Var och en borde ta sig en funderare över hur det kommer sig att man tycker som man gör. Har vi allihop verkligen funderat på varför vi tycker si eller så inom politiken?

Ryssland, och därmed president Putin, skulle tydligen ha påverkat det amerikanska presidentvalet, dock oklart hur. Likaså har vi fått höra att Ryssland tänker påverka det kommande svenska riksdagsvalet, likaså det oklart hur. Det är ju ändå väljarna som väljer vilken röstsedel man stoppar i valkuvertet.

Man kan fråga sig om det är någon idé för Ryssland och Putin att påverka riksdagsval i Sverige med tanke på att det mesta av den svenska politiken ändå avgörs av EU i Bryssel.

Ett av de länder som mest försöker påverka andra länders politiska val torde vara USA. Vi som varit med en tid minns den amerikanska radiostationen Voice of America som sedan 1940-talet spritt politisk propaganda över jorden. Speciellt hade man starka riktade sändningar mot Ryssland. Och Sverige, inte minst!

Voice of America ägnade sig inte bara åt att sända propaganda på ryska, man sände (sänder?) på över 40 olika språk i syfte att påverka befolkningar att rösta på ett visst sätt.

Numera behövs inte starka mellanvågs eller kortvågssändare med komplicerade antennanläggningar för att påverka eller sprida propaganda. Nu är det internet som gäller och då kan vilken privatperson som helst från 13-åriga datanördar till stater ägna sig åt politiska påverkansoperationer.


Alltför många svenskar lät sig inför riksdagsval påverkas av Voice of America genom sådana här apparater långt innan Internet ens var påtänkt.

I Sverige torde pressen, som till över 90 procent är borgerlig, vara de som har mest inflytande på väljarnas politiska val. Vilket faktiskt rätt lätt går att upptäcka om man som läsare är uppmärksam och tänker efter.

Hur många artiklar har man exempelvis inte läst om vilket katastrof det skulle bli för välfärden om penningöverföringen i den privatiserade välfärden skulle minskas eller rent av hejdas?

Alternativet är det mer eller mindre tyst om.

./.

7 Svar på “Politisk påverkan inget nytt”
 1. Martin skriver:

  Radio Free Europe håller på med propaganda än idag, högerextrema östeuropeers husorgan. Märkte ni hur inte ett enda propagandaorgan i väst lades ned när man sa att kalla kriget var slut?

 2. Lasse skriver:

  Martin:

  Radio Free Europa håller på fortfarande, förvånar mig inte. Gör Voice of America det också?

 3. 6 mediebolag som äger alla nyhetsflöde skriver:

  Ställ frågan till mediamaffian som äger över 80% av alla media i världen. Börja med Rupert Mordechai

 4. Martin skriver:

  Kan man tänka sig att en viss Uzbek växte upp i Sovjetunionen och lyssnade på amerikasponsrad radio som liten?

  Söker du Al-Qaidas rötter så kommer du till slut hitta Nixon.

 5. Micke skriver:

  Varför är inte rysk kapitalistisk propaganda av idag ett problem för er? Beror troligen på att ni aldrig varit marxister utan alltid varit projicerande nationalister som ser Ryssland som ert övergripande hem oavsett hur det styrs.

 6. Lasse skriver:

  Micke:

  Kan möjligtvis bero på att vi inte nås av den.

 7. Martin skriver:

  Micke,
  vilken tidning läser du?

  Sedan är ju förutsättningen för krig att folk sluter up bakom DEN EGNA propagandan. Att vara illojal minskar vår förmåga till krig. De som är aktiva med fred är givetvis i kontakt över gränsen med de som är illojala den egna propagandan på den andra sidan.

  Att säga titta där, vad dumma de är! Är krigspropaganda helt oavsett om det är sant eller ej. Det gäller att bryta enheten för krig i den sfär man lever och verkar, allt annat är att tjäna kriget.

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string 4jKRqf to the field below: