Operationen misslyckades – patienten överlevde. Ungefär så kan man väl sammanfatta marinens jakt under vattnet på de omtalade ryska sagofigurerna.

Militären jagade ubåtar under hela åttiotalet och halva nittiotalet utan att kunna visa på ett enda handfast bevis på att några sovjetiska ubåtar fanns eller funnits på svenskt territorialvatten.

Så här 20 år sedan de stora omtalade ubåtsjakterna resulterade inte i någonting annat än att Carl Bildt (M) lyckades få loss över en miljard kronor till vår signalspaningsbåt Orion. Det hette då att den skulle användas för att kunna avslöja kommande ubåtsintrång. Vilket den misslyckats med. Vilket i sin tur inte förvånar någon som kan se skillnad på troll och ubåtar.

Ändå låter det i intervjuer med militärer och journalister som om det faktiskt förekom sovjetiska ubåtar i svenska vatten när det begav sig, detta är religion. Ett påstående blir inte sant bara för att det sägs.

Likadant nu när man ska förklara varför man avslutar operationen. Man ”vet” att det förkommit undervattenverksamhet trots att inte minsta bevis om saken kan framläggas. Religion igen, alltså!

Militären ser och hör det man vill. Alternativa förklaringar avvisas med emfas i ett försök att förklara sitt eget misslyckande.


Ryskt undervattenståg som ska trafikera Kaliningrad – Berga i framtiden.

Ingen frågar sig vad en främmande undervattensverksamhet skulle kunna ha för syfte av den enkla orsaken att då skulle hela tanken om saken falla platt till marken.

I den seriösa kvällstidningen kan vi läsa att ”Putin vill ha supertåg Moskva-Peking” vilket visar journalistikens tillkortakommande. I själva verket vill Putin ha undervattensjärnväg mellan Kaliningrad och Berga marinbas i Stockholms skärgård.

Så enkelt är det!

./.

DN, 1, 2, 3, 4

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Sagostunden är slut”
 1. bloggarbjorn skriver:

  Det är den nya ‘sidenvägen’ som byggs med snabbtåg. Eller flera sidenvägar i själva verket, där kineserna är drivande. Om man skulle vara visionär skulle man kunna föreslå en gren som går från Moskva via Sankt Petersburg, Helsingfors, några långa tunnlar mellan Finland och Sverige över Åland, till Stockholm och slutstation Oslo. Fast det är kanske lite väl visionärt. Eller kan det bli lönsamt när oljan blir för dyr?

  Men läget vi har nu är att USA och dess nickedockor i EU försöker förstöra det ekonomiska uppsvinget i Ryssland och Kina (och i förlängningen hela BRICS antar jag) genom sanktioner. Det kommer knappast att lyckas, och vanliga kapitalister (som tyskarna, som kineserna tycker skall ha ena änden av en av ‘sidenvägarna’) är inte glada åt det. De vill ha profit, inte politik. Undrar när det börjar knorras på allvar även från svenska direktörer? Eller är de för fega?

 2. Monica Löfberg skriver:

  Hörde på programmet ”Medierna” i radions P1 i dag. Där berättade DNs Peter Wolodarski bl.a. att de avhållit att visa en bild på en u-båt i Kanholmsfjärden efter en viss tvekan trots att de kontaktat militärmakten för kontroll. Han sa att efteråt var han glad över att de ej tryckte detta eftersom han senare fått veta att i nämnda område finns ett företag som tillverkar och visar upplevelser av olika slag. Bl.a. görs u-båtar som det även görs turer med. !! Ja, man fick sig ett gott skratt när man hörde detta. Har vi HELA förklaringen här kanske?!

 3. Martin skriver:

  Tittade på försvarshögskolans ”forskning” om Rysslands militära förmåga. Det var givetvis försvarsmaktens propaganda, men om man är väl insatt i NATO och EUs agerande de senaste 20 åren, så blir den kontextualiserade synen på Ryssland en annan än den försvarshögskolan försöker uppnå. På punkt efter punkt i hela genomgången så visar det sig att Rysslands förändring av sin militära doktrin speglar NATOs och EUs agerande. Visst skall man vara orolig för att Ryssland allt mer speglar NATOs agerande, det måste givetvis stoppas, sättet vi stoppar det är att sätta stopp för NATOs och EUs aggressiva agerande.

  http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/forsvarshogskolan-om-rysslands-militara-formaga/

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string KQyK24 to the field below: