Varslen om uppsägningar står som spön i backen. Det finns de som tror att arbetslösheten kommer att öka med över hundratusen personer, eller till och med fler. Vad är då lösningen?

Ja, en lösning vore kanske att regeringen prövar sin egen medicin. Sänk arbetslöshetskassan ännu mer, eller ta bort den helt.

Får man tro de borgerliga tänkarna så skapar sänkt a-kassa fler jobb och hindrar folk från att gå och inte göra någonting. Alltså borde ju lösningen vara att dra in a-kassan helt.

Fast jag tvivlar faktiskt på att regeringen längre tror på sin egen medicin. Det är nämligen skillnad på att göra populistiska utspel och verkligheten. Och fullt så dumma som man skulle kunna tro av deras recept på minskad arbetslöshet är de nog inte.

Regeringen inser nog att folk inte längre går på mer populistiskt dösnack. Inte minst nu när det är uppenbart för alla att regeringens medicin mot arbetslöshet egentligen inte är annat än placebo.

Regeringen borde lyssna på Internationella Valutafonden, åtminstone tillfälligt, som även de bytt fot och nu inser att låg a-kassa är fel medicin. IMF rekommenderar nu höjda a-kasseersättningar.

Alltså tvärtemot vad vår regeringen tror är lösningen.

Nu duger det inte längre med placebo, nu måste det till medicin som fungerar för att hejda arbetslösheten. Frågan är om regeringen inser det? Jag misstänker att snart är det bara regeringen som tror att sockerpiller fungerar.

Skattesänkningar behöver inte leda till ökad efterfrågan, som borgerliga politiker envist hävdar. Det är lika troligt att de leder till ökat sparande och då uteblir de effekter man vill uppnå.

Därför är riktade åtgärder mot de som mest behöver stöd betydligt effektivare. Höjd a-kassa kommer de som mest behöver stöd till del. De kan fortsätta att konsumera, vilket är den bästa medicinen för de företag som ser sina kunder sluta handla.

Företagen behöver inte sänkta skatter eller arbetsgivaravgifter. Hade det varit lösningen hade vi inte haft den situation vi nu befinner oss i. Företagen behöver kunder, det får de genom fördelningspolitik.

Reinfeldt, Borg och Olofsson borde inse att det visar på storhet att erkänna sina misstag.
Gör det innan verkligheten tvingar er.

DN, DN1, DN2, DN3, SvD, SvD1, SvD2, Dagen

Läs Kerstin om myglande minister, Hanna om hur du får information de behöver, Helena om en ledare, Jinge om rasism, Ilse-Marie om arbetsmiljö.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

18 Svar på “Placebo hjälper inte”
 1. ivar skriver:

  Väl rutet. Idén om att dra in a-kassan helt kanske skulle kommenteras av Bror Duktig själv.

 2. Marius skriver:

  Hej Lasse!

  Jo det är till och med bevisat om jag inte minns fel att lägre nivåer leder till lägre arbetslöshet. Ju svårare det är att vara arbetslös desto högre blir benägenheten till att tex testa nya yrke eller flytta. Inga konstigheter med det eller hur?

  Sen löser det ju inte hela arbetslösheten men jag tror inte det heller är tänkt så.

 3. Kalleballe skriver:

  Ja ja,

  vill kanske pepåka att a-kassa får man numera i 300 dagar,beroende på var man är med och hur.
  Det blir ca 80% vid försäkringar,brutto,av tidigare lön,annars mindre.

  Sedan träder det vanliga in dvs AMS-åtgätder och då går ersättningen snabbt ner mot 60% av diverse basbelopp som ligger vid ca 21.000/månad numera,brutto, Dvs 60% av ca 21.000= netto sisådär före skatt MAXIMALT.

  Var och en kan ju räkna själv. (Notera ordet MAXIMALT).

  Visst kan man leva på det.
  Om frugan jobbar.
  Om man inte har jättelån
  Om om om.

  I vilket fall så har man själv betalat via facket OCH skattesedeln.

  I övrigt är krisen ingen bristsjukdom utan en överproduktion av oanade mått, lite förenklat, samtidigt som tex sjukvården saknar personal.

  Snacka om obalans och bubblor och luftpengar!

  Vad göra?

  Ja, nästa Nobelpris står på spel.
  Elle skall vi döda Luther?
  Arbetsbrigader?
  Hacka och spade mot ärtsoppa?
  Hjälp åt normalbefolkningen så dom kan bo?

  ???

 4. Lasse skriver:

  Ivar:

  Tja, det sker nog aldrig, men få rman tro argumenteringen från valrörelsen så borde en helt indragen a-kassa lösa alla problem.

 5. Lasse skriver:

  Marius:

  Du minns fel!

 6. Lasse skriver:

  Kalle:

  Det är 80 procent av maximalt 18400 kronor. Tjänar man mer när man blir arbetslös blir ersättningen alltså mindre.

 7. Kerstin skriver:

  Dessutom försvinner en del av arbetslösheten här genom trollerier, vad jag förstår. Vilka är det som registreras som arbetslösa?

 8. Kerstin skriver:

  Sen kunde ju någon intelligent person tala om för regeringen, och för EU-kratin dessutom, att det inte hjälper att sänka arbetsgivaravgiften. Inget enda företag anställer folk som de anser sig inte ha nytta av, bara för att de får betala lite mindre i arbetsgivaravgift, lika lite som jag bestämmer i två portioner biff och potatis, om jag blir mätt på en, bara för att priset gått ner en krona. Som krisbot är detta förslag som att kasta pengar i sjön.

 9. Marius skriver:

  Nejdå varför skulle jag göra det? Mitt minne är mycket bra. Det kan mycket väl vara så att det var Assar Lindbeck som forskade i det.

 10. Kalleballe skriver:

  Lasse, du har rätt.
  Siffran är max 18400 x 60 % minus skatt. MAXIMALT.

  Blir man fet av det tro?

 11. Rikard Bergsten skriver:

  Lösningen kunde vara att låna medel istället för att ge a-kassa. Du får låna upp till 100% av din gamla lön men är återbetalningsskyldig på samma sätt som med studielån. Då finns den värmande filten när det blåser men ingen behöver betala för snyltande medelklasskärringar som vill förverkliga sig själva ;-)

 12. Lasse skriver:

  Marius:

  Men om han hade haft rätt hade vi inte befunnit oss i den situation vi nu befinner oss i.

 13. Lasse skriver:

  Kalle:

  Fet? Troligen inte, snarare smärt och smidig.

 14. Lasse skriver:

  Rikard:

  Tja, annars är det just lån som ställt till den nuvarande situationen. Släcker du bränder genom att hälla bensin på elden också?

 15. Marius skriver:

  Lasse: Varför skulle det vara så? Den pågående finanskrisen har väl allra mest påverkat den industri som går på export och inte i lika stor utsträckning den inhemska detaljhandeln.

  KalleBalle: Det finns gott om grupper i samhället som skulle bli feta på motsvarande ersättning. I stort sett alla som går på socialbidrag, arbetslösa på föräldraförsäkring, pensionärer,universitets studenter, oförsäkrade på yrkesutbildningar…

 16. Kalleballe skriver:

  Marius:

  Alldeles riktigt.
  Bla undomar som är arbetslösa efter skolan får inte ett rött öre om föräldern/arna har någon inkomst. I övrigt gäller socialen och där lossnar endast existensminimum.

  (Tidigare fans typ alfakassa,plusjobb mm).

  Jag disluterade summor som kommer som resultat att man varit
  med i en a-kassa och därmed jobbat i minst sex månader.

 17. Marius skriver:

  KalleBalle >> jodå jag förstår det, det var egentligen lite utanför topic från min sida. ;)
  Innerst inne ville jag nog att den som är arbetslös på sin 300e dag med 75% av sin lön skulle känna sig lyckligt lottad. Jag skulle tro att den personen har fått upp emot 150 000 kr…

  Kerstin >> Ang sänkning av arb avgifter.

  Jag tycker inte din biffjämförelse är särskilt bra. Det finns gott om företag som skulle kunna svälja fler biffar men eftersom det blir olönsamt pga för höga sociala kostnader för biffen händer inte det. Sen kan man ju givetvis inte säga att det fungerar överallt eller hur stor effekten blir det har du nog rätt i. Kanske blir effekten hög i jämförelse med kostnaden för staten.

 18. Kalleballe skriver:

  Marius:

  OK, men vad händer efter den 300:ade dagen när du är utslängd från a-kassan? :-D

  Vad händer efter fas 1, fas2 i AMS-kvarnen? (Sökajobbkurs och ‘personlig’ privat coach)

  Ingen vet,för ingen har kommit till fas tre ännu.

  Det ‘sägs’ (hotas?) att dom som inte ‘skaffat’ sig,blivit ‘hjälpt’ till jobb eller annan försörjning skall utplaceras,hänvisas,tvingas till ‘samhällsnyttiga tjänster’.
  Dom som ‘saboterar’ hänvisas till ‘socialen’.

  3000 man till socialen eller 3000 man till Myrorna.

  Det blir nog billigare för Rhenfelt om folk väljer socialen….

  Men kanske en heliga konsumtionen dalar,vad vet jag?

  ‘Shop until you drop’!

 19.  
Lämna ett svar

Please copy the string kOSnvf to the field below: