Den galna cirkusen med EU:s framtidsprojektet valutan euron tycks aldrig ta slut. Idag trumpetar Sveriges malligaste morgontidning Dagens Nyheter ut en något oväntad nyhet, nämligen en segerkommuniké ingen hade förväntat sig.

Hur mycket är egentligen 100 miljarder euro? Omräknat till svenska kronor torde det bli cirka 900 miljarder kronor.
Sätt den summan i relation till kostnaden på ca 80 miljarder kronor om året som vårt svenska jobbskatteavdrag kostar så förstår man kanske vilka summor det handlar om.

När Dagens Nyheter sätter rubriken ”Nödlånet är en seger för euron” kan man inte undvika att tänka på den grekiske kungen Pyrrhuss som efter sin seger över en romersk här vid Ausculum i Apulien med hjälp av 25 000 man och 20 stridselefanter år 279 före vår tidräknings början yttrade det bevingade orden:
”Om vi segrar över romarna ännu en gång är vi förlorade”.

Den svenska vänstern hade rätt i sin beskrivning av vad EU och euron skulle innebära och risken är överhängande att de har rätt också i framtiden och i så fall kan det innebära rena rama pyrrhussegern också för de svenskar som röstade ja till EU och framför allt de som röstade ja till euron.

Allt kan beskrivas i positivt ordaval, även det som är negativt. Den större arbetslösheten kan på typisk borgerligt sätt gömmas


Inga glada miner trots segern.

undan med att det är fler som jobbar nu än när borgarna vann valet trots att arbetslösheten nu är högre än då.

Problemet för borgare, EU- och euroförespråkare är att verkligheten till slut kommer ikapp dem. Då är det en pyrrhusseger att kunna säga ”Vad var det vi sa!”

En sådan seger igen och vi är förlorade!

./.

DN, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, AB, 1, SVT, 1, 2, 3, SR, 1, 2, GP, 1, BT, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Pyrrhusseger för oss alla”
 1. Niklas skriver:

  Precis så kände vi när muren föll. Jag fick en fråga en gång om jag, som ”borgare” inte visste vad solidaritet var. Jo, svarade jag, det var arbetarnas fackförening i polen som ni kommunister förbjöd. På det hade hon inget svar. Hon var så ung att hon inte hade någon relation till muren, men att arbetarna inte var fria, och hatade det, i det socialistiska maskineriet, det förstod hon. Innerst inne.

  En sådan seger till, och vi är i sanning förlorade. Om socialisterna i Grekland, med stöd av andra, lyckas arbeta in sin kil i gemenskapen så väntar 3WW. Sedan är det fritt fram för nationalstatsbyggande utan någon sammanhållande kraft för det humanitära. Titta bara på de nationalistiska partier som ligger och väntar i Ungern, Grekland, Spanien, Holland och varför inte Sverige. Dit räknar jag både partier på den extrema vänster- och högerkanten. Är det så ni vill ha det? Jag antar att en kalasjnikov ger än känsla av makt, även om döden lurar runt hörnet.

 2. Lasse skriver:

  Niklas:

  Ni?

 3. Per skriver:

  ”Den svenska vänstern hade rätt i sin beskrivning av vad EU och euron skulle innebära”

  Den svenska vänsterns motstånd mot euron när det begav sig kan sammanfattas av en affisch på pendeltåget där det stod: ”60% av den svenska befolkningen kan inte ha fel”. (De syftade på den svenska opinionen mot euron för tillfället).

  Den svenska vänstern hade inga nationalekonomiska invändningar då, och de har inga nu heller. De förstår helt enkelt inte samhället som det ser ut nu, för deras föreställningar om hur samhällen fungerar passar inte världsekonomier. Det passar bara slutna samhällen och stater. Som Nord korea och Cuba.

  Så, sorry om det blir regn på din parad, men vänstern kan inte slå sig för bröstet här. Sedan att euron var ett misslyckande från början, det visst alla med lite inblick i nationalekonomi och historia, som även de röstade nej. Man behövde inte va vänster för det.

 4. Lasse skriver:

  Per:

  Surt sa räven om rönnbären.

 5. lassethn skriver:

  Och den svenska högerns stöd för Euron byggdes på nationalekonomiska argument och visade sig vara korrekta? Näha nä…
  Måste svida i ett gammalt borgarhjärta eller hur Niklas och Per

 6. salvi skriver:

  När dom införde euron fanns inte Kina på kartan, fattar ni inte att all outsoursing till låglöneländer är den största anledningen till den ekonomiska krisen, jobben försvinner, köpkraften avtar, arbetslösheten ökar dramatiskt, rasismen ökar, det ä rdet som är roten till det vi ser nu, bankerna får inte in kapital från det dom trodde var säkra lån, kapitalismen har bitit sig i svansen, eller skitit i det blå skåpet, dessutom låter man privata banker komma undan med nödhjälpslån finansierade av skattebetalare , Vakna för f-n ngn. gång Svensson, hur många gånger ska dom lura dig…
  Kolla dina elektronikprylar…C E märkt eller C E, jo ett tabsteg mindre =china export…
  Synd på en fin gammal industrination som Sverige som faktiskt hittade på mobiltelefoni, med hjälp av Finland, men man får nog bara gilla läget…

 7. Lasse skriver:

  lassethn:

  Bra fråga. Nu återstår att vänta på svar. Det får vi säkert göra länge.

 8. Lasse skriver:

  salvi:

  Men inte bara outsoursing va? Jag tror att ganska mycket orsak till krisen är att många lever på lån. Det i sin tur gör de för att de fått sänkt skatt.

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string lvMAEy to the field below: