Svenska Dagbladet lögnaktiga förstasida från den 15 maj 1931.

Terrorister och terrordåd är inget nytt. Inte ens i Sverige. Den 15 maj 1931 skrev Svenska Dagbladet om ett terrordåd som ger eko än i denna dag; skotten i Ådalen. Fast de som utförde dådet kallas inte för terrorister.

Bloggen ”Röda raketer” skriver om bakgrunden till första majfirandet. Det har sitt ursprung i Chicago i början av maj år 1886 då arbetare protesterade mot orimliga arbetsvillkor. Bland annat ville man ha åtta i stället för tolv timmars arbetsdag.


Även dessa rubriker i SVD var inget annat än rena rama lögnen. Frågan är varför man ljög? Trodde man på SvD att sanningen inte skulle komma fram?

Liksom i Ådalen 45 år senare dog människor även i Chicago. Inte nog med det, i Amerika avrättades också fyra arbetare genom hängning.

När läsarna av Svenska Dagbladet slog upp sin tidning på morgonen den 15 maj kunde de läsa att fem personer blivit skjutna och dödade i kravaller i Ådalen. Det framhölls också i rubriken att det var ”massan”, det vill säga demonstranterna, som sköt de första skotten.

Svenska Dagbladets referat var fel. Det är alla, även SvD överens om numera. Man kan verkligen också ställa sig frågan om orden på SvD:s förstasida om terror, misshandel och våldsmän verkligen var relevanta.

Det är, och har alltid varit, makten som skriver historien. Därför finns det skäl att fundera på varför vårt svenska uppslagsverk ”National-
encyklopedin” beskriver vad som hände med arbetarna i Chicago när de påstår att inga arbetare avrättades i Chicago.


Nåja, polisen hade militär med skarpladdade vapen till sin hjälp mot de obeväpnade demonstranterna. Maktlös var en underdrift av megaformat!

Så här skriver NE om efterspelet på Heymarket i Chicago: ”Vid ett möte på Haymarket i Chicago öppnade de som skulle skydda strejkbrytarna, eld mot de strejkande. Fortsatta sammanstötningar ledde till att sju arbetare dömdes till döden, vilket dock ändrades till 15 års straffarbete.”


Att det inte går att lita på moderata Svenska Dagbladet när det skrivs om arbetare och fackföreningar vet alla. Men att det heller inte går att lita på uppslagsverket NE var en nyhet. Svagt NE!!

Detta är historieförfalskning! Flera arbetare blev faktiskt avrättade. Vilket visar att när man läser arbetarhistoria måste man vara medveten om vem som skriver den. Men nog trodde jag, i min enfald, att man skulle kunna lita på Nationalencyklopedin.

Läs bloggen Röda raketer om händelserna i Chicago.

Se även Chicago Historical Society’s hemsida.

Se också Chicago-Kent College of Law.

Andra bloggar om: , , , ,

4 Svar på “Samma historieförfalskning i Svenska Dagbladet och uppslagsverket Nationalencyklopedin”
 1. K A S skriver:

  Man har aldrig kunnat lita på maktmän och kommer aldrig att kunna göra det.

  KAS

 2. Kerstin skriver:

  Och ingenting i den vägen förvånar mig längre

 3. olydig skriver:

  För att inte tala om socialdemokraternas egen omskrivning av historien…

  http://olydig.blogspot.com/2006/04/hyckleri-om-dalen.html

 4. […] i Ådalen rapporterades som nödvändiga insatser mot en oregerlig lynchmobb (se bilden ovan, och mer här), men detta till trots är det fortfarande folk som konstant försöker slicka deras stövlar. När […]

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string KCKkJd to the field below: