Framtidens spekulationsobjekt i främmande
länder både för Kina och Sverige.

Har Svenska Dagbladets journalist Jonas Fröberg egentligen fattat någonting av vad som händer i världen? Troligen inte med tanke på hans så kallade ”analys” i dagens tidning.

Jonas Fröbergs ”analys” inleds med påståendet att ”Kina siktar mot världsherravälde”. Har han helt missat vad USA siktar på? Han frågar sig också om vi får ” ett nytt Himmelska fridens torg”. Har han inte förstått att det har vi redan fått i både Irak, Libyen och Afghanistan, fast den här gången var det inte Kina som var den skyldige.

Han påstår också, säkert med större sannolikhet, att ”Kina kopplar greppet om världsekonomin”, vilket om det är sant är rätt lustigt med tanke på vad vi alltid fått höra kommunistländers oförmåga att hantera ekonomi. Skulle han analys i den delen vara sann så är ju kapitalismen förloraren. Vilket nog fler och fler håller på att upptäcka.

Det måste vara litet av en chock för SvD:s många moderata läsare att få läsa att USA, kapitalismens hemort på jorden, är beroende av Kina för att kunna betala räntorna på sin statsskuld. Världen största kapitalistland beroende av värdens största kommunistland! Jojo, så det kan gå!

Jag kommer ihåg Volvochefen Pehr Gyllenhammars suck på 70-talet när han fick frågan om det inte var dags att börja sälja Volvobilar i Kina med tanke att där borde marknaden vara jättestor.

– Jo, men den dagen kineserna börjar köpa bilar kommer de också att tillverka dem själva, suckade han.

Tänk om han anat att hans företag skulle bli kinesiskt?

Det fanns en tid när européerna åkte runt jorden och betedde sig som svin. Ockuperade, mördade och förde krig, ja utrotningskrig, för att komma över begärliga naturrikedomar. Det har kommit att kallas för kolonialism och innebar i praktiken en våldsregim utan motstycke över främmande folk.

Nu är det Kinas tur. Skillnaden är att nu är det inte våld som gäller utan köpkraft. Kineserna åker runt i världen och köper upp så mycket naturrikedomar de kan komma över. Å andra sidan gör svenskar det också. Lundin Oil är ett exempel.

För att inte tala om svenska företag som köper upp så mycket åkermark de kan komma över i forna Sovjet och Ukraina och andra östländer. Livsmedelsspekulation är framtiden om man vill tjäna pengar utan ansträngning. Det vet både svenskar och kineser.

Jonas Fröberg avslutar sin ”analys” med att fråga sig vad som händer om folket i Kina plötsligt går ut på gatorna och demonstrerar för demokrati? Tja, Kina får väl göra som USA:s valspråk var i Latinamerika när folken där demonstrerade för demokrati – döda, döda, döda!

Alla förebilder är inte bra.

———————————————————————————————————————————-

För övrigt bör alla titta på fyra filmer hos Kerstin på Motvallsbloggen.

SvD, 1, 2, DN, 1, AB, 1, GP

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Please copy the string ISPOTd to the field below: