Det är mycket pang-pang i dessa dagar. Vi matas om nya skjutningar i stort sett varje dag. Det sägs pågå gängkrig och eventuella vittnen till pang-pangandet är, kanske på goda grunder, livrädda och vägrar i många fall att vittna om vad man vet.

Håller rättssamhället på att ruttna sönder inifrån?

Antalet gated community, alltså bostadsområden omgivna av staket, ökar och plötsligt är tidigare allmännyttiga bostäder som sålts ut omgivna av staket när de blivit omvandlade till bostadsrätter. Det tyder på en sak, nämligen att människorna har blivit räddare. När tilliten i samhället minskar blir vi alla förlorare vare sig vi bor bakom järnstaket eller inte.

Varför ökar antalet skjutningar?

En orsak är naturligtvis de öppna gränserna och minskningen av tullens kontroller, det har helt enkelt blivit lättare att ta in vapen, dessutom mer riskfritt. En annan avgörande faktor är de ökande ekonomiska klyftorna i samhället.

Om detta har forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett skrivit i den mycket läsvärda rapporten ”Jämlikhetsanden” . I kapitlet ”Våld – att vinna respekt” framgår med all önskvärd tydlighet att ju större inkomstskillnader i samhället ju fler mord och ökat våld.


Diagram från 2007 som visar att ju större ekonomiska skillnader ett samhälle har ju fler mord. Sverige ligger bra till, men frågan är var Sverige ligger idag sedan klyftorna ökat genom jobbskatteavdrag, utförsäljningar och privatiseringar av offentlig verksamhet.

Lösningen är alltså enkel: Ökad jämlikhet. De som är emot minskade ekonomiska klyftor är i praktiken för fler mord och mer våld.

Så enkelt är det!

./.

3 Svar på “Pang-pang”
 1. Miikka skriver:

  Hehe… Teorier faller så fort finnarnas data laggs till. Typiskt finnar… Hehe.

 2. Lasse skriver:

  Miikka:

  ?

 3. Miikka skriver:

  Ja om man studerar grafen ovan sa ser man allt faller in som presenterat tills man ser Finland. Låg inkomst skillnad men hogt antal mord. Finnarna och Portugal samt Singapore tar och fornstor den fina symmetrin i din graf.

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string Nl1XWc to the field below: