nog mer tveksamt.

Det lustiga är att Iraks premiärminister har precis samma lösning på folkets protester som i Gaddafi i Libyen, nämligen en uppmaning att demonstranterna ska stanna hemma. Dessutom har han exakt samma förklaring till folks vrede, nämligen att det är al-Qaida som lurat folk att gå ut och protestera mot makten.

Vad säger Carl Bildt om det?

AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 1, 2, 3, 4, Exp, 1, 2, 3, Dagen, 1, 2, SVT, 1, 2, 3, 4, SR, GP, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Please copy the string 0rS0fI to the field below: