Diskussionen om hemtagningen av IS-krigare och sympatisörer påminner en hel del om hur diskussionen gick inför den s k Baltutlämningen.

Då var många upprörda över att dessa nazistkrigare som slagits på den nazistiska sidan i andra världskriget skulle utlämnas till Sovjetunionen, det land de hjälpte till att förstöra.

Det första land som förklarades judefritt var Estland. Resultatet berodde till stor del på att tyskarna fick så stor hjälp i sin utrotningspolitik av befolkningen i de tre baltiska länderna.

Då ville stora delar av svenska folket att krigsförbrytarna skulle få en fristad i Sverige. Till slut tog ändå regeringen mod till sig och utlämnade nazikrigarna till Sovjet, helt enligt överenskommelsen mellan segermakterna.

Idag tycker svenskarna inte att krigsförbrytarna ska få en fristad i Sverige. Svenska staten med kungen i spetsen bad 1994 om ursäkt för att man lämnade ut krigsförbrytarna, man kan undra om Sverige om ca 50 år kommer att be de IS-krigare man nu inte hjälper om ursäkt för den uteblivna hjälpen 2019?

Hur gick det då för de balter som utlämnades till Sovjetunionen? Tja, några få, uppgifter om tre stycken avrättades för krigsbrott men de flesta dömdes till fängelse från vilket de släpptes bara efter några månader.


Det var sånt här som de utvisade balterna ägnade sig åt innan de flydde till Sverige när de förstod att Tyskland skulle förlora kriget. Att stora delar av svenska folket då inte ville utvisa dem borde vi skämmas för än idag – istället ber vi om ursäkt. Skandal!

De svenska farhågorna om att ryssarna skulle ställa till med blodbad på de utlämnade visade sig alltså inte stämma ett enda dugg.
Att balterna själva inte ville bli utlämnade och i vissa fall var så desperata att man hellre begick självmord än bli utlämnad säger förmodligen en hel del om vad de utfört under kriget. Det är ju ingen hemlighet att balterna gick in med liv och lust att hjälpa tyskarna med Förintelsen.

./.

3 Svar på “Rätt eller fel med krigsförbrytare”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Man kan ju också jämföra med SS-gubbarna som kom hem till Sverige efter krigsslutet. De hade nog varit med om det ena och det andra, men de kunde återgå till civilt liv igen utan några allvarliga efterräkningar.

 2. Ulla Johansson skriver:

  Tack Lasse Strömberg för att du vågar tala klarspråk (skriva) om balterna. Nazistideologin bubblar fortfarande under ytan i baltstaterna.

  Ulla Johansson

 3. Ördög skriver:

  Och det rasistiska hatet mot balterna bubblar fortfarande bland förgrämda svenska så kallade ”antifascister”.

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string VbIJG5 to the field below: