Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har skrivit en utmärkt artikel om polisens utredningar i Kevin- Quick- och Palmeutredningarna och vikten av att ställa motfrågor och att inte vara så djädra tvärsäker att man inte ser skogen för alla träd.

Han har helt rätt i sin analys, men han missar en väsentlig sak.

Wolodarski glömmer en högst lika viktig sak, nämligen att samma resonemang borde gälla även när DN skriver om Ryssland.

Varför ställer inte DN de rätta motfrågorna när de skriver det påstådda hotet från Ryssland? Det må gälla både Sovjetiska och Ryska miniubåtar. Det påstådda invasionshotet mot Gotland och den svenska militärens påstående att lagringen av några gasrör i Slite hamn skulle kunna innebära ett hot från Ryssland mot Gotland. Eller att några ryska flygplan öster om Gotska sandön i själva verket var en övning för bomba Stockholm.

Det måste tillåtas, som Peter Wolodarski så riktigt påpekar ”vi måste orka ställa de svåra motfrågorna, hela tiden.” att ställa även motfrågor om DN:s påståenden om ryska hot mot Sverige utan att bli beskylld för att vara Putinkramare.

När DN chefredaktör skriver att det är ”bristerna som ska fram i offentlighetens ljus” så kanske han skulle införa det på DN även när svensk militär blåljuger om ryska kränkningar och hot mot vårt land. Men det kanske kräver handbojor på tidningens störste russofob, nämligen Mikael Holmström som tycks ha fått fria händer när det gäller att skriva lögner om ryskt hot, ubåtar och spioneri mot vårt land.

Motfrågor är aldrig fel, synd bara att Peter Wolodarski inte tycks inse det när det gäller ett av våra grannländer, tillika det land som räddade hans tidnings ägare från att hamna i Förintelsen.

Hur var det nu med bjälken och grandet?


Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har en del att lära om hur man bedriver seriös journalistik. Att kräva motfrågor av andra än journalister på Dagens Nyheter är inte seriöst, inte ens om man gör det i Sveriges största dagstidning.
Journalistik är inte att bekräfta den egna uppfattningen vare sig det gäller svenska rättsskandaler eller påstådda hot och gränskränkningar från Ryssland.

./.

2 Svar på “Oseriös tvärsäkerhet i Dagens Nyheter”
  1. Pennan frågade skriver:

    Kan Peter Wolodarski skiva? Det är nyhet för många.

  2. Thomas skriver:

    Det är en svår fråga. Tack för en så stor artikel för läsning.

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string WIz0f9 to the field below: