DN har idag en ”nyhet” som bara är en nyhet för den yngre generationen.

Vi som varit med ett tag känner till det mesta som DN idag presenterar som en nyhet. När högern i Sverige på 80-talet pratade om att Palme sålde ut Sverige till Sovjet så smålog vi, för vi visste att de hade fel. Vi var bekymrade, för vi visste vilket hat man byggde upp genom sina lögner, och vi visste också vad tillräckligt mycket hat kan leda till.

I DN:s artikel nämns att Palme lämnade ut den senare kände advokaten Hans Göran Francks namn som känd kommunist till USA. Ungefär som McCarthy ville att folket i USA skulle göra genom att spionera på sina grannar och sedan ange dem som kunde tänkas ha minsta vänstersympatier.

Hans Göran Franck blev sedermera aktiv inom (s) och var en förkämpe för de som hade det svårt. Inte minst ställde han upp för flyktingar i alla väder. Han överklagade utvisningsbeslut och låg i som en liten igel för flyktingars rätt.

Idag är det många advokater som tagit upp Hans Göran Francks kamp för flyktingar. Men Franck var först. Det liksom lös civilkurage om honom. Han var en man som inte föll för populismen. Han stod upp för vad han ansåg vara rätt. Hur många gör det idag?

DN skriver idag också om något som kallas ”Svenska motståndsrörelsen” som tydligen har som affärsidé att döda invandrare och svenskar med vänstersympatisörer. Sin ideologi har de uppenbarligen fått från Tyskland på 30-talet. Där brunskjortorna ägnade sig åt samma sak.

De enda som bekämpade Svenska motståndsrörelsens tyska förebilder på sin tid var kommunisterna och det vet vi ju hur det gick för dem. De blev de första att sättas i koncentrationsläger för avrättning.

En av svenska motståndsrörelsens mer kända aktiviteter var deras anfall på besökarna till den konsert som anordnades av Ung vänster i Farsta söder om Stockholm förra året. Då anföll ett 20-tal fegt maskerade personer av Svenska motståndsrörelsens medlemmar vilket fick till följd att flera konsertbesökare fick åka till sjukhus.

Efter konsertöverfallet tog Ung Vänster initiativet till ett avståndstagande från händelsen. Alla partier ställde upp – utom moderaterna, som inte ville ställa upp på ett initiativ som kom från vänster.

Trettiotalets Tyskland är aldrig långt borta!

Läs mer om Svenska motståndsrörelsen och deras ideologi i DN.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2 Svar på “Sällsynt med civilkurage”
 1. Henrik skriver:

  Nu vet inte jag i vilken värld du lever men jag kan anta att världen du ser är klar och enkel. Du dömer ut en organisation på avstånd utan vidare insyn om vad vi står för, vad vi gör och vilka vi är. Gissar att det relevanta för dina syften är att placera oss enligt ett klassiskt mönster av någon klasskampsteori där det nationalistiska och protektionistiska tänkandet är ett högerfenomen sanktionerat av ”kapitalisterna”.

  Låt mig bara konstatera följade: Det är de globala marknadskrafterna som öppnat för massinvandringen till Europa och andra västerländska länder. Genom att våra forna homogena nationalstater förlorar sin nationella identitet och samhörighet kan man enklare styra befolkningen och öppna för att den beslutande makten förs över till EU och andra övernationella institutioner. Det innebär även att man kan pressa ner lönerna medels arbetskraftsinvandring och hög arbetslöshet. Detta är en process sanktionerad av högern eller ”kapitalisterna” om vi så vill säga. För att stå emot dessa extrema globala krafter behövs en idealism och vilja till uppoffring och denna motkraft slumrar inom de breda folklagrena och heter nationalism.

  Skulle kanske vara på sin plats att ha en föreläsning om koncentrationsläger för att tydliggöra att Tyskland inte var unikt med detta. Koncentrationsläger uppfanns först av engelsmännen och användes under boerkriget. Under Vkr2 förekom koncentrationsläger inom USA(medborgare japanskt ursprung). Personer som av olika skäl upplevdes som en potentiell samhällsfara av politiska eller andra skäl tvångsomhändelstogs relativt godtyckligt av krigförande länder men även annorstädes. De allierade fånglägrena efter kriget är kanske mindre kända. Sovjetunionens omfattande slavarbetsläger kanske är överflödigt att nämna.

  Det är krigets segrare som lär ut vilka som är de onda för att förvara sig själva och framstå som oskyldiga helgon. Detta är vad vi bör lära av historien och inte någon känslosvallande propaganda.

 2. […] Bloggat: Lasse, Kato, Robert Zackrisson, Borgarmedia: DN, SVD1, SVD2, Andra bloggar om: Rödeby, Kungsholmen, […]

 3.  
Lämna ett svar

Please copy the string Fr9Goq to the field below: